"Стълбата има два изхода - на изхода долу пише: "Край на медицинската част на кризата", а на горния изход пише: "Много ще умрат", казва ръководителят на екипа от анализатори към Националния оперативен щаб Николай Витанов в интервю пред "24 часа". 

Ситуацията се развива според очакванията, пикът е бил само един и е преминал, а следващата крачка е да се стигне до максимума на броя на активните случаи - към момента продължаваме да се движим с по "20-40 случая на ден", което по негови думи е предпоследното стъпало, преди "вратата с края на медицинската част от кризата" - до това той очаква да се стигне към средата на юни, казва той като цитира предишно свое изказване.

По думите му всяко отпускане на мерките трябва да е добро обмислено. Витанов дава пример със Сингапур: "Те пребориха вируса, после отпуснаха мерките и се появи една мощна втора вълна". 

Според него България се е представила по-зле от Гърция и Северна Македония именно заради по-строгите мерки, които са били въведени в съседните ни държави. В Гърция и Северна Македония по Великден всичко е било затворено и хората е трябвало да искат разрешение от местните власти, за да излязат за хляб, докато тук положението не е било такова:

"Имахме два варианта да излезем от тази ситуация - благоприятен и лош. Ние излязохме по лошия, а Гърция и Северна Македония - по добрия," казва той, като според него сме можели да излезем с по 10 случая на ден от празниците, а ние сме излезли с по 50. 

В основата на успехите в борбата с Covid-19 у нас е именно спазването на мерките от "голяма част от българския народ". Като други благоприятни обстоятелства той посочва наличието на запазени РЗИ-та, които са довели до бърза реакция и задушаване на клъстърите, избягването на стратегията със стадния имунитет и героичното поведение на хората от първата линия:

"Има лекари, които са по един, даже два месеца в болниците и не могат да излязат оттам," казва професорът. 

Ръководителят на анализаторския екип на Националния оперативен коментира капацитета на здравната система. По думите му при втора вълна и нови пикове, тя е способна да издържи на натоварване от по "стотина заразени на ден". Ако се стигне обаче до 300-400 случая на ден, би се претоварила много бързо. 

"Основният проблем е да се намери лекарство или ваксина. Иначе наесен - пак," каза Витанов за евентуален нов скок в броя на засегнатите.

Той допълва, че от Щаба поддържат връзка с колеги от щата Джорджия, които са изработили програма, "която може да ви каже, като сте хванали 50 случая, колко не са хванати" - последните данни от ген. Мутафчийски посочвали, че у нас на 1 хванат има 7 нехванати, но голяма част от заболелите вече са изкарали вируса. 

Николай Витанов коментира и ситуацията, при която ръководителят на Националния оперативен щаб изпусна нервите си пред журналистката Миролюба Бенатова и каза "Много хора ще измрат. Яко ще измрат." По негови думи това е бил неговият начин да накара хората да го чуят и да обърнат внимание на факта, че "нещата още не са свършили":

"Нормално интервю, от моят гледна точка. Тя пита, човекът си отговаря и накрая, като видя, че тя не го чува, стана, което си е стандартен похват - искаше да подчертае нещо важно. И мисля, че много добре го разбраха - че още не е свършила кризата."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2