Петър Волгин си тръгна от БНР, за да се върне като съботен гост

"Мисля, че най-естественото нещо, е, когато един човек е бил толкова години в радиото и когато прави опит да си тръгне, да бъде именно тук". Това са част от думите, с които водещата Силвия Великова представи днес госта си Петър Волгин в рамките на предаването "Политически некоректно" - до съвсем скоро водещ на същия формат, но в неделния ден, а понастоящем - кандидат за евродепутат от партия "Възраждане".

Гостуването на новия политик в общественото Българското национално радио възмути мнозина и провокира сравнения между действията на две от най-влиятелните медии в страната - БНР и bTV в аналогични ситуации.

Когато Антон Хекимян влезе в политиката, кандидатирайки се за кмет на София, телевизията прие моментално оставката му.

При новината, че Волгин е номиниран за представител на партия "Възраждане" в Европейския парламент, българските граждани научиха само, че водещият на "Политически некоректно" е излязъл в отпуск. Разликата между частната bTV и националното радио е, че второто се издържа с пари на данъкоплатците.

Миналата седмица официално беше обявено, че Волгин става втори в листата на "Възраждане". Същия уикенд той отново получи трибуната на БНР, само че като гост. И то не при кого да е, а при неговата ководеща, която дълго време служеше като "алиби" за русофилските изяви на Петър Волгин с аргумента, че Великова е представител на "друга гледна точка" - в друг ден и с друга аудитория. Само по себе си доста дискусионно твърдение.

В интервюто си днес Волгин се обяви за жертва на цензура и за носител на промяната.

"Дълго време си мислех, че със средствата на журналистиката могат да се направят страшно много неща. Но не сме в нормална ситуация. Ние все повече се плъзгаме към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни", заяви Волгин на доскорошното си работно място, като не пропусна да отбележи негативизма си по отношение на т.нар. евроатлантически ценности.

"Целта ми винаги е била да има различност, поне две гледни точки, два погледа върху това, което става. За мен това е плурализмът. Изключително песимистично съм настроен за бъдещето на плурализма в България. През последните 2-3 години имаме медийна цензура, каквато не сме имали във времената преди 1989 г. Вече не можеш да критикуваш определени политици, определени геополитически сили, или ако го направиш, ще бъдеш канселиран", добави Волгин, който от ефира на общественото радио наричаше част от българите "либерален планктон" и сееше русофилски опорки.

В пълен контраст с промотираните си възгледи за свобода на изразяване, самият Волгин беше заявил, че е "достатъчно да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян (бел. р. Левон Хампарцумян, дългогодишен ръководител на УниКредит България), за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

Впоследствие 102-годишна жена от Лом, жертва на репресиите на Народния съд, заведе дело срещу радиожурналиста.

Пред Силвия Великова кандидат-евродепутатът коментира и спряното му интервю с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, наричайки случилото се "най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България".

Гостуването на дипломатическия представител на Руската федерация, която обяви България за "неприятелска страна", предизвика остри реакции и възмущение, а програмният съвет на БНР реши да не излъчва интервюто.

"Антон Хекимян се ангажира с партия, която почти през цялото свое съществуване е била на власт. Аз се ангажирам с партия, която никога не е била на власт, която от самото си създаване е обект на критики, на клеветническо оплюване", отхвърли приликите с бившия директор на новините на bTV Волгин и задейства директната реклама за формацията на Костадин Костадинов.

Той аргументира решението си с мотива, че "Възраждане" е единствената партия, която има смелост да се опълчи на статуквото – не само на българското, а и на европейското. Само седмица по-рано Волгин беше гост на международна конференция на националистите от Европа, на която обаче липсваха лидерите на представената в Европейския парламент фракция "Идентичност и демокрация", в която членуват италианската "Ла Лига" на Матео Салвини, френската "Национален сбор" на Марин Льо Пен, германската "Алтернатива за Германия" на Тино Крупула и на нидерландската "Партия на Свободата" на Герд Вилдерс. Причината - всички поемат курс за разграничаване от Русия, за разлика от "Възраждане", Петър Волгин и БНР.


"Новите лидери на Европа" от конференцията на "Възраждане" се оказаха по-скоро маргинали

Волгин излиза в отпуск заради номинацията от "Възраждане" за евродепутат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024