Пълен обрат: Митрополит Николай се отказа от опита да назначи новия член на Синода

Опитът на Пловдивския митрополит Николай да "отмени" избора на нов Сливенски митрополит въпреки вота на свещениците и миряните в епархията ще се провали.

Николай сам се отказа от касирането на вота и предлага Светият синод да избере сред двамата предложени от местните християни епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил.

  • Йеротей беше човекът, който епархийският събор подкрепи с най-голямо мнозинство при изборите на 18 февруари в Сливен.
  • Михаил беше излъчен при второто гласуване, като изпревари фаворита на Пловдивския митрополит - епископ Арсений.

Касирането на изборите за Сливенски митрополит беше съпътствано и с гласуването от Светия синод на скандална наредба, с която на практика се отнемаше и занапред правото на епархийските представители да участват в изборите за митрополити.

Оттогава вече 6-ма от членовете на Синода се обявиха срещу това решение или оттеглиха подкрепата си за него - само преди ден това направи и един от влиятелните митрополити Йоан Варненски, който е и временен ръководител на Сливенската митрополия и организираше касираните избори.

Силен отпор дойде и от страна на мнозинството от избирателите в Сливенската епархия, както и на външни наблюдатели, които обвиняват лобито около митрополит Николай в опит за злоупотреба с власт и нарушение на устава на Българската православна църква.

Очакваше се на 12 март свещеници от Сливенската епархия да протестират пред Синода.

Сега митрополит Николай косвено прехвърля вината за "допуснатата от мен грешка" върху доклада на митрополит Йоан за изборите.

"Прибързано гласувах "За" касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка", казва Николай.

"С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се "уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква", предлагам на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари 2024 г. в град Сливен, като на 13 март 2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническият избор за Сливенски митрополит", се казва в позицията му.

Въпросът кой ще избере следващият член на Синода е от голямо значение заради вътрешния "баланс на силите", които един ден ще определят и бъдещия патриарх на България.

Касираният избор за Сливенски митрополит: Кой кой е в битката на лобитата в БПЦ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024