Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане Снимка: © Булевард България

Кандидат-президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе подкрепят мярката със зеления Covid-сертификат за достъп до обществени обекти на закрито, но смятат, че въвеждането ѝ е закъсняло.

Документът важи за влизане в заведения, молове, кина, театри, фитнеси и други обекти от 21 октомври, по заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

„Аз съм за, ваксинирал съм се и нееднократно съм бил принуден да покажа своя документ в Страсбург, за да вляза в заведение, в катедрала и на други места“, каза Лозан Панов в интервю за „120 минути“ по bTV. Според Мария Касимова-Моасе „сертификатът дойде много късно, а хората имаха нужда от сериозна образователна кампания преди това“.

„Няма как да се оправдаем с предходния кабинет, който също има роля за разпространението на настоящата вълна, но 7 месеца бяха достатъчни да предвидим вълната и да вземем адекватни мерки. Мерките бяха приети от днес за утре, няма как хората да не са недоволни“, твърди Панов.

„Ние, като журналисти, също не подходихме рационално. Трябваше да участваме по-активно в разяснителната кампания“, заяви Касимова, която е журналист и писател.

Кандидат-президентската двойка, издигната от „Правосъдие за всеки“ и подкрепена от „Демократична България“, призова хората да се ваксинират срещу коронавируса.

„На нашия сайт сме написали изрично, че сме се ваксинирали, това е част от грижата един за друг. Така ние се грижим и за хората около нас. Нека поне по тази линия не се разделяме“, каза Панов.

Попитан дали президентските правомощия са достатъчни, той отговори с „категорично да“. „Ако се превишат, може вече да се замислим за друг тип държава – президентска република. Ние имаме традиция в парламентаризма. Това, че два парламента не са успели да сформират редовен кабинет, не трябва да води до упреци, че не сме се справили“.

Касимова смята, че вицепрезидентът е нужен и трябва да обръща повече внимание на културната дипломация и на социалните каузи.

Панов отговори и на въпрос за еврочленството на Северна Македония, като заяви, че Скопие трябва да е част от европейската общност.

Попитан кой президент би поканил първи на визита у нас, ако стане държавен глава, председателят на Върховния касационен съд каза, че би се спрял на Еманюел Макрон, защото „Франция има дълбоки традиции в отстояването на демокрацията“.

Според последното проучване на "Галъп" Панов е на четвърто място в президентската надпревара след Румен Радев, Анастас Герджиков и Мустафа Карадайъ. Той събира 6,2% от гласовете на избирателите в страната, готови да отидат до урните на 14 ноември.


"Че га буде" ли Лозан Панов?

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

С размерите на град - В Румъния започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024