"Руският президент владее набор от тактики, насочени към поставянето на американските лидери в отбранителен и обяснителен режим - при това има десетилетен опит във фините настройки на тези тактики".

Това казва Глен Джонсън - главен съветник на бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери, който ръководеше американската дипломация между 2013 и 2017 г. в мандата на Барак Обама.

Джонсън публикува кратка статия в Axios с личните си впечатления от официални срещи между Кери и Владимир Путин часове преди американският президент Джо Байдън да се срещне с руския държавен глава в Женева.

"Имах рядката възможност да наблюдавам Путин в действие по време на четиригодишната си служба като старши сътрудник по комуникациите на държавния секретар Джон Кери", пише той. "Часът на пристигането на президента Байдън може би ще е последното решение под негов контрол, след като се срещне с Путин в Женева".

Джонсън обръща внимание, че манипулирането на планирания график е една от тактиките, които руският президент често използва в свой интерес преди срещи с чужди държавни ръководители.

Путин е известен с това, че демонстрира властовата си позиция, като умишлено закъснява за уговорените преговори, след което "превзема" посоката на разговора с фокусиране върху една ключова тема - оплакване от недостойното отношение на света към руската нация.

"По време на моя престой в управлението направихме четири посещения до Москва и едно - до Сочи, като се срещахме няколко пъти с Путин. Последната среща беше емблематична. Путин накара Джон Кери да го чака с часове, докато най-сетне го повика в Кремъл в 22 ч.", разказва Грег Джонсън.

Екипът на Джо Байдън е взел протоколни мерки, с които да не допусне този трик. По план Владимир Путин трябва да пристигне пръв за срещата, след което ще дойде и американският президент.

"Отлагането на поканата към гостите позволява на бившия офицер от КГБ да ги извади от концентрация. Кери седеше в хотелската си стая и чакаше Путин да го приеме", казва той.

Вторият метод на Путин, който незабавно поставя американските му събеседници в дефанзивна позиция, е лансирането на тезата за неблагодарното отношение към руския народ - например, оплакване от липсата на достатъчно уважение към загубата на 8 млн. руски войници по време на Втората световна война.

"Съветвахме държавния секретар Джон Кери да не се хваща на тази уловка, а да се фокусира, да абсорбира информацията и да се опита да върне посоката на разговора към собствения си план, за да може да се извлече някакъв резултат от тези срещи", казва Джон Файнър - бивш началник на администрацията на Държавния департамент на САЩ. В момента Файнър е зам.-съветник по националната сигурност на Джо Байдън.

По време на срещата между президентите в залата ще присъстват и двамата външни министри на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Антъни Блинкен. Те ще могат да се включват в разговорите само ако са поканени от държавните глави.

Предизвикателствата на Путин не приключват с края на преговорите. Руският президент и външният му министър не се съобразяват с предварително подготвени и одобрени от двете страни изводи от срещата. Лавров обикновено нахвърля няколко "опорни точки" върху лист за записки и излиза пред журналистите.

Байдън вероятно ще се консултира с държавния си секретар и съветниците по сигурността, както и с прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, преди да започне пресконференцията му.

Американският президент отказа да участва в съвместно изявление с Путин пред медиите - опция, която щеше да подсили позицията на руския държавен глава.

Путин ще говори с журналистите първи, за да представи руската позиция пред света.

"Байдън може да се окаже в позиция на догонващ, освен ако не успее да победи Путин в собствената му игра", пише в анализа на Axios по повод срещата в Женева.


Байдън vs. Путин: Линиите на конфликта преди срещата в Женева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин