Снимка: © Булевард България

Прокуратурата реши да се намеси в процеса по противодействие на разпространението на Covid-19 в България, като поиска информация от служебния здравен министър Стойчо Кацаров какви действия предприема МЗ.

„Предвид значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от Covid-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в това число медици и представители на образователната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура (ВАП), прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната“, пише в прессъобщение в сайта на държавното обвинение, публикувано в сряда.

Стойчо Кацаров отговори на Гешев: Прокуратурата да участва по-активно в спазването на мерките

От ВАП припомнят, че само 16% от населението на България е напълно ваксинирано. Предвид този факт, изискват Кацаров да каже „какво е извършено от МЗ, за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Covid-19“.

Прокуратурата е изискала и информация дали МЗ е отправяло запитване до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за поставяне на трета доза от препаратите срещу коронавируса.

Държавното обвинение се е притеснило и за неспазването на въведените противоепидемични мерки в страната и иска обяснения какви са действията „по отношение на контрола“ на ограниченията.

ГЕРБ и ИТН обявиха една от мерките на Стойчо Кацаров като "дискриминация" - решението на министъра да позволи 100-процентов капацитет на заведенията, ако персоналът и клиентите са напълно ваксинирани. В последните седмици обаче зачестяват случаите на фалшиви Covid-сертификати, което дискредитира ваксинационната кампания и мерките срещу коронавируса.

Глобиха с по 5000 евро двама българи с фалшиви Covid-сертификати на гръцката граница

МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие.

„ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим. ВАП изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за Covid-отделенията на болниците“, пише в съобщението на държавното обвинение.

В момента по-голяма част от територията на страната се намира в така наречената „жълта“ зона – заболеваемост до 250 на 100 хиляди души от населението за последните 2 седмици. Изключение са областите Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново и Търговище, които са в „червената“ зона.

Засега мерки няма да се прилагат на национално ниво, каза Стойчо Кацаров във вторник, а ще се използва локалният подход, който важеше и по време на пролетната вълна на Covid-19.


Родители протестират срещу онлайн обучението, МОН иска да "задържи максимално децата в училище"

Мерки срещу Covid-19 засега ще се прилагат само на регионално, не на национално ниво


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари