Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная Снимка: © Screenshot

Официален протокол на Медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов" описва детайлно срещата от скандалния запис, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалата Даная. Той обаче е бил подправен. Заплахите "тия хора да усетят болката" са удобно пропуснати, сменена е и дума от крилатата фраза "да устискаме до 6 март".

За това съобщи журналистката Валя Ахчиева в интервю за предаването "ЕвроДикоФ". Именно тя оповести и скандалния запис от лечебното заведение.

Ахчиева разполага с официалния протокол от проведеното заседание на Медицинския съвет по здравни грижи в болницата. След сравнение установява, че разминавания между това, което се чува в записа, и това, което е описано в документа, почти няма - с няколко изключения в най-деликатните фрази.

Репликата на един от участвалите в срещата, че "трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора" (бел. р. става дума за семейството на Даная) липсва от доклада. Няма го и изказване, за което се предполага, че е на проф. д-р Асен Балтов, което се чува в записа с продължителност от около 20 секунди. Не става ясно обаче какви точно са били отрязаните думи, но те са отговор на въпрос на адвоката на срещата, който е синът на известния адвокат Марин Марковски - Димитър.

Официалният документ, в който очевидно има пропуски, е изготвен от Петър Найденов - началник на отдел "Право" в лечебното заведение. Към момента обаче никой не проверява разминаванията между записа и протокола, твърди Ахчиева.

Едно от изказванията в срещата също не е предадено правилно във финалния доклад - това, свързано с предстоящата ротация на кабинета. В записа се чува как един от лекарите казва: "Въпросът е да устискаме до 6-и март. Е, това е истината. Казвам го на български език".

Протоколчикът обаче е сменил глагола "устискаме" с по-лека форма - "да дойде 6-и март". Изреченията, които конкретизират, че става въпрос именно за ротацията във властта, също са премахнати. Става дума за репликата “нали така, не бъркам датата? Кога е ротацията?”.

Ахчиева казва също, че все още никой не я е потърсил да предостави излъчения в разследването ѝ запис и задава въпроса защо все още няма проверка по случая.

Преди дни Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да заеме позиция по чутото в материала с аргумента, че това не е от неговата компетентност. Преди това здравният министър Христо Хинков призова етичната комисия са БЛС за реакция.

Още по темата:

Запис от среща в "Пирогов" разкри закани срещу близките на Даная "да усетят болката"

БЛС не се трогна от скандалния запис в "Пирогов": "Не е наша работа да искаме оставки"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024