Орбан вдигна данъците на стотици хиляди души в Унгария и провокира протести Снимка: © Getty Images

Правителството на Виктор Орбан в Унгария се сблъсква с пет поредни дни на гражданско недоволство заради спорна промяна в данъчното законодателство, която ще вдигне значително облагането на малките фирми и самонаетите лица в страната.

Т.нар. KATA ("детайлизиран данък върху малките бизнеси") е данъчна схема с фиксирана месечна вноска, с която се покриват всички задължения на самоосигуряващите се към данъчните и осигурителните служби в Унгария.

Тя може да се прилага за търговците, които имат приходи до 12 милиона форинта (или 58 000 лева) на година - около 450 000 души. В случай на надвишаване на този таван, потребителите на тази схема трябва да доплащат 40% данък върху допълнителния си доход.

Досега от нея са се възползвали най-различни професионалисти - от фризьорки и майстори, през служители в кино-сектора, до занаятчии и художници, фрилансъри или доставчици на храни.

Преди седмица обаче унгарският парламент реши, че ще съкрати обхвата на схемата, така че около 2/3 от досегашните самонаети лица повече няма да могат да я използват, или поне 300 000 души ще трябва да плащат по-високи данъци и осигуровки. В замяна на това - кабинетът предлага таванът ѝ да се увеличи до 18 млн. форинта.

Това доведе до протести в унгарската столица, които бяха подкрепени и от опозиционния кмет на Будапеща Гергей Карачони.

"Разбирам гнева на протестиращите. Правителството нарушава всички свои обещания и иска да промени най-популярната форма на данъчно облагане за малките данъкоплатци от днес за утре, без да даде достатъчно време за подготовка", казва той.

Промяната би трябвало да влезе в сила от септември 2022 г., но хиляди души се опитват да спрат промяната, като в няколко дни блокират движението в ключови точки на Будапеща като моста "Маргит" на Дунав.

Оправданието на "Фидес" за промяната е, че има съмнения за злоупотреба с по-ниския данък, което води до щети за държавния бюджет. Правителството на Орбан се сблъсква със сходни икономически проблеми както и цяла Европа, като вече изчерпва възможностите си да компенсира поскъпването на горивата и стоките със силна регулация.

В последните седмици кабинетът обяви, че ще съкрати 1,4 млрд. долара от бюджетните си разходи, както и че ще наложи и таван върху преференциалните цени на комунални услуги, за да се ограничи евентуално свръхпотребление.

Виктор Орбан упорито се опитва и да договори отключването на над 15 млрд. евро от фондовете за възстановяване и развитие, които досега са блокирани от ЕС поради отказа на Будапеща да спазва основни принципи на върховенството на закона.

Преди дни той подписа указ, с който разрешава създаването на антикорупционно звено, а правителството се съгласи да приеме юрисдикцията на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши като "компромис" в името на отпускането на средствата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023