Иран също е предупредил Москва за риск от атентат, не само САЩ Снимка: © Getty Images

Не само САЩ, но и разузнавателните служби на Иран са предупредили Русия за потенциална мащабна терористична атака на нейна територия преди атентата в концертна зала край Москва.

Това съобщава агенция „Ройтерс“, като се позовава на трима различни свои източници, които са пожелали анонимност.

Новината идва след един от най-кървавите атентати в Русия за последните години. На 22 март въоръжени мъже откриха стрелба преди концерт в зала „Крокус“. При атентата загинаха 140 души, а други близо 200 - бяха ранени. Отговорност за атентата пое клон на „Ислямска държава“.

Въпреки предупрежденията, отправени от САЩ две седмици преди атентата, Русия не призна провал на спецслужбите след атаката.

И ако за Кремъл е лесно да отрече предупрежденията от страна на Вашинтгон, по-трудно е да отхвърли разузнавателна информация от страна на Иран, отбелязва „Ройтерс“ и припомня, че Москва и Техеран задълбочиха военното си сътрудничество, след като Русия нахлу в Украйна и попадна под санкциите на Запада.

Агенция „Ройтерс цитира свой източник, който твърди, че дни преди атаката Техеран е споделил информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия.

Информацията е била получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран.

През януари в Иран бяха извършени два атентата, за които „Ислямска държава“ поема отговорност. Впоследствие властите задържат 35 души по обвинения, че са участвали в атаките. Сред тях е и командир на базирания в Афганистан клон на Ислямска държава – Хорасан.

Именно тази групировка пое отговорността и за атентата в Москва.

Вторият източник на агенцията е съобщил, че в данните, които Техеран е предоставил на Москва за предстояща атака, не е имало конкретна информация относно времето и точната цел на потенциалния атентат.

"Членовете на "Ислямска държава – Хорасан" са получили инструкции да се подготвят за значителна операция в Русия. Един от терористите (б.ред. арестувани в Иран) е казал, че някои членове на групата вече пътуват до Русия", твърди вторият източник.

Третият източник на агенцията е високопоставен служител в службите за сигурност на Иран. Според него "тъй като Иран от години е жертва на терористични атаки, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информацията, получена от тези арестувани терористи".

До момента Техеран и Вашингтон не са коментирали информацията, съобщена от "Ройтерс".

Пред агенцията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил че няма информация за това Иран да е предупредил Москва за "терористична операция" в Русия преди нападението.

Групировката Ислямска държава пое отговорността и разпространи кадри на нападателите, стрелящи по тълпата в концертната зала в Москва. Автентичността на видеото е потвърдена от британската BBC.

Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка

Снимка от последствията след атентата в Москва Защо "Ислямска държава" нападна Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024