Глобата за ремонтните дейности по фасадата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ най-вероятно ще е между 3000 и 5000 лева. Това обявиха министърът на културата Боил Банов и директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Александър Трайков.

Изявлението им идва след сигнал на граждани, че външната стена на Ректората се пробива, за да бъдат поставени климатици.

В петък вечерта сигналът беше подаден от бившия журналист и директор на "Медиамикс груп" Георги Кузмов. Той качи снимки и видеа в профила си във „Фейсбук“ и алармира, че по фасадата се извършва незаконна дейност, тъй като сградата е културно наследство. На места са откъртени цели парчета от фасадата на Университета.

"Днес в 12 часа съпругата ми ме информира, че в социалните мрежи се разпространява снимка, на която се вижда, че се извършват ремонтни дейности по фасадата на Ректората на Софийски университет", каза днес Боил Банов.

Той увери, че ремонтните дейности са преустановени, след като на място е пристигнала полиция. Освен това той каза, че поставянето на нова климатична инсталация на фасадата не е съгласувано с Министерството на културата.

От администрацията на „Софийски университет“ твърдят, че дейността се е извършвала по заповед на общината и целяла премахване на загрозяващи фасадата външни тела на климатици. След това от "Св. Климент Охридски" разпространиха официална позиция, в която твърдят, че фасадата не е дупчена.

"При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи - тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции", написаха от СУ в официалния си сайт uni-sofia.bg.

"Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата. След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада", гласи позицията на Софийския университет.

Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, съобщиха от СУ. "По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за мотаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета".

В неделя Банов застана срещу твърденията на управата на Софийския университет. Пред NOVA той каза: "Премахват едни тела, само че бият дупки, за да слагат по нов начин някаква система".

„Има институции, които смятат, че са над закона“, коментира Банов в събота. „Общината може да им е казала да си махнат климатиците, но това не значи да се слагат нови".

"Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, както искаме от гражданите да го правят. Ясно е, че не е спазен законът категорично - проект няма", каза министърът на културата.

Все още информацията кой е разрешил поставянето на климатици не е потвърдена и тече разследване. В понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност, съобщи NOVA.

„Първо казаха, че има наводнение и отводнявали. После, че правели байпаси на парното и накрая, че заменяли стари климатици! Благодаря на всички, които помогмаха това да не се случи“, написа подалият сигнала Георги Крумов в профила си във „Фейсбук“ днес.

Софийският университет е най-старото и най-голямо висше училище в България. Строежът на Ректората е завършен официално през 1934 година. Шест години след това започва разширението на сградата с две крила, като Северното е завършено чак през 1985 г.

Сградата на Ректората е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът