Никола Минчев беше отстранен със 125 гласа като председател на 47 НС

14 ч. - 125 гласа "за" отстраняването на Никола Минчев.

Цялата група на ГЕРБ и Възраждане, 20 души от ИТН, и всички без един от ДПС гласуваха за отстраняването на председателя на Народното събрание.

ПП, БСП, ДБ и петимата независими депутати дадоха гласове "против", които обаче събраха само сбор от 113.

Никола Минчев гласува "въздържал се" при вота за смяната му. В гласуването взеха участие 239 от 240 депутати. Единствено Делян Пеевски (ДПС) не присъства на заседанието.

Премиерът Кирил Петков благодари на Минчев за "наистина добре свършената работа и за това, че води парламента по най-диалогичния начин, който можеше".

"Една коалиция, която се формира от ДПС, Възраждане, ГЕРБ и хора, останали в ИТН, решиха, че независимо от неговите професионални качества, ще гласуват против него. Когато започнахме със служебния кабинет, осветихме големите схеми в ББР. Когато спечелихме изборите, имахме коалиционен партньор, който е много зависим. Но пътят е един, промяната идва и стъпка по стъпка България ще бъде различна", каза той.

13:50 ч. - Мирослав Иванов, зам.-председател на 47 НС: "Мотивите са страничка и половина и никой не излезе да аргументира по същество искането за оставка - защото няма нито един разумен аргумент. Никола Минчев е спазвал правилника повече от всеки друг в тази зала. Допусна грешка веднъж, която призна и се извини на засегнатите. Парламентаризмът не е силата на мнозинството, а се съдържа в дебата, аргументите, морала и това да гласуваш по съвест. Залогът е голям и днес залогът на всеки глас ще е "гласувам по интереси" или "гласувам по съвест" Вярвам, че ако се явим на избори, отново ще сме заедно и ще ги спечелим за втори път".

13:41 ч. След размяна на реплики с Христо Иванов, Тома Биков обяви, че ГЕРБ има решение за "изход" от кризата - "България да избере нормален човек за премиер, човек, който може да води диалог, който е комуникативен, който не лъже Европа и България за щяло и нещяло".

"Ние ще сме готови да правим жертви в името на това да бъде възстановен политическия диалог, вие обаче също трябва да сте готови за жертви - да обясните на избирателите си, че държавата не може да продължи по този начин, и първата стъпка е свалянето на правителството, а не свалянето на председателя на парламента", каза той, на което Вигенин репликира - "Само че последователността е друга, така ги подкрепихме".

13:20 ч. Корнелия Нинова обвини опозицията и ИТН в "разрушително политическо озверяване" и заяви подкрепа за Никола Минчев. Тя напомни, че ГЕРБ е предлагал поста председател на НС на нея, "за да няма опозиция".

"Как се съчетава желанието за напускане на НАТО и ЕС от "Възраждане" с ярко демонстрираните евроатлантически ценности на ДПС? Как се съчетава желанието да се събори модела ГЕРБ с желанието да остане ГЕРБ", попита тя.

12:55 ч. Тома Биков обвини кабинета в несъстоятелност, защото коалицията обединила "три партии, които изгубиха изборите - ДБ, БСП и ИТН".

"Вие искате да летите на Луната, а не можете да се качите на черешата. Това е скъсване с реалността", беше коментарът му.

12:45 ч. - Атанас Атанасов (ДБ): "Искате да създадете кабинет "Беров", да си назначите хора в регулаторите, да изберете удобни хора във ВСС и да продължи Борисовата държава. Няма да го позволим".

Преди това съпредседателят на групата се опита да направи сравнение между текущата политическа ситуация в България и виц за КГБ, в който Ким Чен Ун се оплаква на Владимир Путин, че повече не иска да е лидер на Северна Корея и да продължава да "яде бял ориз".

"Стой, защото не сме намерили кой да те смени", му казал Путин според преразказа на Атанасов, и продължил: "А ти помниш ли Игор Иванович от съседния клас в КГБ? Питаш ли го как издържа на мястото на канцлера в Германия".

Атанасов намери прилики между този скеч и "съвипускниците от Симеоново Бойко Борисов и Иван Гешев, които се питали "Представяш ли си какво му е на Слави Трифонов".

12:40 ч. - Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова укори останалите парламентарни говорители в "срамно и грозно" поведение по време на дебата, който определи като "срамен ден за българския парламентаризъм".

След като пет минути оплакваше използването на думи като "мафия, задкулисие, говореше се за пари, за мръсни пари, престъпни схеми, поръчково разчистване на сметки", тя пристъпи към аргументите си към Никола Минчев по същество (и започна с това, че той не е най-младият председател на българския парламент)...

Атанасова призна, че Минчев е научил принципите на функцията си - включително да не отнема думата на опозицията - но "той беше председателят, който постави решетки на българския парламент".

"Г-н Минчев, най-вероятно вече няма да сте председател на парламента. Във вчерашния ден вие погазихте правилника, правихте го системно през последните 6 месеца, макар със силата на мнозинството да намирате процедурни възможности за едно или друго. Този вот не е само демонстрация на ново мнозинство, а е и урок за вас и вашата група", обяви тя.

12 ч. Вицепремиерът Асен Василев и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ влязоха в изострен спор по време на дебатите за оставката на Никола Минчев, като Василев обяви, че ПП ще "продължи да пречи на схемите" на Движението "независимо дали сме на власт или не".

Сблъсъкът на Асен Василев и Мустафа Карадайъ: Ще продължим да пречим на схемите ви, независимо дали сме на власт

11:30 ч. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реши да аплодира Никола Минчев, на когото цялата група иска оставката.

"Дебатът не е за личността на Никола Минчев, дебатът е политически. Г-н Минчев става жертва на мафията, задкулисието, корупцията и всички лъжи, които слушаме от няколко месеца", беше обяснението на Карадайъ. Той разкритикува Кирил Петков за това, че призовал за "етническо противопоставяне" - всъщност Петков попита "Възраждане" как биха обяснили на избирателите си защо гласуват заедно с ДПС.

11:15 ч. Депутатът-отцепник от ИТН Иво Атанасов обяви, че в сряда при него са идвали "пратеници" на Тошко Йорданов (Виктория Василева и Момчил Иванов) с предложения да се върне обратно в партията, въпреки че го обвиняват в предателство.

Атанасов обяви Тошко Йорданов за "обикновен служител на Слави Трифонов и си е помислил, че е Властелинът на пръстените".

Иванов призна, че е говорил с Атанасов и че "ако е взел емоционално решение", може да го преосмисли. На финала на обяснението си той заплаши Атанасов, че може да разкаже за друг разговор помежду им, който "може да взриви залата".

11:05 ч. - Йордан Цонев се съгласи с Петков, че оставката на Никола Минчев не е най-важната задача на парламента, но го поправи - "най-важното е да свалим корумпираното управление". Тома Биков от ГЕРБ взе думата след колегата си от ДПС, като също обяви, че не смята Минчев за лош председател на НС, но "когато мнозинството се променя и се разпада, обикновено първата жертва е председателят на парламента".

"В този смисъл, вие като премиер, който не е успял да задържи мнозинството си, сте виновен за оставката на Никола Минчев", каза Биков.

11 ч. - Премиерът Кирил Петков обвини ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" в "страх" от планираните реформи в антикорупционната комисия и въвеждането на по-строг контрол спрямо главния прокурор, като допусна, че това е реалната причина за форсирането на оставката на Никола Минчев.

Кирил Петков: Това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден

10:50 ч. Любен Дилов (ГЕРБ) обяви, че опитът за сваляне на Никола Минчев е оценка срещу "цялата политика" на досегашната коалиция: "Не е ли това първият български парламент, в който опозицията няма нито един председател на комисия".

10:45 ч. Георги Свиленски определи мотивите от исканата оставка на Никола Минчев като несъдържателни и върна обратно хронологията на гласуванията от сряда, за да защити решението му да не закрива за втори път изслушването на Теодора Генчовска.

Той посочи, че нито избирателите на "Възраждане" са очаквали партията им да се подпише заедно с ДПС в обща подписка за свалянето на Минчев, нито тези на ИТН - да работят заедно с ГЕРБ. Свиленски посочи, че единствената възможна алтернативна коалиция в това Народно събрание ще е с партията на Борисов, след като действащата беше торпилирана от ИТН.

10:30 ч. ИТН успя да изчерпи цялото време, с което разполагаше за дебатите - оттук нататък изказванията би трябвало да стават без тяхно участие (личните обяснения също се включват в този срок).

10:15 ч. "Не подкрепяйте преврата в държавата" - Министърът на спорта в оставка Радостин Василев обвини ИТН в това, че са застанали на страната на ГЕРБ и ДПС, когато държавата е започнала да се бори с престъпността.

"Днес е начало на цивилизацоинен избор - дълго критото зло, в което съм имал участие 2 години, без да знам, и доброто. Създавал съм структури на ИТН, бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов, бях най-големият критик на Кирил Петков, но не мога да предпочета своя лидер пред българския народ", каза той.

Василев се обърна лично към Ива Митева, която вероятно ще бъде предложена за нов председател на НС на мястото на Никола Минчев: "Не ставайте предател, не поемайте поста председател, защото ще бъдете най-мразената личност в България. Не ставайте съучастник в това".

Василев посочи лично Митева, Андрей Чорбанов, Златомира Мострова и други свои бивши колеги от ИТН с коментар, че не вземат думата в дебата, защото "не искат да стоят до Тошко Йорданов в момента".

Тук Чорбанов поиска думата за лично обяснение: "Участието в тази коалиция ни коства страшно много. Искрено се надявам, че ще се намерят хора, за да променят това, което се случва в държавата".

10:05 ч. Тошко Йорданов обвини Вигенин, че "заплашва" депутатите с отстраняване, което би могло да повлияе на изхода от гласуването на оставката на Минчев.

Зам.-председателят от БСП поправи Йорданов с това, че само е отправил предупреждение и поиска всички депутати да спазват собствения си правилник.

10:00 ч. Кристиан Вигенин предупреди депутатите да престанат да обиждат премиера, членовете на парламента или министрите, като намекна, че е готов да отстрани народен представител, който продължава дебата в този дух.

9:53 ч. Станислав Балабанов започна изказването си в дебатите срещу Никола Минчев, но премина към обща атака срещу властта заради блокирането на избора в БНБ, реформата в КПКОНПИ и "блокирането" на МРРБ.

Кристиан Вигенин, който председателства заседанието, го призова да се върне към темата от дневния ред, но Балабанов не е съгласен.

9:48 ч. Емил Георгиев от БСП уличи неназован депутат, който се е подписал под искането за оставка на Никола Минчев, в зависимости и връзки със скандала "Капитан Андреево".

Георгиев не посочи името на човека, но обяви, че дъщерята на този депутат е била уволнена като съдия-изпълнител, защото "не си е отписала фирмите и продължава да източва средства от ЕС".

9:45 ч. Явор Божанков (БСП) атакува ИТН: "Предателство е да предадеш надеждите на десетки хиляди протестиращи и млади хора, които се бореха за своето бъдеще. Предателство е да те пратят в Народното събрание да премахнеш ГЕРБ от власт и ти три пъти да "изчегърташ" възможността за премахване на ГЕРБ от власт. Това е фактическа подмяна на вота на българските граждани. Ще водим борба срещу това в пленарната зала и по площадите, защото човек е длъжен да се бори с несправедливостта, където я види".

9:40 ч. Йорданов и Настимир Ананиев влязоха в груб спор, след като председателят на ПГ на ИТН нарече депутата от ПП "политически номад", а Ананиев изнесе информация, че той е ходатайствал пред някогашния Реформаторски блок да осигури място за стажант на сина си. Йорданов не отрече този факт и продължи да обижда Ананиев на "политическа цветарка и магистралка".

9:39 ч. - Тошко Йорданов: "Да оправдавате поведението си с г-н Трифонов постоянно за всичко, е жалко. Знам, че елементарното е да кажете, че сме с ГЕРБ и ДПС. Но оставката на председателя беше предложена от нашата група, ние сами се отказахме от това позорно правителство и вървим по нещата, които сме казали и обещали".

9:36 ч. - Деян Петков - един от отцепилите се от ИТН:

"Ако сте гледали правилно вчера, сте видели какво се случи на Видовден. ИТН разби мечтите и идеалите на стотици хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". При това положение за мен е чест да бъда предател."

9:35 г. - Николай Ангов (ПП): "Слави Трифонов подведе целия български народ, че ще се бори срещу модела ГЕРБ. Някои хора му повярваха. Някои депутати му повярваха. Някои сценаристи, псевдоюристи и псевдофинансисти повярваха, че ще получат постчета и му помогнаха да извърши най-голямото предателство в България - да излъже хората, че ще се бори срещу ГЕРБ и после да предаде всички".

9:30 ч. Тошко Йорданов: "Никола Минчев е много готин като човек, но тук говорим за професионалното му поведение, което е меко казано жалко в такива ситуации".

Йорданов обвини Минчев за това, че "не просто нарушава правилника, а прави това, което му наредят от Министерски съвет".

9:25 ч. - Йордан Цонев (ДПС) се обиди от обвиненията на Гюров за "мафията" в парламента.

"Това, че се иска оставка и вървят политически процеси, не ни дава основание да говорим неща, които петнят българския народ, българската демокрация и българската държава", обяви той.

9:15 ч. - Андрей Гюров (ПП): "Мафията си поиска държавата. Броени дни след като пресякохме престъпните схеми на "Капитан Андреево" и спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, мафията прави решителен ход за дестабилизиране на държавата".

Гюров определи Минчев като блестящ юрист, който е уважаван от депутатите от всички парламентарни групи.

"Мишената беше сложена на Никола Минчев още преди заседанието вчера. Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Всички знаете, че македонският сценарий е фалшив", каза още Гюров.щ

Той напомни, че Слави Трифонов ("човекът от диванчето") е бил готов да "продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за САЩ".

"Сега упреквате Никола Минчев, че помогна на малцината останали измамени от лъжепатриотични лозунги да прогледнат - а той просто изпълни волята на гласувалите депутати в залата. Ако беше направил обратното, пак щяхте да му поискате оставката", каза още председателят на ПГ на ПП.

Днес мафията ще си преброи гласовете в залата, обяви Андрей Гюров.

9:00 ч. - Народното събрание започва дебатите по отстраняване на Никола Минчев като председател.

Две ключови решения на Народното събрание доведоха до отмяна на планираното пътуване на премиера Кирил Петков до Азербайджан на 16 юни.

Парламентът ще дебатира по искането на "Има такъв народ" за оставката на Никола Минчев като председател на парламента, за което вече са събрани 120 гласа. По-късно се очаква да се разгледа и гласуването на актуализацията на бюджета, което поставя под въпрос и цялата финансова политика на кабинета "Петков".

Премиерът трябваше да обсъжда газовите доставки за България в Баку, но предпочете да остане в София, за да защити актуализацията и да заяви подкрепата си за Минчев.

Поводът за поисканата оставка на председателя на 47 НС е решението му да не допусне гласуване за закрито заседание по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска, която обвиняваше Кирил Петков в заявени ангажименти да работи за вдигане на българското вето срещу преговорите със Северна Македония до края на юни.

ИТН, в чиято квота влиза Генчовска (все още в оставка), успяха за няколко часа да обединят почти всички гласове на опозицията - ако те се потвърдят и в четвъртък, Минчев вероятно ще изгуби поста си.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов лансира версията, че партията на Трифонов се готви да избере Ива Митева за председател на 47 НС, след което да я прехвърли като член на Конституционния съд.

Иванов описа Никола Минчев като достоен човек, който се е опитвал да вдига нивото на дебатите в пленарната зала и е спечелил уважението дори на опозицията - факт, който беше признат и от депутати от ГЕРБ, БСП и Възраждане само преди няколко седмици, когато се гласуваше искането за оставка на неговия заместник Мирослав Иванов.

До снощи парламентът успя да приеме само на първо четене промените в бюджета за държавното обществено осигуряване и здравната каса, като на финала едва не се стигна до сбиване след размяна на реплики между Костадин Ангелов (ГЕРБ) и Георги Свиленски (БСП), довела до напрежение сред колегите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024