Опашка с кандидати за наемни войници "изненада" Руското посолство в Етиопия Снимка: © Getty Images

Стотици мъже се събраха на опашка пред Руското посолство в Етиопия с намерение да се запишат като наемни войници за фронта в Украйна.

Кореспондент на турската Anadolu Agency съобщава, че сред кандидатите е имало бивши войници от етиопската армия, които са разбрали, че в посолството тече регистрация.

"Някои казват, че е за работа в руски частни охранителни компании, други казват, че е за подкрепление на руската армия. Така или иначе съм дошъл тук, за да опитам късмета си", казва пред Anadolu Agency мъж с ефрейторски чин.

Той твърди, че е участвал във войната между Етиопия и Еритрея между 1998 и 2000 г. и че "обича Русия", а ако това му донесе по-добри доходи, "рисковете нямат значение".

Всички останали интервюирани кандидати за наемни бойци са посочили, че основният им мотив е икономически - желание да осигурят по-добър живот за семействата си.

От Руското посолство е Адис Абеба се опитаха да отрекат, че наемат бойци от африканската държава срещу пари въпреки струпването на млади мъже с документи пред входа.

Наемането на етиопци на военна служба в Руската армия би било нарушение на руското законодателство. Чужденци могат да постъпват на служба във въоръжените сили по договор (т.е. срещу заплащане), но само в качеството си на цивилен персонал.

Въпреки това Москва набира "доброволци" от страни като Сирия и Либия, за да участват във войната в Украйна. Едновременно с това на фронта са и бойците от частната групировка "Вагнер", която има близки връзки с Кремъл.

Правителството на Етиопия отказва да коментира проблема. От края на 2020 г. на територията на страната се води гражданска война заради бунта на т.нар. Освободителен фронт на Тиграй срещу управлението на премиера Абий Ахмед. Военният конфликт е съпътстван от множество нарушения на човешките права, масови убийства, свидетелства за етническо прочистване и сексуално насилие срещу жени.

Anadolu Agency съобщава, че когато журналистите в етиопската столица са дошли да снимат кандидатите за работа пред посолството, отвътре е излязъл руски дипломат, който е казал: "Благодаря ви, че дойдохте да изразите подкрепа за Русия, но ние имаме достатъчно голяма армия и услугите ви може би няма да бъдат необходими засега".

По-късно от посолството публикуваха декларация, в която също твърдят, че опашката се образувала от "хора, дошли да изразят солидарността си с Русия".

"Гледаме на това като на още една демонстрация на нерушимите връзки на братска дружба и взаимна подкрепа между двата народа", се казва в съобщението, цитирано от Sky News.

"Като изразяваме благодарност към всички загрижени граждани на Етиопия, бихме искали да информираме, че посолството не приема кандидати за постъпване във Въоръжените сили на Руската федерация. Убедени сме, че те имат достатъчен капацитет да завършат всички отговорни задачи, които са им възложени", се казва в текста.

Украинското посолство в Адис Абеба публикува своя позиция, в която определя случващото се като "трагедия".

"Ако един етиопски гражданин загине в тази война, това ще е трагедия както за Украйна, така и за Етиопия", казват дипломатите от Украйна.

Етиопия беше една от малкото държави, които отказа да осъди руската военна инвазия по време на гласуването в общото събрание на ООН през март.


"Вагнер": Бруталната частна армия на Путин се завръща в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024