Прокуратурата иска да се мълчи за взрива срещу Гешев. Отрича намесата на израелски експерт Снимка: © Булевард България

Прокуратурата отрича външно лице да е било допускано до мястото на взрива след т.нар. "атентат" срещу главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от прессъобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), която води разследването.

То идва пет дни, след като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви обратното - че израелски експерт е бил заведен на мястото от зам.-директора на националното следствие Ясен Тодоров. Сарафов твърди, че лицето е било допуснато до "местопрестъплението" по нареждане на Гешев, а в първите дни след взрива самата прокуратура се позоваваше на експертизата на все още неизвестното лице.

"Наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд... (Те) не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там", се казва в съобщението на СГП.

Въпросният израелски експерт е споменат и от самия Гешев по време на негово интервю пред БНТ от 8 май. Главният прокурор твърди, че не познава лицето, но с дежурните следователи "го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите доказателства".

До момента прокуратурата почти не дава информация около т.нар "атентат" срещу Гешев, като се оправдава с това, че разследването все още е в ход. В съобщението си от петък тя съобщава, че е издала постановление да не се разгласява информация по разследването без разрешение от наблюдаващия прокурор. Решението ѝ е провокирано заради "множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина".

Позицията е очевидно предупреждение към служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който миналата седмица изнесе факти около взрива пред депутатите в парламента. От разказаното от него се разкри, че Гешев не е бил със семейството си в колата по време на инцидента - както първоначално твърдяха съдебните власти.

Все пак в съобщението си прокуратурата изтъква, че делото продължава и то ще се извършва "обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона". Ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор, съобщава още СГП.

Как МВР "умножи по нула" версиите на прокуратурата за взрива

Борислав Сарафов Борислав Сарафов: Прокуратурата е нагазила дълбоко в политическото блато


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024