"No more shopping в Милано и купон в Сен Тропе". Жозеп Борел изтри "туит" към руските олигарси, но Москва го видя Снимка: © Getty Images

Руската агресия спрямо Украйна доведе до словесна „престрелка“ в Twitter между топ дипломата на ЕС Жозеп Борел и Външното министерство в Москва.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността публикува серия от „туитове“ във вторник вечерта, в които описа какви се очаква да бъдат санкциите на блока спрямо Кремъл заради признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република. В един от тях Борел се обърна директно към богатите руски олигарси и намекна, че санкциите ще им попречат „да пазаруват в Милано, да се забавляват в Сен Тропе, да купуват диаманти в Антверпен“.

„Това е първата стъпка. Оставаме обединени“, написа още топ дипломатът на ЕС.

Скоро публикацията му беше изтрита, но Руското външно министерство веднага улови „туита“ на Борел и го публикува на стената на ведомството в социалната мрежа.

„Това е първият път, в който виждаме „евро бюрократ“ да празнува за щетите, нанесени от Брюксел на бизнесите в държавите членки на ЕС“, коментираха от Външното министерство в Москва.

„Най-накрая се появи човек, който наистина се бори да задържи богатството на руските елити вътре в Русия, което самата Русия безуспешно се опитва да направи от години“, коментира потребител в Twitter. „Цялото богатство на страната се харчи в ЕС. Благодаря ви. Съжалявам за бедните продавачи“.

Други са на страната на Борел: „Колкото по-скоро САЩ и съюзниците им започнат да замразяват всички руски банкови сметки и да конфискуват имоти и яхти, притежавани от руски олигарси в техните страни, толкова по-скоро всичко ще приключи. Това, плюс предстоящите, надяваме се, унищожителни санкции, които са подготвили за Русия“.

В останалите си постове от вторник топ дипломатът на ЕС обявява, че блокът „единодушно се съгласява да отговори решително на незаконните действия на Русия срещу Украйна“. Той казва, че европейският пакет от санкции ще удари 351 членове на руската държавна Дума (парламента), които са гласували „за“ признаването на Донецк и Луганск като „независими“ държави.

Санкциите ще попречат и на 27 физически и юридически лица, които „подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“. В това число влизат лица от секторите политика, отбрана, бизнес и медии.

Борел добавя, че ще бъдат засегнати още икономическите отношения между двата отцепнически региона и ЕС. Русия няма да има възможност за достъп до капиталовите и финансовите пазари на ЕС. „Тези действия се предприемат в тясна координация с нашите партньори и съюзници“, казва той.

САЩ спират операциите на ВЕБ и военната банка на Русия, прекратяват всякакви операции с външния дълг в Америка и Европа

Във вторник САЩ обявиха, че спират операциите на две важни за Русия банки - ВЕБ ("Внешторгбанк") и Военната банка. Москва няма да може да извършва никакви дългови операции на международните пазари, включително да търгува с дълг или да заема пари. При всяка следваща агресия спрямо Украйна се предвиждат още санкции, обяви президентът Джо Байдън.

Великобритания санкционира 5 руски банки и трима олигарси, близки до Путин

Преди това британският премиер Борис Джонсън санкционира 5 руски банки и трима олигарси от страната, близки до Владимир Путин – Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.

Германия спря процедурата по лицензирането на руския газопровод „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна.

Германия замрази безсрочно руския газопровод "Северен поток 2"

Украйна - изобилна на ресурси, обречена на перманентна криза

БНТ и про-руските тролове - (не)очаквано абсурдна комбинация

Три извода от речта на Путин, или колко е важна цената на водатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023