Снимка: © Getty Images

Правителството на Виктор Орбан в Унгария се сблъсква с пет поредни дни на гражданско недоволство заради спорна промяна в данъчното законодателство, която ще вдигне значително облагането на малките фирми и самонаетите лица в страната.

Т.нар. KATA ("детайлизиран данък върху малките бизнеси") е данъчна схема с фиксирана месечна вноска, с която се покриват всички задължения на самоосигуряващите се към данъчните и осигурителните служби в Унгария.

Тя може да се прилага за търговците, които имат приходи до 12 милиона форинта (или 58 000 лева) на година - около 450 000 души. В случай на надвишаване на този таван, потребителите на тази схема трябва да доплащат 40% данък върху допълнителния си доход.

Досега от нея са се възползвали най-различни професионалисти - от фризьорки и майстори, през служители в кино-сектора, до занаятчии и художници, фрилансъри или доставчици на храни.

Преди седмица обаче унгарският парламент реши, че ще съкрати обхвата на схемата, така че около 2/3 от досегашните самонаети лица повече няма да могат да я използват, или поне 300 000 души ще трябва да плащат по-високи данъци и осигуровки. В замяна на това - кабинетът предлага таванът ѝ да се увеличи до 18 млн. форинта.

Това доведе до протести в унгарската столица, които бяха подкрепени и от опозиционния кмет на Будапеща Гергей Карачони.

"Разбирам гнева на протестиращите. Правителството нарушава всички свои обещания и иска да промени най-популярната форма на данъчно облагане за малките данъкоплатци от днес за утре, без да даде достатъчно време за подготовка", казва той.

Промяната би трябвало да влезе в сила от септември 2022 г., но хиляди души се опитват да спрат промяната, като в няколко дни блокират движението в ключови точки на Будапеща като моста "Маргит" на Дунав.

Оправданието на "Фидес" за промяната е, че има съмнения за злоупотреба с по-ниския данък, което води до щети за държавния бюджет. Правителството на Орбан се сблъсква със сходни икономически проблеми както и цяла Европа, като вече изчерпва възможностите си да компенсира поскъпването на горивата и стоките със силна регулация.

В последните седмици кабинетът обяви, че ще съкрати 1,4 млрд. долара от бюджетните си разходи, както и че ще наложи и таван върху преференциалните цени на комунални услуги, за да се ограничи евентуално свръхпотребление.

Виктор Орбан упорито се опитва и да договори отключването на над 15 млрд. евро от фондовете за възстановяване и развитие, които досега са блокирани от ЕС поради отказа на Будапеща да спазва основни принципи на върховенството на закона.

Преди дни той подписа указ, с който разрешава създаването на антикорупционно звено, а правителството се съгласи да приеме юрисдикцията на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши като "компромис" в името на отпускането на средствата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо