Как Виктор Орбан уговаря предизборни срещи в Москва на словашкия премиер Снимка: © Getty Images

През 2020 г. премиерът на Словакия Петер Пелегрини моли унгарския министър-председател Виктор Орбан да действа като посредник между него и Кремъл.

Поводът, както и таймингът, никак не са случайни.

Молбата е отправена само няколко дни преди парламентарните избори в Словакия, а крайната цел е правителството на Пелегрини да остане на власт с малко помощ от Путин.

Пелегрини се надява, че ако си осигури една покана за посещение в Москва точно преди изборите, това ще мобилизира разколебаните му избиратели.

В крайна сметка - словашкият премиер получава това, за което моли Орбан и Путин. Но все пак губи изборите.

Изданието "VSquare" разполага с разузнавателна информация, в която подробно е описана словашко-унгарско-руската схема от 2020 г.

Тогава Словакия се намираше в политическа криза, две години след като дългогодишният лидер на управляващата партия SMER-SD Роберт Фицо беше свален с мащабни протести - най-големите демонстрации от падането на комунизма в Словакия през 1989 г.

Причината за недоволството беше бруталното убийство на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова, застреляни в дома им.

Разследването на покушението разкри сериозни обвързаности между бизнесмени, управляващи политици и съдии, които журналистът е проверявал.

Фицо подаде оставка, но остави властта под контрола на партията си, а заместникът му Петер Пелегрини оглави кабинета. Резултатът от изборите през 2020 г. беше най-тежката загуба на SMER-SD от създаването ѝ. Победител беше 46-годишният медиен магнат и бивш издател на регионални вестници Игор Матович.

Три години по-късно обаче сякаш всичко се връща обратно.

Премиерът Роберт ФицоРоберт Фицо отново е премиер на Словакия, след като спечели предсрочните избори от 2023, въпреки критиките на ЕС и опасенията, че Москва ще използва топлите си връзки с него, за да прокарва политиката си на европейско ниво.

Човекът, който се е молил на Орбан да му осигури PR-визита в Русия, Петер Пелегрини в момента е водещият кандидат в кампанията за нов президент на държавата.

Първият и вторият тур на президентските избори в страната ще се проведат съответно на 23 март и 6 април.

Кандидатурата на Пелегрини се подкрепя от настоящия министър-председател Роберт Фицо - за разлика от отиващия си президент Зузана Чапутова и подкрепяния от опозицията бивш външен министър Иван Корчок.

Ако Пелегрини бъде избран, това би бил пълен реванш за партията, която беше изгонена от властта с масови протести.

Как започва всичко?

Според поверителните разузнавателни материали, чиято достоверност е проверена от "VSquare", през февруари 2020 г. Петер Пелегрини, се обръща за помощ към унгарския министър-председател Виктор Орбан, след като усеща, че ще загуби изборите.

Пелегрини тайно моли унгарския премиер да помогне за организирането на официално посещение в Москва по покана на руското правителство.

Аргументът му е, че такова посещение ще се хареса на словашките гласоподаватели и ще увеличи шансовете му за победа

Той използва Орбан като посредник поради близките и добре известни връзки на унгарското правителство с Кремъл.

След молбата на настоящия кандидат-президент Орбан възлага на външния си министър Петер Сиярто да предаде посланието чрез руския си колега Сергей Лавров, с когото поддържат приятелски отношения.

От своя страна, Лавров предава молбата на руския министър-председател Михаил Мишустин.

Разузнавателните материали за унгарско-руската подкрепа за преизбирането на Пелегрини са събрани от разузнавателна агенция на европейска държава през февруари 2020 г. и са получени от VSquare, след което са предоставени на Frontstory.pl и на Разследващия център на Ян Куциак (ICJK.sk). С цел запазване защитата на своите източници, от VSquare не конкретизират за коя страна става дума.

От медията са изпратили искания за коментар до пресаташетата на Петер Пелегрини и Виктор Орбан, до канцеларията на министър-председателя на Руската федерация, до Министерството на външните работи на Руската федерация и до унгарското Министерство на външните работи и търговията.

Само последното дръзва да отговори.

"Ако Министерството на външните работи и търговията получи молба за съдействие за установяване или поддържане на контакти с други държави и молбата не противоречи на унгарските национални интереси, ние винаги сме готови да помогнем. Това се нарича дипломация", се казва в тяхното изявление.

Когато наскоро полският премиер Доналд Туск разкритикува унгарския външен министър за честите му срещи със Сергей Лавров след избухването на войната в Украйна, Сиярто открито призна, че редовно действа като посредник между европейските политици и Кремъл.

"Мисля, че министър-председателят на Полша би се изненадал, ако узнае колко дълъг е списъкът на европейските политици, които през последните години са се обръщали към мен с молба да им помогна да установят контакт с руснаците, да организират среща или просто да предадат послание. Всъщност е имало държави, в които представители на враждуващи страни са ме молили да направя това, така че ако има молба в бъдеще, разбира се, ще се радвам да помогна", каза Сиярто.

Договорката за срещата в Москва, според VSquare, e станала на 13 февруари 2020, когато Пелегрини посещава Унгария по покана на Виктор Орбан.

Премиерите пътуват заедно до южния унгарски град Рьоске, където (уж) инспектират оградата по унгарско-сръбската граница и разговарят за опасностите от незаконната миграция, съобщават медиите.

Орбан се изказа ласкаво за Пелегрини и благодари за помощта, която Словакия оказва на Унгария в борбата с "незаконната миграция" - основното послание на унгарското правителство в предизборната кампания по това време.

В официалния отчет за срещата между двамата по никакъв начин не се споменава, че те са обсъждали въпроси, свързани с Русия.

Според получените от VSquare материали именно на тази среща Пелегрини е помолил Орбан да му помогне да си осигури посещение в Москва в последния момент преди изборите в Словакия.

Пелегрини също така обяснил на унгарския премиер, че поканата за Москва е много по-важна за него, отколкото посещението в Белия дом, заради нагласите на словашкото общество.

Данните, събрани от разузнавателната агенция на една европейска държава, разкриват и собствените интереси на правителството на Орбан да подкрепи искането на Пелегрини.

Унгарското правителство смята, че ако словашката опозиция спечели, това би означавало край на прагматичното сътрудничество между централноевропейските държави, известно като сътрудничество в рамките на Вишеградската четворка.

На 26 февруари 2020 г., само три дни преди словашките избори, Пелегрини най-накрая е приет от руския министър-председател Михаил Мишустин.

"За нас е много важно, че въпреки много натоварения предизборен период в Словакия, Вие успяхте да намерите време да дойдете в Москва и да обсъдите най-належащите въпроси на руско-словашкото сътрудничество", каза Мишустин на Пелегрини на съвместната им пресконференция, като се преструва, че Пелегрини е направил услуга на Русия, пътувайки до Москва.

Пелегрини е първият европейски лидер, който се срещна с Мишустин, след като новият руски премиер положи клетва през януари 2020 г. Визитата се възприема като отчаян опит да се спре срива на SMER. Пелегрини прекъсва и болничния си престой заради остра респираторна инфекция, за да може да участва в предизборен дебат, а на следващия ден да замине за Русия.

Според публичната информация двамата са обсъдили как Руската федерация и Словакия биха могли да си сътрудничат в области като преноса на газ, доставките на ядрено гориво и извеждането от експлоатация на ядрени отпадъци. Пелегрини предложил Русия да се включи и в проект за създаване на депо за ядрени отпадъци за страните от Централна Европа. От онази среща досега този "проект" не се е споменавал.

Още преди това Словакия започва да се обръща все повече в посока на Русия.

През пролетта на 2018 г. ултранационалистът Андрей Данко попречи на намеренията за експулсиране на руски дипломат от Братислава, докато западните съюзници изгониха стотици служители на посолствата като дипломатическа санкция срещу Москва заради отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри.

След това, през юни 2019 г., Пелегрини провежда среща с руския президент Владимир Путин - на икономически форум, на който присъства и българският президент Румен Радев (вдясно от него стои словашкият политик).

Интересното е, че дори при идването на власт на новия премиер Игор Матович, Словакия не успя да се откъсне от зависимостта към Русия. През март 2021 г. Матович подаде оставка заради тежък скандал, след като реши да поръча руските ваксини срещу Covid "Спутник V", без да се консултира с останалите политически сили.

След последните парламентарни избори през 2023 г. Пелегрини стана председател на Народното събрание в Словакия. Днес той се опитва да смекчи предишните си проруски възгледи и дори се позиционира като поддръжник на Украйна. Но според местни анализатори, Пелегрини има нужда от гласовете на русофилите и крайните националисти, ако иска да победи на президентските избори.

Очевидно вече не може да си позволи посещения в Русия, но вече е направил предизборна визита до Унгария, където е посрещнат и от президента Тамаш Сульок, и от премиера Виктор Орбан - явен знак за позицията на най-близкия до Москва премиер в ЕС.

Хиляди излязоха на антируски протест срещу правителството в Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024