Първо (и последно?) „да“ за Бюджет 2023 със свръхдефицит от 6,4%

Служебното правителство прие на извънредно заседание днес Закона на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г. Текстът на проекта за Бюджет 2023 е запазен без промени въпреки неодобрението на социалните партньори и заявката на ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, че няма да го подкрепят заради високия бюджетен дефицит.

Точно преди седмица Министерството на финансите представи параметрите на бюджет за 2023 година, предвиждащ свръхдефицит от 6,4% – значително над фискалните ограничения по националното и европейското законодателство за до 3%. Тогава премиерът Гълъб Донев мотивира решението с нежеланието на служебния кабинет да действа „на инат“, виждайки, че идеите му за данъчни промени, които да вкарат повече приходи в хазната, не срещат одобрение сред парламентарно представените партии. В отговор на това властта предпочете да построи рамката върху сега действащата нормативна уредба, която според техните разчети няма как да свали дефицита под 6,4%.

„Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4 на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като нашите идеи за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство“, каза в петък премиерът Гълъб Донев.

Ден по-рано представители на ГЕРБ и ПП-ДБ се срещнаха с експерти от финансовото ведомство, след която стана ясно, че има разбирателство за отхвърляне на така предложения от министър Росица Велкова вариант. Пред журналисти вчера Асен Василев каза, че неговата формация ще гласува против проектозакона на първо четене, така че той да бъде върнат на служения кабинет за пренаписване, с идеята в него бъдат нанесени корекции за свиване на дефицита до 3%.

ГЕРБ и ПП-ДБ върнаха Проектобюджет 2023 на поправителен в отсъствието на Росица Велкова

Впоследствие се оказа, че между двете коалиции има разминавания по въпроса. Сутринта Бойко Борисов заяви, че е подло да се връща бюджетът на служебния кабинет, а Теменужка Петкова, която бе заедно с Василев на срещата в МФ, коментира в ефира на Nova: „Аз лично няма как да имам синхрон с Асен Василев, той според мен носи основната отговорност за състоянието на публичните финанси в момента. Вчера се учудих на неговия ентусиазъм за това, което каза пред медиите – че едва ли не може много лесно да бъде решен въпросът с дефицита и довеждането му до 3%, при положение че това няма как да се случи лесно“.

Според нея бюджетът на служебното правителство е верен и отразява реалното състояние на публичните финанси на България. По думите на Василев обаче намаляването на дефицита може да се случи чрез средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, увеличаване на дивидентите от държавните предприятия, намаляване на издръжката на ведомствата и капиталовите разходи.

Дефицит до 3% е едно от условията за приемането на България в еврозоната. По-рано ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, че това е един от приоритетите пред страната.

Сега предстои проектобюджетът да бъде входиран в Народното събрание, където обаче все още няма сформирани комисии, през които законът трябва да мине, преди да стигне в пленарна зала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024