Регистър Булстат: Личните данни не са "изтекли", а са направени публични по закон Снимка: © Булевард България

Сигналът на адвокати за предполагаемо изтичане на лични данни през регистър Булстат доведе до реакция от страна на правосъдния министър Надежда Йорданова и министъра на електронното управление Божидар Божанов.

И двамата отрекоха да е имало нерегламентиран теч на информация от регистъра, в който се съхраняват данните на близо 300 000 хора на свободни професии и самоосигуряващи се лица - адвокати, журналисти, архитекти, консултанти, вещи лица, музиканти, актьори, хора със занаятчийски професии и др.

Те обаче признаха, че в публичната му част се виждат ненужно много лични данни, които не отговарят на целта, за която той е създаден - например, лични телефони, постоянен адрес по лична карта и др. Това се изисква още от 2005 г., когато е приет Закона за регистъра Булстат.

През 2015-2016 г. обаче беше предвидена пълна електронизация на регистъра, така че той да бъде достъпен безплатно. Тогава явно не е обърнато внимание, че ще се осветят излишно много данни.

През 2018 г. влезе в сила и европейския регламент за защита на личните данни GDPR, като и тогава е пропуснато да се актуализира видимата част на Булстат.

"Теч на лични данни от Булстат няма и не е имало. Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. В тази част Булстат показва данни, които съответстват на изискванията на закона. Направили сме анализ и преценяваме, че това не е добро решение на закона. Не е пропорционално спрямо целта, която преследва регистър Булстат и в спешен порядък подготвяме законодателни изменения за тази практика, която е от 2005 г. насам", каза Надежда Йорданова.

Тя коментира, че всички лични данни, които нямат отношение към нуждите за справка по професионалната дейност на самоосигуряващите се лица, занапред ще бъдат видими само при служебни справки.

Излишното осветяване на лични данни беше и причината да се въведе служебно преиздаване на новите 9-цифрени идентификационни номера на хората със свободни професии, защото досега тяхното ЕГН се ползваше като номер по Булстат.

"Както от правна, така и от техническа гледна точка теч няма и не е имало. Анализирахме и трафикът към регистъра - дали има анормално поведение и дали има натрупване на излишен трафик към определени лица - няма такива данни. Регистърът спазва всички практики за информационна сигурност", каза още Божидар Божанов.

По-рано днес адвокат Гергана Върбанова обяви, че при обикновена справка в публичния регистър се виждат множество лични данни, които би трябвало да бъдат защитени. В нейния случай за кратко се е виждал и номерът на личната й карта.

Тя посочи, че това може да доведе до сериозни злоупотреби - особено с информацията за хора, които са ангажирани по съдебни процеси като вещите лица.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024