С 200 гласа "за" парламентът подкрепи помощта за Украйна с ремонт на военна техника

15:47 ч. Предложението на ПП беше прието - България ще съдейства за ремонт на украинска военна техника.

Как гласуваха депутатите:

200 гласа "за" - 60 от "Продължаваме промяната"; 48 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от БСП, 22 от ИТН, 16 от ДБ;

16 гласа "против" - 1 от ПП, 1 от БСП, 1 от ИТН, 13 от "Възраждане";

1 "въздържал се" от "Има такъв народ".

С гласуваното решение парламентът даде мандат на Министерски съвет в две направления:

- цялостен пакет от мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, енергийната и продоволствената сигурност на България;

- да окаже хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна съобразно възможностите на България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна:

г) засилване на енергийното сътрудничество - в частност достаквите на електроенергия и природен газ;

д) ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на РБ;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки.

15:30 ч. - Заседанието беше прекъснато за трети път за 15 минути, точно преди да бъде гласувано окончателното решение на Народното събрание.

До този момент бяха отхвърлени двете предложения на ГЕРБ и "Демократична България".

Отхвърленият проект на ГЕРБ предвиждаше: "Прваителството да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения", както и "да започне преговори със съюзниците ни в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на Република България".

"За" гласуваха 100 депутати (54 от ГЕРБ, 31 от ДПС и 15 от ДБ).

"Против" бяха 73 депутати (10 от ПП, 25 от БСП, 25 от ИТН и 13 от Възраждане)

"Въздържали се" гласуваха 54 депутати от ПП.

Отхвърленият проект на ДБ предвиждаше парламентът да възложи на Министерски съвет оказване на военно-техническа помощ на Украйна "според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна", като "финансирането да стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

"За" гласуваха 79 депутати (4 от ПП, 51 от ГЕРБ, 8 от ДПС, 16 от ДБ);

"Против" гласуваха 50 депутати (4 от ПП, 25 от БСП, 8 от ИТН и 13 от Възраждане)

"Въздържал се" гласуваха 71 депутати (55 от ПП и 16 от ИТН).

15:15 - Заседанието е подновено, мнозинството в залата подкрепи редакционното предложение на Йордан Цонев в бъдещото решение да са описани всички 6 точки от писмото, с което Володимир Зеленски се обръща с молба за помощ към България.

15:00 ч. - "Продължаваме промяната" поискаха почивка, след като тяхното редакционно предложение (препращащото към писмото на посланика на Украйна) беше отхвърлено от Народното събрание.

14:45 ч. - Йордан Цонев ( ДПС) подкрепи критиките на Каримански.

Депутатът поиска решението за военната помощ за Украйна да не се позовава на писмото на украинския посланик, а да се редактира.

"Никой парламент не може да взема решения, задължителни за всички органи на страната, в което да се цитира искане на дипломат - това ще се учи в дипломатическите училища като негативен пример. Това е тежко унижение на институционалността в страната и е абсолютно безпрецедентно", каза Цонев.

Той предлага да се изброят конкретните искания от писмото, като ДПС ще подкрепи решението.

14:30 ч. Христо Иванов (ДБ): "Не е въпросът да дадем на украинците това, което те са ни поискали в някаква точка. Въпросът е България да си отговори ясно на въпроса - и мястото на отговора е тук, във висшия политически орган на тази държава - къде се позиционира тя? Какво тя е готова да даде за защитата на международния ред, от който тя има огромен, конкретен, прагматичен интерес да бъде защитена".

Иванов се обърна към депутатите от БСП с въпроса кой от тях би отишъл в Украйна, за да предложи на властите да се помирят с Путин, като се предадат и приемат условията му - това, по думите му, е същността на призивите за мир в момента.

"Говори се за капитулантство, за приемане априори на руското право да налага със сила своите интереси в една сфера - "русский мир" - в която се включва и България. И се включва заради нашата готовност да признаваме правото на Русия да прилага сила", каза Иванов.

14:00 ч. Любомир Каримански (ИТН) разкритикува предложението на "Продължаваме промяната", в което военната помощ за Украйна се обвързва с описанието в писмото на Володимир Зеленски, внесено от украинския посланик Виталий Москаленко в деловодството на парламента.

Каримански поиска ПП да изяснят конкретно какво означава "военно-техническа помощ" за Украйна, повтори съмненията на ГЕРБ за това, че българските военни заводи не са готови да поправят чужда бойна техника, и се учуди защо Министерството на отбраната "занимава" Народното събрание с въпрос, който е изцяло в неговите правомощия.

12:40 ч. - БСП се обяви против даването на оръжия и боеприпаси на Украйна и намекна за референдум

"БСП винаги сме се отнасяли с уважение към членството в ЕС и НАТО. Ние сме за това страната ни да е лоялен и последователен член на пакта. Но чл. 5 на Вашингтонския договор не е задействан и нямаме такава хипотеза. Нека да не проявяваме прекалено голямата агресивност за въоръжението, когато не се изисква според подписаните документи", каза Борислав Гуцанов от БСП.

БСП заговори за референдум за военната помощ за Украйна и сравни ситуацията с 1941 г.

Партията няма да подкрепи предложение за изпращане на оръжия и боеприпаси на Украйна, но депутатът не изключи изрично оказване на каквато и да е помощ за украинските въоръжени сили - например ремонт на техника, каквото поиска Володимир Зеленски. Вместо това Гуцанов коментира, че "най-демократично би било да се проведе референдум" за предоставяне на българско въоръжение на Киев, като коментира, че "може да предположи каквъ би бил изходът от него, защото нашите сънародници винаги биха избрали пътят на мира".

12:30 ч.

Парламентарното заседание продължава след кратка почивка. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова партиите в НС да подкрепят "единствено достойното решение, водени от позицията на членове на евроатлантическите структури" по казуса с военната подкрепа за Украйна.

"Само така можем да защитим демокрацията и да осигурим достойното място на страната си и българските граждани на бъдещата карта на Европа. Отговорните решения изискват смелост. Бъдещето на нашите деца ни задължава да проявим тази смелост и да бъдем решителни и единни. Само с решителни действия можем да сложим началото на помирението и мира", каза Карадайъ.

11:30 ч.

Христо Гаджев от ГЕРБ поиска правителството да изсветли продажбите на въоръжение от България, които стигат до Украйна.

"Всеки, който има наличности, ще може да продава без посредници", каза той.

Гаджев обвини кабинета, че се забави с осигуряването на военна подкрепа за Украйна, докато страни като Полша, Словакия, Чехия и др. са успели да обновят собствените си въоръжени сили със западна помощ, докато изпращат старата съветска техника за нуждите на украинската армия.

Депутатът от ГЕРБ се усъмни и доколко поисканият ремонт на украинска военна техника в България е постижим заради логистичните проблеми и липса на компоненти в заводите "Терем" и "Авионамс" и нуждата от закупуване на части от Русия.

По думите му - възможността за ремонт при тези условия е да се отворят военновременните резерви или "да канибализирате български танкове за резервни части".

11:20 ч.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се обърна към депутатите, които се страхуват от предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Кой ни обяви за неприятелска държава много преди да сме взели решение за военна помощ? Кой ни спря доставките на газ в грубо нарушение на договора? Нека тези, които ни плашат, да кажат от кого точно се страхуваме? Коя е тази държава, коят ни заплашва с война? Защо онези, които ни заплашват с нея, не я назовават? Братска Русия ли е това? Братска Русия ли ще ни нападне? И ако е така, какво ни остава? Да преклоним глава и да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне? Нали чакахме да видим дали ще нападне Украйна и дали ще ни нарече "врагове"?", каза Гюров.

Той посочи, че единственият вариант България да бъде въвлечена във война е Русия да победи Украйна.

"Неутралитет означава да помогнем на агресора и да го оставим да почука на вратата на Молдова, на Румъния или на нашата врата, това е истинската опасност за нас", каза Гюров.

11:10 ч.

Костадин Костадинов от "Възраждане" нарече правителството "нещо, което повече напомня екстремистка групировка, съставена от класически национални предатели и бивши чужди граждани" заради позицията на управляващото мнозинство в подкрепа на военната помощ за Украйна.

Костадинов обвини властта, че подпомага настаняването на украински бежанци с финансова помощ и че пред официални институции в България се "вее чужд флаг", имайки предвид решението на Столичния общински съвет да постави флага на Украйна до този на България в знак на солидарност. Той намери прилики между това решение и поведението на "руснаците, като влизат в Украйна - свалят техния флаг".

"Това правителство иска война. Нека тези предложения се гласуват в парламента. Щом правителството иска война, ние българите ще му я дадем", завърши Костадинов.

11:00 ч.

От ПП предлагат парламентът да разреши правителството да предоставя "военно-техническа помощ според официалното писмо на Володимир Зеленски", без да се уточнява дали тя е за "защитни цели" (каквото беше предложението на ПП само преди седмица) и да се добави, че мандатът за подкрепа на украинската армия трябва да е "съобразно възможностите на Република България".

Атанас Славов от "Демократична България" призова парламентът не просто да одобри конкретното искане в писмото на Зеленски за ремонт на техника, но да даде по-широк мандат на правителството, за да може да реагира в бъдеще на нуждите на страната.

"Нашето настояване е в рамките на днешния дебат, когато гласуваме, нека не ограничаваме тази подкрепа до този конкретен момент. Сега Украйна може да има нужда от ремонт, но след това ще има и нужда от въоръжение", каза Славов.

10:30 ч. В сряда сутрин посланикът на Украйна Виталий Москаленко е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо, изпратено от президента Володимир Зеленски.

В него се описват предложенията на Киев за това, което София би могла да направи, за да помогне на страната в хода на войната - изпращането на оръжия или боеприпаси не е сред тези искания. Текстът беше прочетен пред депутатите от председателстващия заседанието Мирослав Иванов.

В него са посочени шест точки, които съвпадат с публично обявените резултати от срещата на Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев - единственото искане, което има отношение към армията, е "ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България".

Останалите точки са свързани с подкрепа за членството на Украйна в ЕС, помощ за украинските бежанци, осигуряване на възможност за износ на украинско зърно през пристанището във Варна, доставки на ток и газ от Украйна и продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и хуманитарни стоки.

09:00 ч. Днес в пленарната зала депутатите ще обсъждат и гласуват изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. На провелия се снощи коалиционен съвет представителите на четирите партии в управляващата коалиция не са стигнали да консенсус относно позициите им - БСП остава против военна подкрепа за Киев.

Преди няколко дни Корнелия Нинова каза, че коалицията ще се разпадне, ако Министерският съвет изпрати оръжия за Украйна. В случая решението дали да се подпомогне военно-технически Украйна, ще бъде взето от Народното събрание, което ще даде мандат на изпълнителната власт с конкретна задача.

Днес в пленарна зала предстоят тежки дебати и се очаква да има три отделни гласувания, които да са по предложенията на "Продължаваме промяната", на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България". Разликата между трите предложения е, че последните две дават мандат на правителството за отпускане на военно-техническа помощ за Украйна, докато в това на ПП се говори за "техническа помощ за защитни цели". Още при приемането на витиеватата формулировка от ресорната комисия, Атанас Михнев от ПП обяви, че в пленарната зала могат да се правят още "предложения и уточнения" към проекта.

До момента партиите с ясни позиции за изпращане на военна помощ са ГЕРБ, "Демократична България", "Има такъв народ" и от миналата седмица и "Продължаваме промяната".

САЩ оценява напредъка на Русия в Донбас като "минимален", 25 полета снабдяват Украйна с оръжие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024