Осми и вероятен последен опит за председател на СОС Снимка: © Столична община

Днес ще се проведе осми пореден опит за избор на председател на Столичния общински съвет.

Заседанието днес е последната възможност за премахване на блокадата в работата на СОС, преди да изтече 3-месечният срок от конституирането на съвета. След тази дата вече ще има има правна възможност за оспорване на легитимността на целия СОС, което потенциално може да доведе до разпускането му и нови избори в София.

Досега столичните общински съветници направиха седем неуспешни опита да излъчат председател. На последното заседание се очакваше да бъде подкрепен Цветомир Петров от ПП-ДБ, но това така и не се случи.

Останалите кандидатури бяха на Диана Тонова от БСП и Пламен Данаилов от "Има такъв народ". Очаква се и двете партии отново да подкрепят своите кандидати.

„Изходът е един – да има разбиране, че трябва всички заедно да намерим решение. Не може докато едните търсят решение, другите да хвърлят камъни по тях. Тъй като всеки от участниците го е страх да бъде обвинен във всички земни грехове, сглобки, червени сватби и прочие, всеки внимава при какви условия би дал подкрепа, но в крайна сметка надделява разбирането, че градът има нужда от работещ общински съвет. Надявам се след още няколко кръга разговори да успеем да се съгласим върху човек, който да застане начело на общинския съвет във временна позиция с ясни цели като приемането на бюджета и ключови доклади“, каза преди дни кметът на столицата Васил Терзиев, като допусна възможността от провеждане на нови избори.

Заради липсата на председател на СОС, без решение остават важни въпроси като план-сметката за чистотата, обсъждане на Бюджет 2024, както и кандидатстване за проекти с европейско финансиране.


Вили Лилков: Партиите държат съветниците си в СОС като заложници

ГЕРБ, БСП и "Възраждане" се скараха кой е по-голяма опозиция в СОС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024