Проблемът на Япония: Загуба на медицински потенциал и малък брой тествани Снимка: © Getty Images

Аяко Кадживара се страхува, че здравната система на Япония не е подготвена за това, което може да се случи в следващите дни. Тя е една от главните медицински сестри в болницата в префектурата Саятама и е свидетел от първо лице на напрежението в интензивното отделение, в което се приемат пациенти с коронавирус.

„Трудно е, защото мислим, че пациентите се подобряват, но изведнъж състоянието им се преобръща към най-лошото“, казва тя пред CNN.

В същото време BBC съобщава, че пациент със симптоми на Covid-19 е бил отхвърлен от 80 болници, преди да бъде хоспитализиран.

През последните няколко седмици случаите в Япония нараснаха значително, надминавайки 9000. Имаше надежди, че първоначалната реакция на правителството срещу пандемията е успешна, но разпространението на заразата не беше спряно. Жертвите в страната са 190.

Нарастването на броя случаи накара премиера Шиндзо Абе да удължи извънредното положение в седем префектури в страната. В петък той също така обеща до една седмица да осигури медицинско оборудване като хирургически маски, мантии и шлемове за болниците, които имат недостиг на подобни приспособления.

По-рано тази седмица екип от експерти към правителството предупреди, че Япония ще отчете повече от 400 хиляди жертви вследствие на коронавирус, ако мерките като социална дистанция не се спазват, предаде CNN. Казаха обаче, че повечето смъртни случаи биха били вследствие на недостига на респиратори.

Липсата на достатъчно медицински приспособления стана очевидна тази седмица, когато кметът на Осака Ичиро Матсуи призова хората да дарят свои неизползвани дъждобрани на медицинските лица, за да могат да се използват като защитни облекла. Това се случи, след като лекарите вече се обличаха с торби за боклук.

Освен това в страната се наблюдава недостиг на интензивни легла. Япония има само седем такива на 100 хиляди души. За справка – в САЩ има 35 интензивни легла за 100 000 граждани, според данни на японските власти.

Експертите казват, че комбинацията от недостиг на медицинско оборудване, сравнително ниския процент на проведени тестове и невъзможността за работа от вкъщи заплашва да създаде потенциална експлозия при броя на новите случаи на Covid-19.Япония губи медицинския си потенциал

Докато Япония се бори с вируса, инфекциите поразяват болниците. На 12 април бяха отчетени 87 нови случая сред лекари и медицински сестри в болница в Накано, в района на Токио, по данни на местното правителство.

Нарастването на броя нови случаи в болниците е тревожещо, тъй като по този начин се създават по-големи рискове за разпространение на вируса сред повече хора.

„Много е важно да провеждаме тестването далеч от клиниките и болниците“, казва директорът на Института за здраве на населението към лондонския King's College и бивш член на Световната здравна организация – Кенджи Шибуя. „Липсата на достатъчен брой тествани хора в Япония доведе до широко разпространена сред обществото инфекция. Болничните работници не са подготвени, тъй като не знаят какъв е епидемиологичният статус на пациента“.

Парамедикът Шо Хакаява от Йокохама наблюдава стабилно нарастване на броя на пациентите с коронавирус в неговата болница през последните няколко седмици. Той е баща и се тревожи да не пренесе вируса у дома, където го чакат съпругата и току-що прохождащото му бебе. „Притеснявам се да не се заразя, затова съм и много внимателен“, споделя той.

В Токио и Осака започна прехвърлянето на пациенти с леки симптоми на Covid-19 към хотели, за да се смекчи напрежението върху болниците. Други области очакват скоро да започнат същата процедура. Хакаява се надява подобни мерки да се предприемат и в Йокохама.

Анестезиологът Мио Шин каза, че неѝн колега е имал контакт с лекар от друга болница, който, от своя страна, е проявил симптоми. Така колегата на Шин се е подложил на самостоятелна карантина и тя е поела и неговата работа.

„Много лекари вземат смени в различни болници, така че усетих как изпънатите до крайна степен от напрежение клиники в цяла Япония временно губят персонала си. Това се случва, тъй като те несъзнателно осъществяват контакти с хора, които, от своя страна, не знаят, че са заразени с коронавирус“, споделя Мио Шин пред CNN.

Според нея колкото повече работници се грижат за болните от коронавирус пациенти, толкова по-малко ще бъдат хората, полагащи грижи за заболелите от рак или нуждаещите се от сърдечна операция. „Мисля, че хората в Япония може би не са осъзнали как тези пропуски ще афектират не само лечението на коронавируса, но и всичко останало, тъй като медицински работници от другите отдели са призовани да се грижат за пациентите с коронавирус“.

Липса на достатъчен брой проведени тестове

Откакто Япония отчете първите си случаи на Covid-19 през февруари, властите се фокусираха върху спиране на разпространението на заразата, а не върху масовото тестване, наблюдавано в държави като съседната Южна Корея.

Япония е провела само около 100 хиляди теста при население от 126 милиона души, докато корейците са направили повече от 545 хиляди теста, а броят на гражданите в страната е два пъти по-малък – около 51 милиона. Експерти подозират, че броят на заразените може би е доста по-висок, отколкото този в официалната статистика.

Страната има капацитета да провежда по 12 хиляди теста на ден, но всъщност прави между 6 и 7 хиляди, според данни на говорителя на Министерството на здравеопазването. В сряда Медицинската асоциация на Токио обяви, че ще създаде още до 20 нови станции за тестване.

Еиджи Кусуми е лекар, който е специализирал в инфекциозни болести. Той обяви, че вече се е съгласил да ги управлява. „Когато тестването може да се приложи върху хора с по-леки симптоми, най-вероятно ще наблюдаваме повече случаи на коронавирус“, казва лекарят.

Япония се концентрира върху проследяването на контактните лица на заразените, но невинаги успява. Когато Токио отчете 197 нови случая миналата неделя например, властите не съумяха да проследят източника на 77% от тях.

Промяна на комуникацията между управляващи и граждани

Такаюки Миязава е вирусолог в Университета в Киото. Той смята, че за да се удържи разпространението на вируса, правителството трябва да бъде честно с хората относно това как ще изглежда животът с коронавирус в близкото бъдеще.

„Политиците дават на хората твърде много надежда, като им казват, че трябва да издържат периода до края на извънредното положение на 6 май, когато се очаква то да бъде отменено. И така хората си мислят, че всичко ще приключи до 6 май, но все още не са осъзнали реалността – трябва да продължим да вдигаме гарда си срещу вируса“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023