Конституционният съд е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета от наказателна отговорност на президента. 

Това е първото конституционно питане на Гешев от избирането му за ръководител на прокуратурата и първо дело на КС за 2020 г. Докладчик по него ще бъде съдия Мариана Карагьозова-Финкова. 

Какво казва конституцията: 

Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Какво пита Иван Гешев:

Главният прокурор посочва, че имунитетът на президента и вицепрезидента не засяга случаите на държавна измяна и нарушение на конституцията. Той обаче намира за "нееднозначно" смисловото съдържание на чл. 103, ал. 1, и задава следните въпроси: 

- Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна" с престъпленията, визирани в Раздел I на Особената част на Наказателния кодекс, и ако не се припокрива, какви по естеството си нарушения включва? 

- Каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията"? 

- Включва ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", и кое от тях, извършването на престъпление, различно от предвидените в Раздел I на НК? 

Втората група с въпроси са свръзани със забраната за наказателно преследване и задържане на президента - имунитет, който "не може да бъде свален, както например такова снемане изрично се предвижда за народните представители". Питанията на Иван Гешев са следните: 

- Законосъобразно ли е извършването на проверки и на наказателно производство от държавните органи, оправомощени по силата на закона да извършват такива, в случай че в хода на дейността си и след встъпване в длъжност на президента посочените държавни органи бъдат известени или непосредствено разкрият, че са налице признаци за извършено от президента престъпление? 

- Установяването на наличие на данни за съпричастност на президента към извършване на престъпление, което се разследва, съставлява ли основание за прекратяване или за спиране на наказателното производство? 

Гешев е поискал да се конституират като заинтересовани страни по делото Народното събрание, Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет и Президентът на Република България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон