Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная Снимка: © Screenshot

Официален протокол на Медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов" описва детайлно срещата от скандалния запис, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалата Даная. Той обаче е бил подправен. Заплахите "тия хора да усетят болката" са удобно пропуснати, сменена е и дума от крилатата фраза "да устискаме до 6 март".

За това съобщи журналистката Валя Ахчиева в интервю за предаването "ЕвроДикоФ". Именно тя оповести и скандалния запис от лечебното заведение.

Ахчиева разполага с официалния протокол от проведеното заседание на Медицинския съвет по здравни грижи в болницата. След сравнение установява, че разминавания между това, което се чува в записа, и това, което е описано в документа, почти няма - с няколко изключения в най-деликатните фрази.

Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" (бел. р. става дума за семейството на Даная) липсва от доклада. Няма го и изказване, за което се предполага, че е на проф. д-р Асен Балтов, което се чува в записа с продължителност от около 20 секунди. Не става ясно обаче какви точно са били отрязаните думи, но те са отговор на въпрос на адвоката на срещата, който е синът на известния адвокат Марин Марковски - Димитър.

Официалният документ, в който очевидно има пропуски, е изготвен от Петър Найденов - началник на отдел "Право" в лечебното заведение. Към момента обаче никой не проверява разминаванията между записа и протокола, твърди Ахчиева.

Едно от изказванията в срещата също не е предадено правилно във финалния доклад - това, свързано с предстоящата ротация на кабинета. В записа се чува как един от лекарите казва: "Въпросът е да устискаме до 6-и март. Е, това е истината. Казвам го на български език".

Протоколчикът обаче е сменил глагола "устискаме" с по-лека форма - "да дойде 6-и март". Изреченията, които конкретизират, че става въпрос именно за ротацията във властта, също са премахнати. Става дума за репликата “нали така, не бъркам датата? Кога е ротацията?”.

Ахчиева казва също, че все още никой не я е потърсил да предостави излъчения в разследването ѝ запис и задава въпроса защо все още няма проверка по случая.

Преди дни Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да заеме позиция по чутото в материала с аргумента, че това не е от неговата компетентност. Преди това здравният министър Христо Хинков призова етичната комисия са БЛС за реакция.

Още по темата:

Запис от среща в "Пирогов" разкри закани срещу близките на Даная "да усетят болката"

БЛС не се трогна от скандалния запис в "Пирогов": "Не е наша работа да искаме оставки"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024