ПП е готова и за преговори, и да отиде още 10 пъти на избори Снимка: © Пресцентър ПП

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков очаква формацията да бъде първа политическа сила на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Той обаче не изключи възможността отново да се наложи провеждане на преговори с ГЕРБ и ДПС.

"Кажете си: решаваме всичко заедно, ние сме едно. Няма смисъл да се срамувате, така всичко ще бъде по-лесно и по-честно", обърна се Петков към лидерите на ГЕРБ и ДПС, подчертавайки, че двете партии взимат решения заедно.

"Готови сме да седнем с вас, да преговаряме, да обсъждаме, да прекарам много часове заедно, но не на цената нашите принципи. Ние няма да се наклоним и да се наведем, повярвайте ни, ще отидем и на 10 избора, ако трябва, но няма да се предадем", добави Петков пред 600 делегати на Общото събрание на партията, което ще продължи и в неделя.

Очаква се в рамките на форума да бъдат излъчени кандидати за Европейския парламент и да бъдат попълнени органите на партията - Национален и Изпълнителен съвет.

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" "България не е бедна, а крадена страна".

"Българите си промениха очакванията и мисленето. Само преди две години и половина България беше малка и бедна страна. Сега се разбра, че не е бедна страна, тя просто беше много крадена страна. България може да бъде една нормална европейска държава, а не зависима от Русия периферия", каза още той.

„Ограничихме руската хватка. За две години и половина България вече не внася руски газ и не зависи от Путин дали ще е топло през зимата или не. Не сме зависими от руския петрол. Изгонихме 70 агенти на ГРУ от България. Няма да забравя как Митрофанова ми каза: „Ако не си промениш решението за тези 70 човека, ще се обадя на Путин“. И всичко това се случва на фона на реалността, а тя е: „България си смени облика пред света, когато подкрепи Украйна. 1/3 от нуждите на Украйна бяха покрити от България в началото на войната“, допълни Петков.

Той заяви, че коалицията с "Демократична България" трябва да остане, "колкото и трудни да са преговорите".

Думите му бяха подкрепени и от Христо Иванов, който намекна, че разделяното на двете формации не стои под въпрос.

"Това усилие да правим нещата заедно е усилие за България и нейния огромен потенциален, затова ние ще продължим да плащаме огромната цена да правим промените и да реформираме", каза Иванов.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви, че на предстоящите избори гласоподавателите трябва да изберат в каква България искат да живеят.

„По кой модел искаме да се развива България - европейски, при който доходите растат, неравенствата намаляват, без да се вдигат данъците и без пречки. Или латиноамерикански. Това е истинският избор, който стои пред нас като българи. Моделът на България е всички да могат да участват и да берат плодовете на своя труд, а не парите да отиват в малко на брой „назначени предприемачи“. Ако искате европейския модел, ние трябва да водим тази политика“, подчерта Василев.

В рамките на форума съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов се обърна към държавния глава Румен Радев и го призова да не се съгласи с потенциалното оставане на поста на Калин Стоянов - вътрешният министър в оставка.

"Искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че пристрастен. Настояваме да изберете безпристрастен човек, който да проведе честни избори", каза той.

По-рано избраният от Румен Радев за служебен министър-председател Димитър Главчев заяви пред медии, че Стоянов "не е политическо лице".

Не мисля, че Калин Стоянов е политическо лице. Той е експерт в областта“, смята председателят на Сметната палата от 2023 г. насам.

Припомняме, че през ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако именно Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки го от поисканата оставка.


Радев връчил мандата на Димитър Главчев, защото "само той приел да се нагърби"

Денков: Ясно е, че Димитър Главчев е партийно лице и част от номенклатурата на ГЕРБ

По мандатите ще ги познаете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024