Присъда "Невинен" за стрелеца, който уби двама протестиращи в разгара на Black Lives Matter Снимка: © Getty Images

"Невинен": Това е присъдата на съдебното жури, което в продължение на 3 дни обмисляше решението по един от най-спорните процеси в Съединените щати след избухването на протестите Black Lives Matter.

На подсъдимата скамейка беше Кайл Ритънхаус - 18-годишен жител на малко градче в Уисконсин, който на 25 август 2020 г. уби двама души с полуавтоматично оръжие AR-15 и рани още един човек.

По това време Ритънхаус все още е на 17 години - все още няма право да си купи пушката, но плаща на свой приятел да я поръча вместо него. Решава да се въоръжи и да пропътува разстоянието от своя град до Кеноша (на 34 км разстояние), след като там избухват масови протести заради убийство на чернокож мъж по време на полицейски арест.

Подсъдимият отива в Кеноша с намерението да се включи в самоорганизирала се група, която организира отбрана на местните заведения и магазини срещу евентуални мародери по време на размириците.

Малко преди полунощ той се отделя от групата и попада сам в обкръжението на протестиращите. 36-годишен мъж на име Джоузеф Розенбаум започва да го преследва. Ритънхаус стреля по него четири пъти и го убива. Момчето пада на земята, опитва се да избяга и прострелва още двама мъже. Един от тях - Антъни Хубър - е убит с куршум в гърдите. Преди това Хубър използва скейтборда си, за да обезоръжи 17-годишния стрелец.

Третият човек, който е ранен при инцидента, е прострелян от Ритънхаус, след като го е доближил с пистолет в ръка. Както убиецът, така и убитите са бели хора. Цялата трагедия е заснета.

Година след размириците Кайл Ритънхаус се превърна в любимец на консервативните активисти в Америка, които финансират и съдебната му защита. Прогресивните демократи, от друга страна, гледат на него като на терорист и не разбират как може да бъде оневинен.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е гневен от оправдателната присъда, но я приема, и призова всички граждани да се съобразяват с решенията на съдебната система.

Произнасянето на журито по случая се очакваше от всички медии. Фактите около инцидента са известни на всички още от момента на извършеното престъпление. Въпросът, който съдебните заседатели трябваше да решат, е дали Ритънхаус е действал при неизбежна отбрана или сам е провокирал насилието.

Обвинението го представя като наивен и безотговорен младеж, който е решил да раздава правосъдие с оръжие в ръка и при първата по-притеснителна, но незастрашаваща живота му конфронтация, е започнал да стреля. Прокурорите извеждат тезата, че хората на улицата са били в правото си да се намесят и да го спрат.

Защитата настоява, че Ритънхаус е тръгнал към Кеноша с намерения да защитава общността, но е попаднал в засада и е бил принуден се самоотбранява.

Самият стрелец твърди, че ако беше допуснал някой от протестиращите да му отнеме оръжието, може би те щяха да го обърнат срещу него и срещу други хора. Уисконсин е от щатите, в които режимът за носене на оръжие е по-либерален от други места.

Съдията по делото изрично предупреждава състава на съдебното жури да не обръща каквото и да внимание на политическите коментари по делото, когато решават изхода му - "дори ако те са на президента на САЩ или на предходния президент на САЩ".

Политиката обаче трудно може да се игнорира в процеси като този, коментира The Economist, като цитира професора по право от Университета Дюк Самюел Бюел.

Оправданата употреба на огнестрелно оръжие е проблем, който разделя обществото в САЩ на две половини. Да извадиш пистолет по време на протести не е незаконно в щатите, но повечето от техните законови уредби възприемат като престъпление насочването на оръжие срещу друг човек.

Критериите, по които се преценява дали дадено поведение е разумна отбрана или проява на агресия, са с напълно размити граници. А огромният интерес по дела като това срещу Ритънхаус е "опит да се намери решение по спорни социални проблеми, с които политическата система не успява да се справи", казва юристът.


Кориците на Vogue, които провокираха гнева на Black Lives Matter

Расизмът в Америка през очите на една българка: "Той е добре прикрит, но е там"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024