Пеевски се обяви за опитимист за ротацията, защото "това правителство трябва да го има" Снимка: © ДПС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски предупреди, че би било огромна грешка, ако ротацията на премиерите през март не се осъществи. Той обаче изрази оптимизъм за бъдещето.

"Аз съм опитимист за ротацията, тя трябва да се случи. Държавата е стабилна в момента и това правителство трябва да го има", заяви категорично санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС, чиято партия формално не е част от управлението, но осигурява парламентарна подкрепа.

По повод продължаващите протести на част от земеделските производители и исканата оставка на ресорния министър Кирил Вътев, пред журналисти в кулоарите на парламента Пеевски заяви, че ще изчака оценката на министър-председателя Николай Денков и Мария Габриел.

Подобно мнение изрази и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов минути преди Пеевски.

Спорът около предстоящата размяна на постове между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел - поне публично - е за това кой ще поеме работата на Габриел като министър на външните работи. Борисов първо искаше тя са съвместява поста с този начело на правителството, после каза, че може и друг да е министър, но да е от ГЕРБ. От ПП обаче настояват мястото да заеме Денков, който на свой ред преди ден заподозря, че се правят опити да се органичат международните контакти на представителите на ПП-ДБ във властта.

По случая с Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит на 31 януари в София и оттам започна да се разплита сюжет с група за влияние в съдебната система, Пеевски коментира:

"Направили сме комисия. Надявам се цялата истина да излезе. Комисията не е започнала, всички имаме представители, ще я наблюдаваме". Става дума за временната парламентарна комисия за разследване мрежите на Мартин Божанов - Нотариуса, която вече избрана и около която текат спекулации, че би могла да развали управленската формула.

Зад убития на 31 януари Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, стои не един човек, а структури, които функционират от десетилетия. Това заяви преди седмица в предаването "120 минути" по bTV съдия Владислава Цариградска, която е била изнудвана и заплашвана от Божанов.

По думите ѝ в тези структури има много висши магистрати, основно прокурори, но може би и съдии.

Подобно мнение изрази и адвокат Георги Коев, който преди 20 години е бил защитник на Божанов.

По думите на Коев бившият му клиент в един момент е станал човек, който "няма от кого да бъде бутнат". Имал е близки връзки с ДПС и често е споменавал Делян Пеевски.


Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Зад Мартин Божанов-Нотариуса стои цяла адска машина

Андрей Янкулов, АКФ: Бездействието по случая с Нотариуса е най-убедителното доказателство за нивото, до което стига мрежата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024