Ракетата "Сармат", с която Кремъл плаши Европа, се самовзриви. Какво означава провалът? Снимка: © Screenshots

Ядрената ракета РС-28 "Сармат" трябва да е "най-смъртоносното оръжие" в арсенала на руската армия. Поне така я описва руската пропаганда.

Както много други военни проекти на Кремъл обаче, и този се оказа провал. Руският президент Владимир Путин претърпя срамен неуспех, след като "Сармат" аварира в четири от петте ракетни изпитания.

Руското оръжие-чудо се смята за важен проект във въоръжаването на руските войски. Засега то играе по-голяма роля в машината за дезинформация на Кремъл като тема за всяване на страх.

През юни 2022 г. ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши "страхливите българи" именно с тази ядрена ракета.

Реакцията му тогава беше във връзка с отказа на България, Черна гора и Северна Македония да предоставят въздушен коридор за правителствения самолет на руския външен министър Сергей Лавров до Сърбия.

"С какво е добра "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци", плашеше Рогозин.

Руската пропаганда в социалните мрежи също описва ракетата като "система-убиец", която може да "затрие Европа" само за няколко минути.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обвини ЕП, че провокира към ядрена война заради резолюция в подкрепа на украинските удари със западни оръжия по легитимни цели на руска територия.

"На една ракета "Сармат", заплашва той, "са ѝ необходими само 3 минути и 20 секунди, за да удари Страсбург".

Експертите смятат, че оценката на Володин за времето е нереалистична.

Но по-сериозният въпрос е дали ракетата изобщо ще бъде успешно изстреляна.

Сателитни снимки показаха миналата седмица, че "Сармат" се е провалила при четири от петте си теста, като дори се е взривила по време на презареждането ѝ с гориво.

Инцидентът се е случил на космодрума Плесецк, на около 800 км от Москва. Изображения показват, че ракетата, наричана още "Сатана-2", е оставила цял кратер на стартовата площадка.

Близки сгради в района са изгорели, пътищата са с нанесени щети, а площадката е напълно унищожена от взрива. Тя беше и единствената на космодрума, която можеше да изстрелва междуконтинентални ракети от пето поколение.

"Вижда се голям кратер, широк около 62 метра. Има големи разрушения в и около стартовата площадка, което предполага, че ракетата се е взривила малко след запалването или изстрелването. Не трябва да подценяваме значението на този неуспешен старт по отношение на информационната война. Това е провал за стратегическа руска оръжейна система, но е и информационна победа за Украйна", пише в профила си в X Джордж Барос, анализатор от Института за изследване на войната.

Не е ясно дали ракетата "Сармат" се е повредила по време на изстрелването или става дума за авария.

"Системата-убиец"

Руската ядрена ракета беше представена за първи път от Путин през 2018 г. заедно с други предполагаеми смъртоносни оръжия. Твърди се, че тя може да носи между 10 и 15 конвенционални ядрени бойни глави или три хиперзвукови ракети „Авангард“. Оръжейната ѝ система би трябвало да е с обсег на действие до 18 хил. км. Следователно би трябвало да може да достигне всяка точка на Земята.

С маса от над 200 тона и дължина от 35 метра „Сармат“ е почти шест пъти по-тежка и два пъти по-дълга от американските ядрени ракети Minuteman III. Путин хвали все още неработещите системи като „наистина уникално оръжие“.

Предполага се, че ракетата ще бъде наследник на РС-20, но проектът съвсем не върви по план.

Пред "Spiegel" Тимъти Райт от Международен институт за стратегически изследвания (IISS) посочва, че Русия изостава значително от първоначалния си график.

Според него ракетите РС-20 вече надхвърлят предвидения си срок за експлоатация, което прави още по-належащо Москва да ги подмени. Райт изтъква, че скорошният провал означава, че "руските войски ще трябва да продължат да разчитат на стари системи".

От 5-те предишни изпитателни полета ядрената ракета е завършил успешно само един.

През април 2022 г., малко след нападението на Русия над Украйна е извършен успешен тестов полет от Плесецк до полуостров Камчатка в руския Далечен изток. Изминатото разстояние е от около 5000 км. Правителството в Москва е информирало предварително САЩ за пробното изстрелване.

Последният инцидент показва за пореден път, че нещата в руската оръжейна промишленост не вървят гладко.

Руското правителство, което не пропуска възможност да се похвали с руската отбранителна сила, продължава да мълчи за провала си при последните тестове на "Сармат".

Танкът е само за парада: Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва на война


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков на мястото на Хазарта в 25 МИР София. Ясни са водачите в листите на ПП-ДБ

Вижте всички водачи в листата на ПП-ДБ за предстоящите избори

15:30 - 24.09.2024
Важно днес

"Отстрелването" на управителя на НЗОК от ГЕРБ и ДПС е незаконно, реши КС

Той може да се върне на работа

15:06 - 24.09.2024
Важно днес

Нов опит за влизането на България в сухопътния Шенген може да бъде направен през октомври

Очаква се решение по този въпрос до края на годината

13:39 - 24.09.2024
Кино и сериали

Алек Алексиев в главната роля в новия български аудиосериал "Безбряг"

Гласът на Алек Алексиев ни пренася в света след климатичните промени, където хора ядат „звездици“, за да оцелеят

13:12 - 24.09.2024