Радев изпрати кабинета "Янев 2", служебните министри предадоха властта на новите Снимка: © БНТ

На две отделни церемонии президентът Румен Радев изпрати втория служебен кабинет на Стефан Янев, а досегашните министри предадоха щафетата на бъдещите – от избраното в понеделник редовно правителство с мандат на „Продължаваме промяната“.

Държавният глава постави висока оценка на кабинета „Янев 2“ и каза, че то е показало нов вид управление – прозрачно, отговорно и с грижа за хората.

„Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета, включително източването на АМ "Хемус". След 13 години безхаберие актуализирахте пенсиите и подкрепихте бедните и уязвимите. Успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията и с общи усилия не допуснахте да се затвори страната, което щеше да има тежки икономически и социални последици. Осигурихте условия всеки желаещ да се ваксинира", заяви още президентът.

По-рано в Народното събрание ГЕРБ атакуваха служебното правителство на Янев, както и Радев, че са се провалили с реакцията срещу Covid-кризата.

По повод нападките за служебните министри, президентът каза, че те са „отличен атестат“ за работата им и за одобрението на хората.

„Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата България е непреходна и вашите компетентност, опит и авторитет ще бъдат необходими в бъдеще“, заяви Радев пред досегашните членове на изпълнителната власт.

Някои от тях – Стефан Янев, Бойко Рашков и акад. Николай Денков – остават в състава на редовното правителство на Кирил Петков. Досегашният служебен премиер е новият министър на отбраната, а Рашков и Денков запазват ресорите си, съответно МВР и МОН.

Проектокабинетът на Петков: Бойко Рашков и Стефан Янев остават, Асена Сербезова поема здравеопазването

Янев предаде официално властта на Кирил Петков и заяви, че българските граждани очакват промяна.

„Много се радвам, че днес продължаваме промяната, която започнахме преди 7 месеца. Направихме първи големи стъпки в подхода към нова България – прозрачност, нулева толерантност към корупцията и модернизация“, каза Петков.

„Госпожи и господа министри, аз съм пръв между равни. Дотук бяха обещанията, оттук нататък започват действията“, обяви новият премиер.


Първите приоритети на Петков: "Ще съм близо до гражданите, а не високо по етажите на властта"

Ицо Хазарта получил мафиотско послание

Христо Иванов пряко към Гешев: Подайте оставка и освободете България от себе си

Нови депутати в 47-ия парламент: Кои влизат на местата на бъдещите министри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024