Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в него. Това пише Юлия Латинина в своя статия за New York Times по повод мащабната мобилизация на руска военна сила по границата с Украйна. 

"Ще обяви ли Владимир Путин война на Украйна? Ако се съди по руската пропагандна машина, където медийните магнати предсказват победа "а 48 часа", отговорът е изразително "Да". Само че истината е по-сложна. Явният конфликт - за разлика от внезапните нападения, тайните операции или хибридната война - не е съвсем в стила на Путин", пише Латинина. 

Нейният прочит на ситуацията е, че руският президент вероятно е възнамерявал да демонстрира сила пред Запада, така че да го принуди да се откаже от всякакви претенции към Украйна - територия, на която той гледа като нещо подобно на руска провинция. 

"Но Западът не се поддаде на блъфа му. Особено в последната седмица САЩ и НАТО възприеха видимо по-остър тон по темата Русия - по-важното е, че изпратиха военно оборудване из цяла Източна Европа и поставиха войските си в бойна готовност. Посланието е ясно: Ако Русия не деескалира напрежението, и Западът няма да го направи", пише тя. 

Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в него. Притиснат между опцията за въоръжен конфликт или унизително оттегляне, сега той вижда, че почти не разполага с пространство за маневри. Той би могъл да нареди инвазия и да рискува загуба, или да изтегли войските и да се провали в конфронтационната си политика, казва още Латинина.

Юлия Латинина е една от най-популярните журналисти в Русия, колумнист на опозиционната "Новая газета" и водеща на авторско предаване в медията "Ехото на Москва". Тя е дългогодишен наблюдател на политическия живот в страната и на олигархичните зависимости на режима. 

Тя твърди, че има достатъчно много признаци за това, че Кремъл ще се откаже от инвазия в Украйна. 

"Няколко пъти Путин се е отказвал, когато види първият знак за реален конфликт. Когато американски войски убиха руски наемници в Сирия през 2018 г., например, той имаше перфектна възможност да отмъсти. Вместо това Русия отрече, че ликвидирането на нейните граждани изобщо се е случило. 

И още - когато турски безпилотни самолети поразиха руски наемници и оборудване в Либия и Сирия, отново нямаше дори намек за признаване на тези събития. Всъщност Путин осъзнаваше толкова добре силата на Турция, че не посмя да подкрепи Армения, когато през септември 2020 г. територията й беше атакувана от Азербайджан, подкрепян от Турция", казва Юлия Латинина. 

Един телефонен разговор между Сергей Лавров и китайския външен министър е бил достатъчен, за да накара Путин да започне да изтегля войските, които "триумфално изпрати в Казахстан за неопределен срок". 

"Показателно е, че две от големите успешни военни операции на Русия под управлението на Путин - победата над Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. - се случиха, докато Западът се правеше, че не забелязва нищо", пише Юлия Латинина. 

Сега обаче случаят не е такъв. 

Тя обръща внимание и на това, че Путин няма никакви вътрешни причини да предприеме военна кампания. 

"Да, рейтингът на Путин спада, а цените се покачват, но няма значително вътрешно напрежение, а до следващите избори остават 2 години. Путин няма нужда от експанзионистична авантюра, за да затвърди властта си или да отклони вниманието на населението от проблемите му", казва тя. 

Основната причина за колебанието на руския президент е липсата на гаранции за победа. 

"Ако Путин има слаба мотивация за инвазия, защо вдигна залога толкова много?", пита тя. 

"Отговорът е елементарен: Афганистан. Катастрофалното изтегляне на западните сили от страната през август освети отслабващия интерес на САЩ към въвличане в задгранични перипетии", сама отговаря Латинина

В дързостта си Путин явно реши, че е назрял моментът да предизвика преразглеждане на международния ред, установен след края на Студената война, сама отговаря Латинина. 

Западните страни са тези, които могат най-сигурно да предотвратят избухването на директен въоръжен конфликт между Русия и Украйна. 

"Има може би едно сигурно нещо - Путин никога не би започнал война, която вероятно ще загуби. Така че единственият начин да се гарантира мирът е да се гарантира, че при евентуална военна конфронтация Путин няма да спечели", казва Юлия Латинина. 


"Украйна се подигра с режима на Путин и сега той иска да докаже, че демокрацията там не е истинска"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия