Конституционният съд е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета от наказателна отговорност на президента. 

Това е първото конституционно питане на Гешев от избирането му за ръководител на прокуратурата и първо дело на КС за 2020 г. Докладчик по него ще бъде съдия Мариана Карагьозова-Финкова. 

Какво казва конституцията: 

Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Какво пита Иван Гешев:

Главният прокурор посочва, че имунитетът на президента и вицепрезидента не засяга случаите на държавна измяна и нарушение на конституцията. Той обаче намира за "нееднозначно" смисловото съдържание на чл. 103, ал. 1, и задава следните въпроси: 

- Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна" с престъпленията, визирани в Раздел I на Особената част на Наказателния кодекс, и ако не се припокрива, какви по естеството си нарушения включва? 

- Каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията"? 

- Включва ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", и кое от тях, извършването на престъпление, различно от предвидените в Раздел I на НК? 

Втората група с въпроси са свръзани със забраната за наказателно преследване и задържане на президента - имунитет, който "не може да бъде свален, както например такова снемане изрично се предвижда за народните представители". Питанията на Иван Гешев са следните: 

- Законосъобразно ли е извършването на проверки и на наказателно производство от държавните органи, оправомощени по силата на закона да извършват такива, в случай че в хода на дейността си и след встъпване в длъжност на президента посочените държавни органи бъдат известени или непосредствено разкрият, че са налице признаци за извършено от президента престъпление? 

- Установяването на наличие на данни за съпричастност на президента към извършване на престъпление, което се разследва, съставлява ли основание за прекратяване или за спиране на наказателното производство? 

Гешев е поискал да се конституират като заинтересовани страни по делото Народното събрание, Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет и Президентът на Република България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса

Манолова предупреди Кирил Петков: Не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G