Продължават преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ Снимка: © Булевард България

Продължават преговорите между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство след ротацията. От разговорите зависи дали има успешна ротацията на кабинета, или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, заедно с вота за Европейски парламент през юни.

Срещата на 9 март продължи 4 часа, но беше закрита за медиите и не е ясно дали и какви договорки са били постигнати.

От страна на ГЕРБ-СДС снощи в преговорите участваха Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. От ПП-ДБ на масата седнаха Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да участва в преговорите.

На влизане тази сутрин Мария Габриел и Кирил Петков запазиха пълно мълчание. Единствено Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че „преговорите вървят конструктивно“, предаде NOVA.

Към момента от ПП-ДБ са предложили меморандум, който очертава основните приоритети за евентуалното следващо правителство. Те включват механизъм за попълване на регулаторите, реформи в съдебната власт и службите за сигурност.

От своя страна ГЕРБ държат да бъде сключено коалиционно споразумение, а задачите от него да се изпълняват през целия мандат на 49-ото Народно събрание. То предвижда подялба на ръководните позиции в министерствата по равно и механизъм за вземане на решения наред с други неща.

От "Да, България" поставиха 12 условия за ротацията, които включват попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури, разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии и нов Закон за съдебната власт

Министър-председателят Николай Денков депозира оставката на кабинета на 5 март и тя беше гласувана на 6 март, както беше договорено с ГЕРБ преди точно девет месеца.

С гласуваната оставка не се прекратяват правомощията и на самото правителство - то продължава да изпълнява задълженията си до избора на ново от парламента. Ако това не се случи - следва служебно правителство и парламентарни избори.

Според Конституцията президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии, а след това да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна формация - в случая ГЕРБ, чийто кандидат е Габриел.

ГЕРБ и ПП-ДБ обаче трябва да се разберат по ключови преговори за реформите и регулаторите, за да е успешна ротацията. Ако не се разберат и първият мандат не се осъществи, Радев трябва да връчи такъв на ПП-ДБ.

При втори провал - на трета парламентарна сила но негов избор. След трети неуспешен опит следват нови избори.

Според промените в Конституцията при такъв сценарий, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но служебен премиер могат да бъдат само:

  • председателят на НС;
  • управителят или подуправител на Българската народна банка;
  • председателят или заместник-председател на Сметната палата;
  • омбудсманът или негов заместник;

Ако ротацията приключи успешно, тя ще бъде първата в българската история. В случай, че се стигне до предсрочни избори, те също ще бъдат първите, които ще бъдат организирани от служебен кабинет, който ще се сформира според новите текстове на Конституцията.

Ако до началото на април няма договореност за бъдещето на управлението, ще се стигне до избори „2 в 1“ на 9 юни - за Европарламент и за Народно събрание.

Консултациитес парламентарно представените партии при президента са насрочени за понеделник и вторник.

ГЕРБ кани ПП-ДБ на преговори в събота. Радев насрочи консултации за правителство в понеделник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024