Снимка: © Getty Images

Алек Болдуин се изправя пред второ дело, след като през октомври простреля по погрешка операторката Халина Хътчинс на снимачната площадка и тя почина.

Мами Мичъл – супервайзърът на сценария за филма „Rust“, чийто продуцент е 63-годишният актьор, е внесла жалба срещу него в съда тази сряда. Според нея сценарият не е предвиждал Болдуин да изстрелва патрон от оръжието, което отне живота на 42-годишната операторка и рани режисьора Джоел Соуза.

Инцидентът се случи по време на снимките на уестърна в Ню Мексико – когато Болдуин е репетирал сцена със свое участие.

„Алек Болдуин, съзнателно и без причина или оправдание, вдигна и натисна спусъка на заредения пистолет, въпреки че сценарият за предстоящата сцена не предвиждаше той да стреля с оръжието“, пише в жалбата на Мичъл, цитирана от The Guardian.

„Г-н Болдуин избра да играе на руска рулетка със зареден пистолет, без да го провери и без да накара оръжейника да го направи. Поведението му и това на останалите продуценти… беше целенасочен акт и/или пропуск, без никаква основателна причина или извинение, и с пълно пренебрегване на последствията“, заявява супервайзърът.

Според жалбата на Мичъл тя стояла на около 1 метър от актьора, когато той стрелял към камерата. В резултат на това преживяла „сериозна психическа травма и шок“, както и „екстремна психическа и нервна криза“.

Делото е и срещу оръжейника Хана Гутиерес-Рийд, срещу асистент-режисьора Дейвид Холс и няколко компании, работещи по продукцията.

Холивуд след инцидента с Алек Болдуин: Забранете бойните оръжия на снимачната площадка

Оръжието на Болдуин му е подадено от Холс, който го е взел от количката с общо три пистолета, приготвена от оръжейника. Той го е внесъл в дървена постройка, в която е трябвало да се заснеме следващата сцена. Предал го е на актьора и му е казал, че е "безопасно", без сам да подозира, че е заредено с бойни патрони, вместо с халосни.

Болдуин отказва да коментира случилото се заради продължаващото разследване. Той твърди, че такъв инцидент „се случва веднъж на трилион пъти“ и е „за“ ограничаване използването на истински оръжия на снимачните площадки.

Папараци спряха Алек Болдуин на пътя и го принудиха да говори за фаталния инцидент

Преди около седмица в съда влезе първото дело срещу актьора и още 21 души от снимачния екип на филма "Rust" – заради проявена престъпна небрежност по време на заснемането на продукцията. То бе заведено от главния осветител Серж Светной. Според показанията му куршумът от оръжието е минал на разстояние от около 5 сантиметра от самия него.

Мъжът е бил шокиран при вида на простреляната Хътчинс, с която са били близки приятели. В жалбата си пред съда той казва, че е стоял до нея и я е успокоявал в продължение на 30 минути, докато тя не е изгубила съзнание след стрелбата. 

Главният прокурор на Санта Фе – Мери Кармак-Алтуис – продължава разследването. Все още няма повдигнати обвинения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед