Радев и още 8 президенти осъдиха руските обстрели в Украйна Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев се включи в съвместна декларация на държавните глави от формата Б-9, с която те осъждат руските ракетни обстрели срещу цивилни в Украйна.

Общата декларация е подписана от президентите на България, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Естония, Латвия, Литва и Полша. Те призовават за незабавното спиране на атаките срещу цивилни, които съгласно международното право са военни престъпления.

Подписалите декларацията определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Москва като неприемлива и потвърждават своя ангажимент за гарантиране на колективната си сигурност.

Преди седмица българският държавен глава отказа да се включи към декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, подписана от няколко европейски президенти от Централна и Източна Европа. Той обясни, че въпросът за членството на Киев в НАТО трябва да се решава едва след края на войната.

Вчера Министерството на външните работи на България също излезе с позиция, в която осъжда руските нападения и ги определя като "неприемливи".

Ракетните удари на Русия по украински цивилни цели бяха критикувани от международната общност - включително от България, НАТО, Европейския съюз и Съединените щати. България, ЕС, НАТО и САЩ осъдиха "варварските" руски атаки срещу цивилни в Украйна

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024