Първото питане на Гешев до КС: Може ли да се разследва президентът?

Конституционният съд е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета от наказателна отговорност на президента.

Това е първото конституционно питане на Гешев от избирането му за ръководител на прокуратурата и първо дело на КС за 2020 г. Докладчик по него ще бъде съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Какво казва конституцията:

Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Какво пита Иван Гешев:

Главният прокурор посочва, че имунитетът на президента и вицепрезидента не засяга случаите на държавна измяна и нарушение на конституцията. Той обаче намира за "нееднозначно" смисловото съдържание на чл. 103, ал. 1, и задава следните въпроси:

- Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна" с престъпленията, визирани в Раздел I на Особената част на Наказателния кодекс, и ако не се припокрива, какви по естеството си нарушения включва?

- Каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията"?

- Включва ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", и кое от тях, извършването на престъпление, различно от предвидените в Раздел I на НК?

Втората група с въпроси са свръзани със забраната за наказателно преследване и задържане на президента - имунитет, който "не може да бъде свален, както например такова снемане изрично се предвижда за народните представители". Питанията на Иван Гешев са следните:

- Законосъобразно ли е извършването на проверки и на наказателно производство от държавните органи, оправомощени по силата на закона да извършват такива, в случай че в хода на дейността си и след встъпване в длъжност на президента посочените държавни органи бъдат известени или непосредствено разкрият, че са налице признаци за извършено от президента престъпление?

- Установяването на наличие на данни за съпричастност на президента към извършване на престъпление, което се разследва, съставлява ли основание за прекратяване или за спиране на наказателното производство?

Гешев е поискал да се конституират като заинтересовани страни по делото Народното събрание, Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет и Президентът на Република България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024