Снимка: © Народно събрание

Парламентът се оказа в ситуация на парализа още при първото гласуване след решението на ИТН да оттегли подкрепата си за кабинета на Кирил Петков.

Нито управляващите (останали в състав ПП, БСП и ДБ), нито опозицията в лицето на ДПС успяха да съберат достатъчно подкрепа за своите кандидати за председател на новата анкетна комисия за газопроводите Южен и Турски поток.

Това доведе до абсурдна ситуация, в която председателят на 47 НС Никола Минчев обяви за избран човек, който беше бламиран от пленарната зала, което беше последвано от скандал и обвинения от страна на ГЕРБ и ИТН.

Минчев сам поиска 15 минути почивка, "за да помисли върху решението си", а след нея призна, че е допуснал грешка, и се извини пред залата.

Дотук се стигна, след като "Продължаваме промяната" номинираха Иван Манев за ръководител на новата комисия. Тя обаче се съставя по искане на ДПС, които настояваха да получат председателското място и номинираха Станислав Анастасов.

Манев (ПП) получи 103 гласа "за", като за него гласуваха само представителите на собствената му партия, БСП и "Демократична България".

ГЕРБ и част от ИТН бяха против, като ДПС, "Възраждане" и по-голямата част от хората на Слави Трифонов дадоха глас "въздържал се".

Гласуването на номинацията на ДПС обаче също се провали - Анастасов събра 91 гласа "за", при 71 против и 61 въздържали се.

В този момент Никола Минчев изненадващо реши да обяви Иван Манев за избран за председател, въпреки че мнозинството в залата отхвърли кандидатурата му. Минчев се позова на формално правило, според което при избор между две номинации се приема за победител онзи, който получи повече гласове - но не и когато и двете номинации са бламирани.

Това веднага доведе до ответни реакции от страна на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Ива Митева (ИТН), които поискаха анулиране на решението заради несъответствие с правилника.

Иво Атанасов от ИТН иронично предложи съпредседателя на ДБ Христо Иванов да бъде избран за "почетен председател" на комисията, защото щял да "доведе нещата докрай" - препратка към обвиненията срещу ИТН, че саботират съдебната и антикорупционната реформа на правителството с оттеглянето от властта.

Радомир Чолаков отправи предупреждение към ПП, че "ако парламентът ще работи занапред, ще се управлява с консенсус.

"Няма вече да има доминация, защото няма мнозинство. Няма да назначите шеф на КПКОНПИ, какъвто вие сте решили", обяви още той, след което Минчев пусна депутатите в почивка до изясняване на недоразумението.

Анулирането на първото решение така и не сложи край на патовата ситуация.

Още 5 кандидатури от "Възраждане", ГЕРБ, ПП и ДПС бяха подложени на гласуване - и петимата номинирани депутати (Искра Михайлова, Жечо Станков, Петър Кулински, Рамадан Аталай, Георги Георгиев) не бяха приети от пленарната зала.

Точката така и не беше доведена до окончателно решение - а Мустафа Карадайъ прехвърли отговорността за свикването на първо заседание на вече приетата комисия върху Никола Минчев по силата на правомощията му като председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"