Председателят на ЕП Роберта Мецола към младите българи: Гласувайте, не оставяйте другите да избират вместо вас Снимка: © Boulevard Bulgaria

"Гласуването е фундаментално гражданско право, не задължение. Затова - възползвайте се от него, не оставяйте другите да избират вместо вас" - това е посланието, което председателят на Европейския парламент Роберта Мецола отправи към младите българи пред "Булевард България".

Мецола присъства на Срещата на европейската младеж в Страсбург - събитие, в което участват близо 10 000 души от всички страни на ЕС и от цяла Европа, година преди избори за ЕП.

  • Според данни на "Евробарометър" - само около 41% от пълнолетните българи казват, че се интересуват от предстоящите избори през юни 2024 г., което е с 15 процентни пункта под средното ниво за ЕС.
  • Данните от изследването на "Булевард България" и агенция "Насока" за настроенията сред младите българи между 16 и 25 г. показват сходна картина: 67% от тях казват, че не се интересуват от политика като цяло. Този дял достига до 90% при тийнейджърите.

- Какво е посланието Ви към младите българи? Процентът на гласуващите сред тях е много нисък. Те смятат, че нищо не зависи от тях. Какво бихте им казали, за да ги мотивирате?

- Бих им казала именно това - че всичко всъщност зависи от тях. Защото ако не гласуват, може да не им хареса това, което виждат. Една година преди изборите за ЕП бих искала да направим така, че колкото може повече млади хора да излязат и да гласуват - за кандидат, на когото вярват, на когото могат да търсят отговорност, така че когато се съберем отново в парламента в Страсбург или Брюксел, да приемаме закони, които имат значение и за българските младежи.

Очаквам да дойда в България, още не съм посещавала страната в официалното си качество, и точно това ще кажа, за да накарам колкото може повече хора да гласуват.

- Добре, но как да ги накараме да поискат да се информират? В момента те нямат желание да четат нещо повече за кандидатите - дори в националната политика.

- Бих помолила за вашата помощ - да намирате кандидати, с които можете да се идентифицирате, да ги интервюирате, да им зададете въпроси, да търсите отговорност за решенията им. Да направим така, че да обсъждаме колко са важни изборите. Гласуването е фундаментално гражданско право, не задължение. Затова - възползвайте се от него, не оставяйте другите да избират вместо вас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024