70 моряци – толкова най-малко са заразените с Covid-19 на борда на американския самолетоносач „Теодор Рузвелт“, който е част от Военноморските сили на САЩ. Капитанът Брет Кроциър отправи спешно съобщение към командващите Тихоокеанския флот, в което призова за решителни действия, за да може да бъде спасен животът на екипажа.

„Не сме на война. Моряците не трябва да умират. Ако не действаме сега, ще се провалим в грижите за нашия най-важен актив - хората“, гласи съобщението на капитана, цитирано от San Francisco Chronicle и CNN.

Самолетоносачът се намира на пристанище в Гуам – островна американска територия в Тихия океан, която се намира по-близо до Филипините и Япония, отколкото до континенталната част на САЩ. Отцепеният от света остров и кризата на борда правят ситуацията много сложна.

„Разпространението на вируса продължава и се увеличава. Изискват се решителни действия. Преместването на по-голямата част от персонала на намиращия се в позиция за действие и захранван с ядрена енергия самолетоносач и изолирането им в продължение на две седмици може да звучи като необикновена мярка. Това е риск, който обаче задължително трябва да се предприеме“, пише Кроциър.

„Той ще позволи на морските и въздушните звена да се завърнат в действие колкото се може по-бързо, когато сме убедени в здравето и сигурността на нашите моряци. Ненужен риск е да държим на борда на „Теодор Рузвелт“ над 4000 млади мъже и жени“, добави капитанът.

Командирът на Тихоокеанския флот отказа да коментира колко моряци на борда на самолетоносача са дали положителни проби за коронавирус, но каза, че нито един не е бил хоспитализиран.

„Това, което мога да ви кажа е, че нямам хоспитализирани моряци, нито такива, нуждаещи се от респиратори, нито моряци в критично състояние, нито такива в интензивно отделение на "Теодор Рузвелт“, обяви Джон Акилино, цитиран от CNN.

Запитан за писмото на Кроциър, командирът каза, че приема обратната връзка. „Искаме да сме сигурни, че разбираме от какво точно се нуждят“.

„Ние сме на едно и също мнение и наистина опитвам да направя нещата по-бързо, но има някои ограничения, по които работим“, сподели Акилино и допълни, че капитанът на кораба е искал „да види по-висока скорост“ на действията, отколкото е настоящата.

Една от пречките, които бавят целия процес, е липсата на достатъчно капацитет на остров Гуам, за да се изолират моряците и да бъдат поставени под карантина. Все пак адмиралът съобщи, че Военноморските сили се опитват да решат проблема.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза пред CBS във вторник, че не е имал възможността да прочете писмото на Кроциър в детайли. „Отново - ще разчитам на командването на Военноморските сили да се придвижи дотам, да прецени ситуацията и да направи така, че да осигури на капитана и екипажа цялата подкрепа, от която се нуждаят, за да върнат моряците здрави на кораба, а самолетоносача – отново във водите“.

„Командирът на „Теодор Рузвелт“ информира командването на Тихоокеанския флот в неделя за продължаващите предизвикателства относно изолирането на заразените с вируса“, съобщи пред CNN официално лице от Военноморските сили. „Командващият на кораба лобира за настаняване на повече членове на екипажа в съоръжения, които позволяват по-добра изолация“.

Друг служител на Военноморските сили каза, че броят на заразените с коронавирус на борда е над 70 души, считано към вторник сутрин, и допълни, че екипажът очаква този брой да нарасне.

Изглежда, че заразата ескалира бързо. Преди седмица от Пентагона потвърдиха, че трима моряци на „Теодор Рузвелт“ са дали положителна проба, а тази цифра нарасна до 25 два дни по-късно. Оттогава насам броят на случаите е станал почти три пъти повече. В понеделник официално лице от Министерството на отбраната на САЩ е съобщило пред CNN, че има и втори самолетоносач, на който са отчетени „няколко“ положителни проби за Covid-19 – на кораба „Роналд Рейгън“.

Изпълнителният секретар на Военноморските сили Томас Модли съобщи, че службите работят по свалянето на моряците от борда на „Теодор Рузвелт“. Във вторник той каза пред CNN, че е прочел писмото на капитана.

„Чух за писмото на капитан Кроциър тази сутрин. Знам, че нашето командване е наясно с това от около 24 часа насам, а всъщност работим през последните седем дни, за да свалим моряците от кораба и да ги настаним в Гуам. Проблемът е, че в Гуам няма достатъчно легла към този момент и трябваше да проведем разговори с правителството им, за да видим дали могат да осигурят стаи в хотели или да създадат палаткови съоръжения“, каза Модли.

„На едно мнение сме с командващия офицер на този кораб, но правим всичко по много методичен начин, защото това не е круизен кораб. На борда на този има военно оборудване, самолети, трябва да можем да продължим ядреното захранване. Така че има много неща, които е нужно да сторим на кораба. Те са малко по-различни и специфични, но успяваме да постигнем прогрес и работим усърдно“, съобщи Модли.

И все пак, въпреки големият брой случаи на Covid-19 на борда, висшите военни лица в САЩ настояват корабът да продължи да изпълнява мисиите си.

„Ако този кораб трябваше да отплава днес, за да се сражава, е готов да отплава на момента“, каза майор-генерал Джеф Талиаферо – зам.-директор по операциите към съвета на Министерството на отбраната.

„За хората, които са дали положителни проби, се вземат подходящите мерки“, допълни той.

Военното управление на САЩ съобщава, че корабът е в Гуам по програма, която е била предварително планирана.

А капитан Кроциър премина към по-оптимистичен тон, когато в понеделник сподели публикация на Facebook страницата на кораба: „Духът на моряците е добър и се изправяме пред това ново предизвикателство с професионализъм, който очаквах от всеки от този толкова невероятен и гъвкав екип“.

Към вторник сутрин общо 716 души от американските военни сили са дали положителни проби за Covid-19, а в понеделник бе обявен първият смъртен случай на служител на армията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024