Рафинерията в Бургас официално спира да работи с руски нефт Снимка: © Getty Images

Рафинерията на „Лукойл“ в Бургас официално спира да работи с руски нефт.

От 1 март окончателно отпада т.нар. дерогация, която позволяваше на България да продължи да работи със суровината, въпреки европейското ембарго от края на 2022 година.

По информация на „24 часа“ количествата руски петрол са заменени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис. Казахстанският сорт е основният заместител, защото има сходни характеристики като руския "Уралс" и може да се транспортират през руски пристанища, отбелязва изданието. Цената му обаче е по-висока - разликата с руския е 2,50 долара.

През последния месец се наблюдава минимално поскъпване на масовият бензин А-95. Така той е поскъпнал с 4 стотинки и литър се продава за 2,66 лева. цената на литър дизел се е повишила с 10 ст. и средната му цена на колонките в момента е 2,77 лв. За литър, показва справка в специализирания сайт, който следи цените на горивата fuleo.net.

Основният ефект от промяната в цените се дължи на проблемите в Червено море, където заради атаките на хутите се налагат промени в маршрутите на танкерите с петрол. Тендецията се наблюдава и на световните пазари.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев не се очаква съществено поскъпване, нито цени от 3 лева за литър.

"Цените са адекватни и са свързани със случващото се на международните пазари", коментира Светослав Бенчев, цитиран от бТВ.

Рафинерията на практика имаше достатъчно време да се подготви за работата си с неруски нефт.

Европейската комисия забрани вноса на руски петрол, за да ограничи приходите на Кремъл за войната, която Русия води в Украйна.

България беше единствената страна от ЕС, която получи изключение от общите европейски санкции срещу вноса по море и преработката на руски петрол.

Т.нар. дерогация от общата европейска забрана за руския петрол важеше до края на 2024 година. Изключението беше дадено заради спецификата на българския пазар, а целта беше да се ограничи инфлационния натиск от рязко поскъпване на горивата в България.

Разследване на неправителствени организации, публикувано в „Политико“ в края на миналата година, показа, че рафинерията в Бургас е заобикаляла санкциите и по този начин е допринесла 1 млрд. евро печалба за Русия.

В края на миналата година Народното събрание реши да отмени предсрочно дерогацията и въведе график за поетапно спиране на вноса - от 1 януари до 50%, след 31 януари - максимум 25%, а от началото на март - изцяло.

В края на 2023 година руката компания официално обяви, че обмисля продажбата на "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

петролни резервоари на лукойл Евентуалната продажба на "Лукойл Нефтохим" ще се случи след одобрение на 2/3 от народните представители

Горива и керосин има и без руския петрол за "Лукойл", каза Николай Денков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024