От фестивала в Кан са платили 1 млн. долара за Covid-тестове Снимка: © Getty Images

74-ият годишен кино фестивал в Кан опроверга прогнозите на най-големите скептици и се проведе присъствено по време на глобална пандемия, за разлика от други подобни престижни филмови събития.

В продължение на две седмици – от 6 до 17 юли – на бул. „Кроазет“ нонстоп се излъчваха филми, а в Кан пристигнаха големи звезди като Мат Деймън, Реджина Кинг и Тимъти Шаламе. Всеки посетител трябваше да си прави тест през 48 часа, за да получи достъп до Фестивалния комплекс.

Задачата не беше лесна и Variety пресметна, че организаторите са похарчили над 1 милион долара, за да покрият безплатните Covid-тестове на близо 28 хиляди зрители и участници.

Триумф на френска режисьорка и гаф на Спайк Лий белязаха завършека на фестивала в Кан Триумф на френска режисьорка и гаф на Спайк Лий белязаха завършека на фестивала в Кан

Тези от ЕС можеха и да избегнат процедурите, представяйки сертификат за ваксинация, но отново нямаше гаранция, че всички ще са в безопасност, предвид бързото разпространение на варианта „Делта“.

От фестивала в Кан са платили 1 млн. долара за Covid-тестове

Когато френската актриса Леа Седу, участваща в три от филмите във фестивала, отмени пътуването си до Кан заради положителна проба за Covid-19, мнозина се опасяваха, че ще се стигне до вълна от инфекции. До момента обаче няма данни за огнища на коронавирус след завършека на събитието.

Дори спекулациите, че френският президент Еманюел Макрон ще отмени фестивала за втора поредна година, се оказаха неоснователни. Причината – по-стриктните правила за достъп до културни мероприятия в страната влязоха в сила едва след края на събитието.

„Беше един чудесен фестивал“, казва артистичният директор Тиери Фремо пред Variety. „Успяхме да го проведем в правилното време и при нормални условия, благодарение на разумния здравен протокол“.

Няколко международни кино звезди пътуваха до Франция за престижния фестивал. Адам Драйвър беше там за премиерата на мюзикъла „Анет“, в който участва заедно с Марион Котияр.

Адам Драйвър - Кан

Комедията на Уес Андерсън “The French Dispatch“ си заслужи 9-минутни аплодисменти от публиката, а след това Тимъти Шаламе, Бил Мъри, Тилда Суинтън и самият Андерсън се превърнаха в най-популярния meme в интернет заради обща снимка на „синия“ килим.

Снимка на участниците в "The French Dispatch" се превърна в най-популярния meme на фестивала в Кан Снимка на участниците в "The French Dispatch" се превърна в най-популярния meme на фестивала в Кан

Спайк Лий – президентът на журито – попадна под светлините на прожекторите с голям гаф, съобщавайки по грешка носителя на „Златната палма“ още в началото на вечерта.

Победител стана филмът „Titane“ на французойката Жулия Дюкорно, която се превърна в едва втората жена режисьор, печелила голямата награда.

Сред останалите забележителни моменти бяха сълзите на Мат Деймън след премиерата на филма с негово участие „Stillwater“, както и премиерата на „Aline“ за живота на Селин Дион.

В Кан имаше и българско участие – Мина Милева и Весела Казакова представиха филма си „Жените наистина плачат“. Те бяха придружени от останалите две сестри Казакови – Катя и Биляна, от Мария Бакалова и Ралица Стоянова – всички от които участват в „Women Do Cry“.

Българско участи в Кан - Жените наистина плачат

След като много кино фестивали се проведоха в хибриден формат или изцяло онлайн през последната година, организаторите отчетоха, че нищо не може да замени „невероятното преживяване“ да гледаш филм на големия екран сред много хора.

„Фремо успя да събере създателите на много забележителни филми и го стори под голямо напрежение“, отчита един от директорите в Sony Pictures Classics Майкъл Баркър. „Почти всички продукции, които изгледах, бяха с наистина много високо качество“.

Натанаел Кармитц – шефът на френската компания MK2 Films, която продуцира и „Жените наистина плачат“, се съгласява с Баркър. „Този фестивал беше едно своеобразно прераждане. Усетихме колективно удоволствието от най-големия филмов фестивал в света след дълга пауза“.

Сега всички погледи са насочени към есенните събития във Венеция, Торонто и Ню Йорк, които трябва да последват примера на Кан.


 "Еми" 2021: Всички номинации в най-важните категории "Еми" 2021: Всички номинации в най-важните категории

Roadrunner: Последното пътуване на Антъни Бурдейн Roadrunner: Последното пътуване на Антъни Бурдейн



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024