Прозрачната маска, която бе създадена за глухонеми, но стана хит по време на пандемията Снимка: © theclearmask.com

55% от комуникацията между хората е визуална. По време на пандемията Covid-19 всички носят обикновени маски, а това влияе на общуването, особено при глухонемите, хората с повреден слух, децата и по-възрастните. Всичко това може да доведе и до фатални медицински грешки. Затова, още през 2015, на Алиса Дитмар ѝ хрумва идеята да изработи прозрачна маска за лице.

Тя е глуха по рождение и разчита на четенето по устните и лицевите изражения, за да общува с хората. А след една сериозна медицинска грешка поради липсата на комуникация, събира екип и започва да работи по проекта си. Така, след тригодишно проучване и разработка, се ражда ClearMask – първата напълно прозрачна маска, която е одобрена за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA).

Първоначално идеята е маската да служи на глухонемите. Но след като светът бе завладян от пандемията с коронавируса, Дитмар осъзнава, че тя ще бъде полезна за много други хора. Идеята е да се намали стресът от епидемията, като хората едновременно да се предпазват, а в същото време да виждат лицата си. Именно поради тази причина кандидатства за одобрение от FDA.

Това се случва още преди година. Екипът на ClearMask иска медицинско приложение за своя продукт. Липсват обаче ресурси. Затова компанията решава да разшири продуктовата си линия, за да включи в нея по-евтина версия – за деца и преподаватели в училище, за служители в различни компании и в правителството, за хора, работещи на първа линия.

Идеята се осъществява и в началото на април FDA разрешава маската за медицинска употреба. „Таймингът беше точен“, казва Алиса Дитмар пред The Wall Street Journal.

„Представете си как трябва да помолите хората да свалят маските си, за да ги разберете. Но те не могат. Нуждаят се от тях, за да предпазят себе си и вас. Говорят ви, но вие не разбирате нищо, защото лицата им са прикрити. Оставени сте без глас“, обясняват своя проект от компанията.

„Възможността да видиш усмивката на другите наистина може да помогне“, пишат от ClearMask в своя официален сайт. „Лицевите изражения са важни за постигане на разбирателство, за премахване на всички неясноти, за подобряване на отношенията. Прозрачността и комфортът на ClearMask предоставят естествена комуникация и премахват бариерите, които се срещат, когато хората носят обикновени маски“.

CDC обнови препоръките си: Маската предпазва не само хората наоколо, но и самите вас

В края на 2017 Дитмар, която е завършила магистратура по здравни науки в Johns Hopkins, и още бивши възпитаници на университета създават прозрачната маска. От началото на пандемията ClearMask работят с национални правителства, щатски и федерални агенции в САЩ, болници, клиники, университети, училища, със служители на първа линия, за да разпространят своя продукт сред колкото се може повече хора.

От април досега компанията е продала 12 милиона маски по целия свят. Кутия от 24 маски струва 96 долара, а в момента ClearMask я предлага за 67 долара в официалния си сайт. Хирургическата маска от клас II, която се използва сред медиците, струва 108 долара (за кутия с 24 броя), а в момента е 87.

Маската може да бъде доставена и до България. "Може да доставяме извън САЩ, в зависимост от дестинацията и количеството на покупката", пише в сайта на компанията.

„Носенето на маска е нещо нормално по време на пандемията Covid-19. Тези, които са глухи или със слаб слух, виждат колко трудна става комуникацията. Ние използваме прозрачната маска, за да сме сигурни, че се разбираме перфектно с всеки човек“, казват от сдружението на глухонемите Aurora Audiology.

От Асоциацията за детско психично здраве във Флорида отчитат колко е удобна за употреба прозрачната маска. „Всички малки деца трябва да виждат лицата на своите родители. ClearMask им помага да развият комуникацията и социалните си умения, позволявайки на бебетата и малко по-големите да общуват чрез лицевите си изражения“.

Маската е важна и за медиците, и за пациентите. „Прекарах 100 дни в болница и мога да ви уверя, че хирургическите маски спират всякаква комуникация“, казва Моника Линдсел, която е претърпяла операция със стволови клетки. „Болницата може да бъде толкова самотно място, дори когато лекарите показват съпричастност. Но не могат да изразят емоциите си със стандартна маска на лицето. Clear Mask възвръща това общуване между хората, което толкова много липсва в здравната система в момента“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024