По стъпките на Федерер: "Лудият" фен, който откри любимите места на Роджър и го срещна в Швейцария Снимка: © instagram.com/Roger Federer

Легендарният Роджър Федерер вече е официален посланик на швейцарския туризъм, след като сключи договор с My Switzerland. 20-кратният шампион от Големия шлем в тениса ще дава съвети на любителите на пътуванията кои места в родната му страна да посетят.

39-годишният тенисист обаче вече беше изпреварен от един свой верен фен. Американският автор Дейв Семинара публикува в началото на март книгата си „По стъпките на Федерер“, в която описва цялата си обиколка из страната в търсене на Маестрото.

Ако смятате, че сте лоялни привърженици на Федерер, то писателят е на друго ниво - The New York Times го определя като „тенис фанатик“. Семинара се е впуснал в пътешествие през 7 кантона на Швейцария в края на 2019 г. само за да се докосне до местата, където идолът му е израснал. Той посещава красивите швейцарски Алпи, влиза в манастир, в който са кръстени децата на бившия №1, среща се с далечни роднини на Роджър и наблюдава на живо триумфа му на тенис турнира в Базел.

Пътешественикът, който също е играл тенис през 70-те, но се е отказал заради контузия, е поел към Швейцария с ясен план. Първата му спирка е Абатство Айнсийделн в кантона Швиц – един от най-известните местни манастири.

„Това изглеждаше като перфектното място, откъдето да започна пътуването си. Нямах идея, че Федерер има връзка с това място, но когато се обадих да уредя престоя си, ми казаха: „Знаеш ли, че нашият абат също се казва Федерер и е кръстил децата на Роджър?“. Ето това е съдбата“, пише в книгата си „тенис фанатикът“.

„Исках да посетя тенис кортовете в Швейцария, където Федерер е тренирал, за да спечели своите 20 титли от Големия шлем и да се превърне в един от най-обичаните спортисти в света“, казва Семинара.

Той е привърженик на бившия №1 от 15 години насам, но възхищението му към Маестрото преминава на съвсем друго равнище през 2017. Тогава Федерер се завърна от тежка операция на коляното и експертите го бяха отписали. Макар да бе на 35 години, той триумфира с титлата на Australian Open, а после спечели още два „мейджъра“.

„Можеше тихичко да се премести в Алпите, да медитира и да брои швейцарските си франкове, но вместо това отново се посвети на спорта и надигра по-младите си опоненти“, казва Семинара, цитиран от NYT.

Сега Федерер отново се завърна след операция на коляното, която го извади от кортовете за повече от година. Скоро обаче 39-годишният ветеран може да се оттегли от тениса. Такива са били притесненията на привърженика му от Флорида още преди две години и затова Дейв е решил да се качи на самолета и да го види на живо, преди да е станало твърде късно.

„Нямах никаква представа, че през октомври 2019 за последен път към този момент ще прекося граница с друга държава – пандемията наложи много строги ограничения. Фактът, че успях да вляза в обувките на Федерер и да го гледам в препълнената зала в Базел, редом до 10 хиляди привърженици без маски, сега ми изглежда като далечен сън“, казва той.

„В Швейцария не исках да изглеждам като някой луд. Уверявах хората, че съм нормален човек, който просто се възхищава на грациозните удари на Роджър, на неговия спортсменски дух и на желанието му за игра. Чрез пътуването ми из 7 швейцарски кантона – там, където е живял и тренирал, исках да разбера повече за него и за невероятно красивата му страна“.

В манастира в Айнсийделн абат Федерер го посреща сякаш му е стар приятел. Казва му, че родословното дърво на семейството му се свързва с това на Роджър през 16 век, но не е отворил темата, когато тенисистът посетил абатството преди години. Разказва на Семинара още, че в Швейцария не са свикнали да възхваляват героите си, така както в други страни, затова за тях 20-кратният шампион от Шлема е нормален човек, макар да е световна суперзвезда.

„Беше прав – носех на главата си шапка с логото на Федерер, но я свалих веднага щом осъзнах, че никой друг няма такава. Точно когато влизах в манастира, абатът ми каза: „Надявам се Джокович да не печели повече титли. Не искам да настига Роджър“, разказва Семинара, отбелязвайки, че Новак е само на два трофея зад любимия му играч.

Абатът се оказва близък роднина на Якоб Федерер – винар, който кани Семинара в дома си в малкото градче Бернек, точно до австрийската граница. Тенис привърженикът разказва, че именно оттам започват корените на известната фамилия. „Feder“ означава перо на немски език и в Средновековието кланът Федерер е бил съставен от писари. В града с население 4000 души имало около 100 с тази фамилия. Там живяла и една от бабите на Роджър.

„Якоб Федерер е зам.-кмет на Бернек и живее на няколко врати разстояние от дома, в който е израснал бащата на тенисиста – Роберт. В градчето даже искали да преименуват сграда, улица или площад на бившия №1, но чакали кариерата му да приключи.

На третия ден от пътешествието си американецът пътува до Базел – родният град на Роджър Федерер. В автобиографията на спортиста, написана от Рене Щауфер, той открива няколко тенис клуба, в които Маестрото е тренирал. Успява да ги намери без помощта на карта или приложение.

„На един от тях убедих член на клуба, който пиеше следобедното си кафе, да размени с мен няколко удара над мрежата“, разказва човекът, поел по стъпките на великия тенисист.

„На следващия ден пътувах до кантона Граубюнден. Там отседнах в малък курорт, в близост до селото Фалбела, където Роджър и семейството му си купиха къща през 2012. Исках да разбера защо е избрал да живее на това отдалечено място, вместо в някой известен зимен курорт като Гщаад или Сен Мориц“.

Среща се с водещия на местно радио Тони Полтера, който му показва местата, на които Роджър обича да води семейството си. Оказва се, че Федерер се чувства най-добре, когато се изкачва по заснежените върхове в района.

Семинара успява да посети и Фалбела – чаровно малко градче с гледка към езерото Хайдзее. Показват му и къщата на тенисиста, макар да не успяват да минат близо покрай нея. Заедно с Полтера играят на един от кортовете в тенис клуб „Файсберг“, в близост до алпийския курорт. „В момента сме на корт, на който Роджър е играл“, казва му радио водещият, посочвайки му надписа „Roger Platz“.

Най-накрая настъпва моментът, в който пътешественикът е готов да види идола си на живо. Градът е Базел, а турнирът – Swiss Indoors, от категория ATP 500. Федерер разгромява Раду Албот в зала „Санкт Якоб“ – там, където преди много години е започнал като подавач на топки.

След посещение на имението от 17 век, в което Роджър и Мирка Федерер сключват брак, и на тенис клуба, където бившият №1 прави първите си стъпки в спорта, Семинара се запознава с Ив Алегро. Бившият партньор на Маестрото на двойки, с когото печелят във Виена (2003) и Хале (2005), му разказва няколко интересни истории за 20-кратния шампион от Шлема. „Даже видях на живо двете близначки на Роджър“, казва „тенис фанатикът“.

„Накрая се завърнах в „Санкт Якоб“, за да видя как Федерер побеждава Алекс де Минор и печели 10-ата си титла в Базел. Той заплака по време на речта си пред публиката след мача“, казва Семинара.

Авторът успява да влезе в залата за пресконференции и да постигне една от големите си мечти – да говори лично с Роджър Федерер. „Показах му снимка, на която е на 10 години. Беше ми я дала Маделин Берлохер – един от първите му треньори в клуб „Олд Бойс“. Попитах го какво е чувството да вдигаш толкова много титли. „Едно и също е“, каза той с усмивка. „Но не приемам победите в този турнир като нещо нормално, а като специално събитие“.

„Попитах го защо е заплакал на корта, а той отговори, че всичко, свързано с родния му град, предизвиква специални емоции и го докосва“, разказва Семинара. „Обича публиката, обожава аплодисментите им и усеща любовта на хората“.


Елджин Бейлър: "Летящият" баскетболист с най-лошия късмет в историята

Братята Мамич: От герои на хърватския футбол до измамници, откраднали 15 млн. евро


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024