Основателят на компанията за антивирусен софтуер McAfee - Джон Макафи е арестуван в Испания Снимка: © Getty Images

Един от най-мистериозните лидери в сферата на IT-сигурността Джон Макафи, основател на компанията за антивирусен софтуер McAfee, е арестуван в Испания и очаква депортиране в САЩ заради дело за укриване на данъци.

Макафи е обвинен за това, че не е декларирал доходите си между 2014 и 2018 г. пред американските данъчни власти и че е укрил собствеността си върху недвижими имоти, автомобил и яхта. Разследването срещу него е открито още през юни, но става ясно едва сега, когато технологичният магнат е задържан.

Това е поредният сблъсък със закона на ексцентричния основател на McAfee. През 2012 г. той беше заподозрян за убийството на американски бизнесмен в Белиз и беше арестуван в Гватемала, където поиска политическо убежище след едномесечно издирване. Въпреки скандалите все пак Макафи не беше обвинен в престъплението. През 2019 г. той отново беше задържан при опит да влезе на територията на Доминиканската република, носейки огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Според Bloomberg, Джон Макафи е арестуван за последен път на 3 октомври 2020 г. от испанската национална полиция на летището в Барселона, откъдето е планирал да лети до Истанбул.

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга

Прокуратурата в САЩ твърди, че Макафи е спечелил милиони от партньорства с криптовалути, лекции, консултантски договори и продажба на авторските права за документален филм, посветен на живота му - въпреки това не е подал данъчни декларации за личното си състояние. Доходите му са плащани в сметки, регистрирани на имената на други хора. Ако съдът го признае за виновен в укриване на данъци, може да бъде осъден на 5 години затвор. Макафи участва в последните два президентски избора в САЩ като кандидат (през март 2020 г. реши да сложи край на кампанията си).

Наказателното производство беше обявено няколко часа след като Комисията за регулиране на ценните книжа и борсите в САЩ заведе отделно дело срещу него за промотирането на криптовалути без задължителното разкриване на информацията, че получава пари в замяна на публичните си препоръки.

Комисията твърди, че Макафи е агитирал последователите си в Twitter да се включат в най-малко седем първични предлагания на криптовалути (ICO) между ноември 2017 и февруари 2018 г., като не е разкрил финансовия си интерес от тези сделки. Борсовият регулатор е оценил приходите му от тази промоционална активност на 23 милиона долара. Макафи е подведен под отговорност и за това, че е подвел инвеститорите, които са го питали дали получава възнаграждение за рекламите на ICO-та.

"Скъпи инфлуенсъри": $314 000 глоба за Стивън Сегал заради реклама на криптовалута

Ако комисията спечели делото, Макафи ще трябва да върне всички средства, които е получил в рамките на незаконната си дейност, като ще му бъде забранено да участва в емитирането, закупуването или продажбата на ценни книжа за дигитални активи.

Макафи се е възползвал от популярността си в Twitter за спекулативни сделки, като предварително е придобивал големи количества криптовалути и ги е промотирал активно сред последователите си в социалната мрежа, без да разкрие намерението си да продава на висока печалба.

McAfee, основана през 1987 г., беше продадена на Intel през 2010 г. на цена от 7,7 млрд. долара. Мажоритарният дял от компанията беше закупен през 2016 г. от TPG на стойност 1,1 млрд. долара.

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024