Николай Витанов: "Намираме се на предпоследното стъпало от кризата"

"Стълбата има два изхода - на изхода долу пише: "Край на медицинската част на кризата", а на горния изход пише: "Много ще умрат", казва ръководителят на екипа от анализатори към Националния оперативен щаб Николай Витанов в интервю пред "24 часа".

Ситуацията се развива според очакванията, пикът е бил само един и е преминал, а следващата крачка е да се стигне до максимума на броя на активните случаи - към момента продължаваме да се движим с по "20-40 случая на ден", което по негови думи е предпоследното стъпало, преди "вратата с края на медицинската част от кризата" - до това той очаква да се стигне към средата на юни, казва той като цитира предишно свое изказване.

По думите му всяко отпускане на мерките трябва да е добро обмислено. Витанов дава пример със Сингапур: "Те пребориха вируса, после отпуснаха мерките и се появи една мощна втора вълна".

Според него България се е представила по-зле от Гърция и Северна Македония именно заради по-строгите мерки, които са били въведени в съседните ни държави. В Гърция и Северна Македония по Великден всичко е било затворено и хората е трябвало да искат разрешение от местните власти, за да излязат за хляб, докато тук положението не е било такова:

"Имахме два варианта да излезем от тази ситуация - благоприятен и лош. Ние излязохме по лошия, а Гърция и Северна Македония - по добрия," казва той, като според него сме можели да излезем с по 10 случая на ден от празниците, а ние сме излезли с по 50.

В основата на успехите в борбата с Covid-19 у нас е именно спазването на мерките от "голяма част от българския народ". Като други благоприятни обстоятелства той посочва наличието на запазени РЗИ-та, които са довели до бърза реакция и задушаване на клъстърите, избягването на стратегията със стадния имунитет и героичното поведение на хората от първата линия:

"Има лекари, които са по един, даже два месеца в болниците и не могат да излязат оттам," казва професорът.

Ръководителят на анализаторския екип на Националния оперативен коментира капацитета на здравната система. По думите му при втора вълна и нови пикове, тя е способна да издържи на натоварване от по "стотина заразени на ден". Ако се стигне обаче до 300-400 случая на ден, би се претоварила много бързо.

"Основният проблем е да се намери лекарство или ваксина. Иначе наесен - пак," каза Витанов за евентуален нов скок в броя на засегнатите.

Той допълва, че от Щаба поддържат връзка с колеги от щата Джорджия, които са изработили програма, "която може да ви каже, като сте хванали 50 случая, колко не са хванати" - последните данни от ген. Мутафчийски посочвали, че у нас на 1 хванат има 7 нехванати, но голяма част от заболелите вече са изкарали вируса.

Николай Витанов коментира и ситуацията, при която ръководителят на Националния оперативен щаб изпусна нервите си пред журналистката Миролюба Бенатова и каза "Много хора ще измрат. Яко ще измрат." По негови думи това е бил неговият начин да накара хората да го чуят и да обърнат внимание на факта, че "нещата още не са свършили":

"Нормално интервю, от моят гледна точка. Тя пита, човекът си отговаря и накрая, като видя, че тя не го чува, стана, което си е стандартен похват - искаше да подчертае нещо важно. И мисля, че много добре го разбраха - че още не е свършила кризата."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024