Прокуратурата поиска имунитета и на още един депутат заради търговия с влияние Снимка: © Стопкадър от Нова ТВ

Софийската градска прокуратура (СГП) предлага главният прокурор Иван Гешев да поиска свалянето на имунитета на още един народен представител от 49-ото Народно събрание. Става дума за Димитър Аврамов от ДПС, представен от институцията с инициалите Д.А.

Делото, по което се иска имунитета на депутата, е свързано с търговия с влияние и се води още от 2019 г. Това не е и първият път, в който се иска защитата му от наказателно преследване по този казус - същата процедура беше задействана и през 2021 г., и през 2022 г. заради честите избори, в които той всеки път е избран.

Процесът се води за това, че през 2012 г., когато Аврамов също е депутат, но не от ДПС, а от ГЕРБ, той няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи. Приел е сумата от 100 хил. лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана, се твърди обвинението срещу народния представител.

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанията на Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание разкри редица злоупотреби. Основните от тях бяха свързани със сериозен натиск на свързани с партията на Бойко Борисов хора върху него и бизнеса му.

Димитър Аврамов е бивш депутат от ГЕРБ. Той беше арестуван за търговия с влияние през 2012 г. Четири години след това Софийският градски съд го оправда, но последва отмяна на решението от страна на Апелативния съд. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС.

Съдебното производство по случая е образувано първо в Специализирания наказателен съд, като след закриването му то продължи да се разглежда от Софийския градски съд.

Това е втората процедура на съдебните органи само за седмица за искане на свалянето на депутатски депутат. В понеделник главният прокурор поиска защитата на народния представител от ПП-ДБ Радостин Василев във връзка с дело за принуда около казуса с бившата му съпартийка от "Има такъв народ" Христинка Иванова. Обвинението е, че той я е заплашил, за да я накара да напусне парламентарната група на партията в по-предишния парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024