Радев чака политиците "да се върнат от гората" за консултации за правителство Снимка: © Screenshot bTV

Все още не е ясно кога президентът Румен Радев ще насрочи дата за първо заседание на 50-ото Народното събрание след изборите, нито кога ще започнат консултациите при него за съставяне на правителство.

„Как да свикам консултации - едните лидери се скриха във Facebook, другите се разбягаха по селата, трети в гората – чакам ги да се върнат,“ каза Радев в първия си коментар след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 9 юни.

Президентът заяви, че очаква анализ от партиите „защо изгониха гражданите от урните“ по повод рекордно ниската избирателна активност.

„Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие е показателен, че те не се идентифицират нито с черния PR, който видяхме в кампанията, нито с поведението и действията на партиите след изборите,“ каза Радев.

За влизането в парламента на новата партия „Величие“ държавният глава заяви, че „провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече българи към наказателен вот и търсене на алтернатива“.

Президентът отказа да коментира думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, че се правят опити държавният глава да бъде представен като „месия“ с алтернативен проект, с думите: „Не коментирам паник атаките на който и да било политически лидер, тук думата има медицината"

Радев заяви, че политическите сили, спечелили изборите, носят отговорност за това как как ще се развива държавата в следващите години и „те не могат да избягат от тази отговорност“.

Победител във вота е ГЕРБ, с голяма преднина пред втората политическа сила - ДПС.

По-рано председателят на ДПС Делян Пеевски напомни на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че е лидер на най-голямата политическа сила и като такъв трябва да започне разговори за съставяне на правителство.

"Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-то Народно събрание," написа Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията му.

Вече три дни след предсрочните парламентарни избори председателят на партията, която ги спечели, не е коментирал какви са плановете на ГЕРБ-СДС. Не се е появявал и пред медии, но в деня след вода посети велинградско село. Не каза нищо по същество, въпреки че изявата се прожектираше във Facebook в реално време.

ГЕРБ TV загради Борисов с "обожание", за да скрие пълното мълчание за властта след изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024