Снимка: © Getty Images

Стотици мъже се събраха на опашка пред Руското посолство в Етиопия с намерение да се запишат като наемни войници за фронта в Украйна. 

Кореспондент на турската Anadolu Agency съобщава, че сред кандидатите е имало бивши войници от етиопската армия, които са разбрали, че в посолството тече регистрация. 

"Някои казват, че е за работа в руски частни охранителни компании, други казват, че е за подкрепление на руската армия. Така или иначе съм дошъл тук, за да опитам късмета си", казва пред Anadolu Agency мъж с ефрейторски чин. 

Той твърди, че е участвал във войната между Етиопия и Еритрея между 1998 и 2000 г. и че "обича Русия", а ако това му донесе по-добри доходи, "рисковете нямат значение". 

Всички останали интервюирани кандидати за наемни бойци са посочили, че основният им мотив е икономически - желание да осигурят по-добър живот за семействата си. 

От Руското посолство е Адис Абеба се опитаха да отрекат, че наемат бойци от африканската държава срещу пари въпреки струпването на млади мъже с документи пред входа.

Наемането на етиопци на военна служба в Руската армия би било нарушение на руското законодателство. Чужденци могат да постъпват на служба във въоръжените сили по договор (т.е. срещу заплащане), но само в качеството си на цивилен персонал. 

Въпреки това Москва набира "доброволци" от страни като Сирия и Либия, за да участват във войната в Украйна. Едновременно с това на фронта са и бойците от частната групировка "Вагнер", която има близки връзки с Кремъл. 

Правителството на Етиопия отказва да коментира проблема. От края на 2020 г. на територията на страната се води гражданска война заради бунта на т.нар. Освободителен фронт на Тиграй срещу управлението на премиера Абий Ахмед. Военният конфликт е съпътстван от множество нарушения на човешките права, масови убийства, свидетелства за етническо прочистване и сексуално насилие срещу жени. 

Anadolu Agency съобщава, че когато журналистите в етиопската столица са дошли да снимат кандидатите за работа пред посолството, отвътре е излязъл руски дипломат, който е казал: "Благодаря ви, че дойдохте да изразите подкрепа за Русия, но ние имаме достатъчно голяма армия и услугите ви може би няма да бъдат необходими засега". 

По-късно от посолството публикуваха декларация, в която също твърдят, че опашката се образувала от "хора, дошли да изразят солидарността си с Русия". 

"Гледаме на това като на още една демонстрация на нерушимите връзки на братска дружба и взаимна подкрепа между двата народа", се казва в съобщението, цитирано от Sky News. 

"Като изразяваме благодарност към всички загрижени граждани на Етиопия, бихме искали да информираме, че посолството не приема кандидати за постъпване във Въоръжените сили на Руската федерация. Убедени сме, че те имат достатъчен капацитет да завършат всички отговорни задачи, които са им възложени", се казва в текста. 

Украинското посолство в Адис Абеба публикува своя позиция, в която определя случващото се като "трагедия". 

"Ако един етиопски гражданин загине в тази война, това ще е трагедия както за Украйна, така и за Етиопия", казват дипломатите от Украйна.

Етиопия беше една от малкото държави, които отказа да осъди руската военна инвазия по време на гласуването в общото събрание на ООН през март. 


"Вагнер": Бруталната частна армия на Путин се завръща в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"