Лидерите на държавите от ЕС влизат в сериозен спор около настояването на част от страните за намеса в свободния енергиен заради драстичното поскъпване на природния газ и тока. 

Премиерите на Италия, Испания, Португалия и и Гърция предлагат различни планове, в които се включват мерки като налагане на таван за цените на газа, въвеждане на обща система за съхраняване на газ, въвеждане на общи енергийни обществени поръчки на ниво ЕС и разкачане на цените на газа и тока. 

Българският премиер Кирил Петков застава зад идеята за общи европейски покупки на газ. 

"Важно е да преговаряме в един глас, за да свалим тези цени. Те директно влияят върху цената на тока и това влияе върху всичко останало, от хляба, олиото и др. Важно е да свалим заедно цените от трети доставчици, особено от Русия, така че българските и европейските потребители да не са обект на тази инфлация", каза той преди срещата на върха. 

Още в края на 2021 г. испанският премиер Педро Санчес поиска ЕС да се намеси в пазара, защото цената на природния газ не просто "вече няма връзка с реалността", но и води до последващо оскъпяване на електроенергията и до социална и икономическа криза. 

Тази позиция се подкрепя и от гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който смята, че "пазарът е счупен и вече не съответства на силите на търсене и предлагане". Politico цитира източник от срещата на Европейския съвет в петък, според когото Мицотакис е казал, че ЕС трябва да се намеси, защото руските доставчици и спекулативни играчи правят огромни печалби за сметка на пазара. 

Белгийското правителство също поддържа искането за въвеждане на лимит на цената на газа, като оправдават извънредната мярка с последиците от войнат в Украйна. 

Против тези предложения се обявяват Германия и Нидерландия. Двете правителства предупреждават, че интервенцията може да създаде риск от прекратяване на договори с доставчици заради невъзможност да покрият разходите си. 

Euractiv цитират служител от ЕС, който посочва, че евентуален твърде нисък таван на цените може да компрометира привличането на доставки в Европа, особено от силно конкурентния пазар на втечнен природен газ. 

Politico посочва, че досега северните държави се противопоставяха на този тип политика с аргумента, че високите цени на горивото са временен феномен и ще се успокоят с настъпването на пролетта. Тази прогноза обаче се оказа тотално погрешна заради избухването на войната в Украйна. 

Според медията, Пабло Санчес е заплашил, че ако не се гарантира подкрепа на мерките за коригиране на пазарните цени, той ще наложи вето на останалите решения на Европейския съвет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия