"Отбор от доблестни колеги": Кой влиза в медицинския експертен съвет за Covid-19

Пулмологът проф. Коста Костов обяви състава на новия експертен медицински съвет, който ще подпомага правителството и Националния оперативен щаб за борба с епидемията от новия коронавирус.

"Нашата всекидневна съдба е да съобщаваме горчиви истини и да предлагаме решения, които не вредят, а помагат. Нашият принцип е "Преди всичко - не вреди". Приехме предизвикателството заради всички нас, нашите деца и близки - които искаме да прекараме през това горнило. Влизаме като лекари и ще излезем като лекари. Влизаме с имената си и ще направим всичко, за да ги опазим чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярвахме, че ще можем да се справим. Убеден съм, че ще се справим защото сме силни и можещи. Днес съдбата на всеки български гражданин зависи от тази на другия и ближния. Днес няма аз, ти и те, днес сме ние", каза проф. Костов на пресконференция в Министерски съвет.

Кой влиза в експертния съвет:

проф. Радка Аргирова - клиничен вирусолог от "Токуда"

проф. Галина Кирова - специалист по образна диагностика, председател на експертния съвет по образна диагностика, болница "Аджибадем"

проф. Савелина Поповска - зам-ректор на Медицинския университет в Плевен

д-р Мария Петрова - адвокат, специалист по медицинско право, Лекс Медика

д-р Цветеслава Гълъбова - психиатър, директор на болницата "Св. Иван Рилски" в Нови Искър

доц. Атанас Мангъров - началник на клиника по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София

доц. Васил Велчев - кардиолог, от клиниката по кардиология в болница "Св. Анна", София

доц. Любомир Киров - общопрактикуващ лекар, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България

проф. Георги Момеков - фармаколог, председател на Българското научно дружество по фармация

д-р Валентин Павлов - представител на Българския зъболекарски съюз

проф. Николай Младенов - специалист по анестезиология и интензивни грижи в "Токуда"

доц. Росен Калпачки - невролог, началник на клиника по нервни болести в "Св. Анна"

Александър Симидчиев - пулмолог

Програмният директор на "Дарик" Константин Вълков ще бъде включен в съвета, за да отговаря за неговата информационна стратегия.

"Нашата цел е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на Covid-19 и неговите форми на проявление. Информацията от нас трябва да бъде в полза на правителството при вземане на решения. Съветът цели да създаде още по-високо доверие в обществото за прилагането на мерките, базирани на научни изследвания и информация. Искаме да помогнем на хората да се почувстват по-сигурни и добре информирани. Гражданите заслужават и трябва да имат достъп до такава", каза Коста Костов.

Той обяви, че съветът ще прави две пресконференции на седмица, като междувременно ще бъде създаден "Facebook портал, в който ще се намира всяка информация, одобрена от съответните експертни съвети по специалности".

Причината за създаването на новия съвет се оказаха серия от интервюта на лекари като доц. Мангъров, проф. Костов и др., които влизаха в директно противоречие с оценките и препоръките на Националния оперативен щаб, ръководен от проф. Венцислав Мутафчийски.

През уикенда премиерът Бойко Борисов покани Костов да оглави нова структура от медицински специалисти, които да подкрепят правителството със своята експертиза, докато Националният щаб продължава да отговаря за координацията на изследванията, терапиите и подготовката на лечебните заведения за прием на пациенти.

Още когато Борисов представи Костов в новото му качество, премиерът намекна, че началниците на щаба и съвета имат предистория на лична вражда (двамата са работили заедно във ВМА, преди Костов да бъде освободен от болницата и да премине в "Св. Анна"). Поради това пулмологът обяви пред журналистите, че "не е тук, за да влиза в лични битки", защото са настанали "мъжки времена".

Напрежението между щаба и новото звено обаче пролича още на първата пресконференция. Инфекционистът доц. Мангъров разкритикува колегите от екипа на ген. Мутафчийски за това, че излъчват "странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат". Изказването му дойде по повод резервите, с които щабът гледа на призивите му за въвеждане на кръвни проби за доказване на коронавируса.

Част от критиките, на които проф. Костов трябваше да отговаря, бяха свързани с включването на стоматолога д-р Валентин Павлов в експертния съвет. Причината: Павлов е подсъдим за смъртта на млад пациент, който е лекувал преди няколко години. Делото все още не е приключило, а решенията на първите две инстанции са противоречиви. През 2018 г. Павлов беше признат за виновен от Софийския градски съд и получи условна присъда, но в края на 2019 г. Софийският апелативен съд го оправда.

Коста Костов посочи, че е включил Павлов в екипа си по препоръка на Българския зъболекарски съюз. Той отхвърли проблема с висящото дело, като коментира, че "всички имаме история и не всичко е идеално, но сме тук като професионалисти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023