"Стълбата има два изхода - на изхода долу пише: "Край на медицинската част на кризата", а на горния изход пише: "Много ще умрат", казва ръководителят на екипа от анализатори към Националния оперативен щаб Николай Витанов в интервю пред "24 часа".

Ситуацията се развива според очакванията, пикът е бил само един и е преминал, а следващата крачка е да се стигне до максимума на броя на активните случаи - към момента продължаваме да се движим с по "20-40 случая на ден", което по негови думи е предпоследното стъпало, преди "вратата с края на медицинската част от кризата" - до това той очаква да се стигне към средата на юни, казва той като цитира предишно свое изказване.

По думите му всяко отпускане на мерките трябва да е добро обмислено. Витанов дава пример със Сингапур: "Те пребориха вируса, после отпуснаха мерките и се появи една мощна втора вълна".

Според него България се е представила по-зле от Гърция и Северна Македония именно заради по-строгите мерки, които са били въведени в съседните ни държави. В Гърция и Северна Македония по Великден всичко е било затворено и хората е трябвало да искат разрешение от местните власти, за да излязат за хляб, докато тук положението не е било такова:

"Имахме два варианта да излезем от тази ситуация - благоприятен и лош. Ние излязохме по лошия, а Гърция и Северна Македония - по добрия," казва той, като според него сме можели да излезем с по 10 случая на ден от празниците, а ние сме излезли с по 50.

В основата на успехите в борбата с Covid-19 у нас е именно спазването на мерките от "голяма част от българския народ". Като други благоприятни обстоятелства той посочва наличието на запазени РЗИ-та, които са довели до бърза реакция и задушаване на клъстърите, избягването на стратегията със стадния имунитет и героичното поведение на хората от първата линия:

"Има лекари, които са по един, даже два месеца в болниците и не могат да излязат оттам," казва професорът.

Ръководителят на анализаторския екип на Националния оперативен коментира капацитета на здравната система. По думите му при втора вълна и нови пикове, тя е способна да издържи на натоварване от по "стотина заразени на ден". Ако се стигне обаче до 300-400 случая на ден, би се претоварила много бързо.

"Основният проблем е да се намери лекарство или ваксина. Иначе наесен - пак," каза Витанов за евентуален нов скок в броя на засегнатите.

Той допълва, че от Щаба поддържат връзка с колеги от щата Джорджия, които са изработили програма, "която може да ви каже, като сте хванали 50 случая, колко не са хванати" - последните данни от ген. Мутафчийски посочвали, че у нас на 1 хванат има 7 нехванати, но голяма част от заболелите вече са изкарали вируса.

Николай Витанов коментира и ситуацията, при която ръководителят на Националния оперативен щаб изпусна нервите си пред журналистката Миролюба Бенатова и каза "Много хора ще измрат. Яко ще измрат." По негови думи това е бил неговият начин да накара хората да го чуят и да обърнат внимание на факта, че "нещата още не са свършили":

"Нормално интервю, от моят гледна точка. Тя пита, човекът си отговаря и накрая, като видя, че тя не го чува, стана, което си е стандартен похват - искаше да подчертае нещо важно. И мисля, че много добре го разбраха - че още не е свършила кризата."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов