Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в него. Това пише Юлия Латинина в своя статия за New York Times по повод мащабната мобилизация на руска военна сила по границата с Украйна.

"Ще обяви ли Владимир Путин война на Украйна? Ако се съди по руската пропагандна машина, където медийните магнати предсказват победа "а 48 часа", отговорът е изразително "Да". Само че истината е по-сложна. Явният конфликт - за разлика от внезапните нападения, тайните операции или хибридната война - не е съвсем в стила на Путин", пише Латинина.

Нейният прочит на ситуацията е, че руският президент вероятно е възнамерявал да демонстрира сила пред Запада, така че да го принуди да се откаже от всякакви претенции към Украйна - територия, на която той гледа като нещо подобно на руска провинция.

"Но Западът не се поддаде на блъфа му. Особено в последната седмица САЩ и НАТО възприеха видимо по-остър тон по темата Русия - по-важното е, че изпратиха военно оборудване из цяла Източна Европа и поставиха войските си в бойна готовност. Посланието е ясно: Ако Русия не деескалира напрежението, и Западът няма да го направи", пише тя.

Вместо да постави САЩ в капан, Путин сам влезе в него. Притиснат между опцията за въоръжен конфликт или унизително оттегляне, сега той вижда, че почти не разполага с пространство за маневри. Той би могъл да нареди инвазия и да рискува загуба, или да изтегли войските и да се провали в конфронтационната си политика, казва още Латинина.

Юлия Латинина е една от най-популярните журналисти в Русия, колумнист на опозиционната "Новая газета" и водеща на авторско предаване в медията "Ехото на Москва". Тя е дългогодишен наблюдател на политическия живот в страната и на олигархичните зависимости на режима.

Тя твърди, че има достатъчно много признаци за това, че Кремъл ще се откаже от инвазия в Украйна.

"Няколко пъти Путин се е отказвал, когато види първият знак за реален конфликт. Когато американски войски убиха руски наемници в Сирия през 2018 г., например, той имаше перфектна възможност да отмъсти. Вместо това Русия отрече, че ликвидирането на нейните граждани изобщо се е случило.

И още - когато турски безпилотни самолети поразиха руски наемници и оборудване в Либия и Сирия, отново нямаше дори намек за признаване на тези събития. Всъщност Путин осъзнаваше толкова добре силата на Турция, че не посмя да подкрепи Армения, когато през септември 2020 г. територията й беше атакувана от Азербайджан, подкрепян от Турция", казва Юлия Латинина.

Един телефонен разговор между Сергей Лавров и китайския външен министър е бил достатъчен, за да накара Путин да започне да изтегля войските, които "триумфално изпрати в Казахстан за неопределен срок".

"Показателно е, че две от големите успешни военни операции на Русия под управлението на Путин - победата над Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. - се случиха, докато Западът се правеше, че не забелязва нищо", пише Юлия Латинина.

Сега обаче случаят не е такъв.

Тя обръща внимание и на това, че Путин няма никакви вътрешни причини да предприеме военна кампания.

"Да, рейтингът на Путин спада, а цените се покачват, но няма значително вътрешно напрежение, а до следващите избори остават 2 години. Путин няма нужда от експанзионистична авантюра, за да затвърди властта си или да отклони вниманието на населението от проблемите му", казва тя.

Основната причина за колебанието на руския президент е липсата на гаранции за победа.

"Ако Путин има слаба мотивация за инвазия, защо вдигна залога толкова много?", пита тя.

"Отговорът е елементарен: Афганистан. Катастрофалното изтегляне на западните сили от страната през август освети отслабващия интерес на САЩ към въвличане в задгранични перипетии", сама отговаря Латинина

В дързостта си Путин явно реши, че е назрял моментът да предизвика преразглеждане на международния ред, установен след края на Студената война, сама отговаря Латинина.

Западните страни са тези, които могат най-сигурно да предотвратят избухването на директен въоръжен конфликт между Русия и Украйна.

"Има може би едно сигурно нещо - Путин никога не би започнал война, която вероятно ще загуби. Така че единственият начин да се гарантира мирът е да се гарантира, че при евентуална военна конфронтация Путин няма да спечели", казва Юлия Латинина.


"Украйна се подигра с режима на Путин и сега той иска да докаже, че демокрацията там не е истинска"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024