Рашков: Прокуратурата бди над ГЕРБ, Гешев има основания да свали имунитета на бивши министри Снимка: © Нова ТВ

Вътрешният министър Бойко Рашков атакува прокуратурата, че "бди над интересите на бившите управляващи". Няколко дни след 24-часовите арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които завършиха без обвинения, той заяви пред Нова ТВ, че ПРБ забавя развитието на всякакви дела, касаещи членове на ГЕРБ.

Освен това Рашков спомена имената на бившите министри от ГЕРБ Петя Аврамова, Николай Нанков, Кирил Ананиев и Костадин Ангелов като част от делата за АМ "Хемус" и Детската болница и попита Иван Гешев дали има основание да им свали имунитета.

Той заяви, че прокуратурата няма право да разгласява информация по преписката на МВР, както направи на брифинг в петък вечер, когато отказа да повдига обвинения. Рашков каза, че "за никого не е тайна", че ГЕРБ има информатори в Министерството на вътрешните работи, щом и адвокатът на Борисов - Менко Менков, е бил запознат и с най-малките детайли.

"По сега действащият НПК разследващите органи не могат да образуват производство в спокойна обстановка, могат да поставят началото на съществено разследване само в неотложни случаи", поясни Рашков относно случая със задържането на Борисов от четвъртък вечер. "Ако случаят е обичаен, службата от МВР е длъжна да изпрати материалите на съответната прокуратура. В много случаи напоследък - от момента, в който аз постъпих в МВР - забелязах стотици случаи, при които такива материали потъват в прокуратурата. Особено в случаите с материали, които касаят политически деец от ГЕРБ".

"За тази практика се убедихме, че прокуратурата бди много внимателно над интересите на бившите управляващи. Тази национална прокуратура се старае по всякакъв начин или да забави развитието на делата, нямаме и абсолютно никаква обратна информация какъв е резултатът", каза Рашков.

Той допълни, че полицейските органи използват хипотезите, в които се появява повод от неотложност, тогава когато се налага от самата фактическа обстановка. Дори да се пристъпи в МВР към същинско разследване, това не е начин да се избегне сезирането на прокуратурата. Избягва се само, че материалът няма да потъне безследно в държавното обвинение, каза вътрешният министър, но допълни, че в този случай е "потънал".

"Това означава, че когато нашата прокуратура прочете в един материал, изпратен от МВР, в който са изписани имената Борисов, Горанов и пиарката на Борисов, прокуратурата проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност, че това не може да бъде вярно, да прочете пред цялата българска общественост какво са казали свидетелите, да разкаже всичко, все едно тя има правото - за да може да провали един процес. Тя няма такива права да разгласява. Прокуратурата публично чете кой какво е казал, с какви материали се разполага в този твърде ранен период от разследването", заяви Рашков.

Днес ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова обяви, че Васил Божков не можел да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, затова разследването за изнудване, касаещо Борисов, Горанов и Менда Стоянова, не било приключило. Според Маджарова - наказателно-процесуалният кодекс не позволявал такова разпитване. Рашков обаче я опроверга.

"Такива като Маджарова, която подслушваше и проследяваше хора през лятото на 2020 г. говорят за Божков... Тя позволи службата, която ръководи, да иска и да получава разрешение от Специализирания наказателен съд за хората, уж въоръжени, които бяха тръгнали да свалят правителството на Борисов", припомни той подслушването по време на антиправителствените демонстрации. "Маджарова трябва да се сниши много ниско, това е сериозен професионален гаф. Няма пречка Божков да бъде разпитан като свидетел чрез видеоконферентна връзка. Има особени производства в НПК, там пише как се извършва това".

"Не е имало същинско разследване, щом няма, няма и същински доказателствени материали с изключение доклада на АДФИ, в който има констатация, че по времето на Горанов като министър на финансите държавната хазна е била лишена от 557 милиона лева. Кой е виновен? Днес Маджарова не отговори на този въпрос. Това било следствена тайна. Каква тайна има, не мога да си обясня".

Попитан къде случаят с Божков, заради който бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова, се преплита със 120-те сигнала на европрокуратурата от България, Рашков заяви: "Нямам отговор, чакам информация в следващите дни. Българската прокуратура няколко години оставя без каквото и да било внимание публикацията на един човек, че е бил жертва на рекет, на изнудване от високопоставени лица в правителството, а така също посещаван често по неясни причини от пиарката на премиера. Твърди се, че този човек е предоставил средства на тези лица. Действията на тези хора от ГЕРБ са били подплатени с действия на законодателния орган - на Бюджетната комисия, която е изготвила промяна на законите така, че да улесни някой за нещо. Имат ли връзка действията на финансовия министър тогава Владислав Горанов с промените, наложени от Бюджетната комисия, ръководена от Менда Стоянова? Тези въпроси трябва да се изяснят", каза вътрешният министър.

Той каза, че арестът на Борисов е трябвало да се случи "преди, сега, всеки петък". На думите на бившия премиер, че Кирил Петков е "викал полицаи в неговия кабинет" и се "явявал свидетел на мафията, на Черепа", Рашков отвърна: "Никой няма как да разгласява информация по тази преписка. Не смятам, че ще се търсят мерки срещу Кирил Петков. Подобна стъпка не е правил нито един премиер. Петков е първият министър-председател, пожелал да даде показания по едно наказателно производство".

"Имало е разпит в кабинета на премиера, не виждам нищо проблематично, това е практика. Лица, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитани в техните кабинети. Никакви разпореждания не е давал, а е бил разпитан", поясни Рашков.

Той добави, че ГЕРБ имат информатори в системата на МВР и това не е тайна за никого: "Страхуват ли се от данните, които се събират в МВР, се пита в задачата?".

Рашков отрече твърдението, че посещението на главния прокурор на европрокуратурата Лаура Кьовеши е било използвано, за бъдат арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова. Министърът нарече това "измислица, главната цел на която е да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление и Кьовеши".

"Аз също имах среща с Кьовеши, разказах ѝ, че съм доволен от работата на МВР с делегираните прокурори. Казах ѝ, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство. След като Гешев се обръща към Борисов с „шефе“, така се срива независимостта на прокуратурата", каза Рашков.

Министърът каза, че трябва да има нови разпити и снемане на имунитет от страна на Гешев на няколко човека. Той спомена имената на бившите министри от ГЕРБ Николай Нанков и Петя Аврамова, които бяха разпитвани от прокуратурата за АМ "Хемус". Назова и бившите министри на здравеопазването Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

"При един друг ръководител на прокуратурата, щеше да има обвинителни актове. Но Гешев е спирачка и при него ние ще извършваме разследвания, ще ги обявяваме публично, ще ги изпращаме на прокуратурата и ще ги питаме дали те ще потънат като материалите за „Хемус“. Докъде са стигнали и правят ли нещо? Има ли основания на Нанков и Аврамова да им се иска имунитета? А детската болница на стойност 100 милиона лева, с чиято дейност са се занимавали Кирил Ананиев и Костадин Ангелов?

Попитан дали ще има още арести, Рашков каза: "Ние очакваме Гешев да направи стъпки в тази посока, защото това е правомощие на главния прокурор. Според нас има правно основание, подали сме такава информация, чакаме решение от главния прокурор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024