Немският футбол се завръща и дава пример, който останалите да следват Снимка: © Getty Images

Немското футболно първенство се завръща на 16 май, след като 36-те клуба от първите два ешелона постигнаха официално съгласие на среща в четвъртък. „Бундеслигата“ по принцип не генерира интерес, на какъвто се радват английската „Висша лига“ и испанската „Примера дивисион“, но сега насочва погледите към себе си, защото доказва, че Германия е овладяла пандемията Covid-19.

Отборите от немския елит вече водят групови тренировки от няколко седмици и решението на властите за подновяване на шампионата беше въпрос на време. Другият вариант бе завръщане на 22 май, тъй като имаше няколко пречки – положителни проби за коронавирус сред служители на ФК „Кьолн“ и липса на тестване на съдиите. Това обаче няма да спре процеса и канцлерът Ангела Меркел, заедно с регионалните власти, даде „зелена светлина“. Бундеслигата ще бъде подновена, но без фенове по трибуните.

„Завръщането на Бундеслигата е страхотна новина за футболната индустрия и посочва пътя към подновяването на футбола, който няма да бъде извървян напълно, докато феновете не се върнат на стадионите“, каза президентът на испанската „Ла Лига“ Хавиер Тебас.

Заразените в с коронавирус в Германия са над 168 хиляди, а жертвите – повече от 7 хиляди. Трябва обаче да се отбележи, че населението на страната е 83 милиона души, а оздравелите са вече над 139 хиляди и страната овладя „кривата“.

Не такива са случаите на Великобритания, Франция, Испания и Италия – останалите страни, които формират топ 5 на европейските футболни първенства. От два месеца насам футбол на състезателно ниво в Европа се играе единствено в Беларус.

До края на немския шампионат остават девет кръга – „Байерн“ (Мюнхен) води с четири точки пред преследвача „Борусия“ (Дортмунд) и е устремен към нова титла, а в играта са още РБ „Лайпциг“ и „Борусия“ (Мьонхенгладбах).

„Меркел каза „да“ – сега е наш ред“ – с такова заглавие излезе на първа страница италианският спортен ежедневник „Кориере дело Спорт“, а другият вестник, наричан „италианска спортна библия“ – „Гадзета дело Спорт“, написа: „Немската машина показа как се вкарва гол, Серия А ще опита да я последва“.

В Англия също се надяват да повторят модела на германците. BBC написа, че „ще бъде интересно да се види дали тези новини могат да дадат допълнителен тласък на Висшата лига, Серия А и Ла Лига в усилията им да подновят шампионатите“.

„Едно от нещата, които управляващите футбола в Германия демонстрираха, е, че е нужно колективно и обединено усилие от клубове, лига и състезатели“, пише още британската медия.

Футболните първенства в Нидерландия и Франция официално бяха преустановени. В Лига 1 ПСЖ бе определен за шампион, а „Амиен“ и „Тулуза“ изпаднаха. В Нидерландия действаха по различен начин – шампионатът бе отчетен като нулева година – без шампион, изпадащи и изкачващи се в елитното първенство. И двете решения генерираха срещу себе си безброй критики.

БФС реши: Футболът у нас се подновява на 5 юни , стана ясно след среща на Еспертната работна група към Българския фуболен съюз, включмаща представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

В Германия са наясно, че целият футболен свят е насочил поглед към Бундеслигата, но управляващите спорта в страната казаха, че не искат да действат като модел за останалите, предаде DPA.

Главният лекар на Германската футболна федерация и на УЕФА – Тим Майер, предупреди, че страната може да е пример само за „държави, които имат подобни нива на инфекция и подобна ситуация с тестването“. Германия има по-ниски процентни нива на заразени и на смъртни случаи от Великобритания, Италия и Испания, както и по-голям капацитет на тестване, който Майер определи като „фундаментално различен от този на останалите държави“.

В Англия, например, стадионите са в по-гъсто населени райони, което ще направи социалната дистанция по-сложна задача. А провеждането на мачове на неутрални терени, което бе позволено от правителството, не е подкрепено от няколко клуба.

Майер сподели още, че немската система за подновяване на футбола не е доказано успешна, но е създадена, за да се осигури „медицински обосновано равнище на сигурност за футболистите, докато вършат работата си“.

Въпреки че се подновява във времена на пандемия, футболът в Германия ще спазва строги правила – по стадионите и на тренировъчните бази ще се следват стриктно всички противоепидемични мерки.

Висшата лига на Англия може да се завърне през юни, както и испанските и италианските елитни шампионати.

Клубовете от английското топ първенство ще проведат поредна среща в понеделник, на която ще гласуват плана за рестартиране на футбола. Той предвижда подновяване на тренировките на 18 май и първи мачове на 12 юни. Сезонът трябва да приключи в края на юли. Планът на премиера Борис Джонсън обаче е феновете да могат да се завърнат на стадионите чак през октомври, пише „Daily Mirror“.

Италианският спортен министър Винченцо Спадафора позволи на отборите от Серия А да подновят индивидуални занимания тази седмица. В четвъртък ще се реши дали от 18 май да се възобновят и груповите тренировки, пише „Гадзета дело Спорт“.

Хавиер Тебас каза, че в Испания „работим, за да може Ла Лига да се възобнови скоро“, а клубовете се завърнаха на тренировъчните игрища. Играчи, треньори и служители дадоха проби за Covid-19. Засега планът е първенството да започне отново на 13 юни, предаде DPA.

„Нашата концепция бе приета много добре по света, а ние вече сме в контакт с УЕФА (б.а. – Европейската футболна централа) и други национални асоциации. Искаме да споделим нашите знания и опит с целия свят“, каза генералният секретар на Футболната асоциация на Германия – Фридрих Куртиус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024