Уволненият дисциплинарно от УНСС доц. Мартин Осиковски може да се върне на работа, но само ако представи доказателство, че Бойко Борисов е осъществил предизборна агитация на територията на учебното заведение. Това обяви ректорът на университета Димитър Димитров чрез отворено писмо.

На 2 април преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС освободи всички свои позиции в знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов. В същия ден лидерът на ГЕРБ беше в УНСС за оглед на новия корпус – два дни преди парламентарните избори. На 21 април университетът уволни дисциплинарно Осиковски.

„Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци", мотивира се ректорът за уволнението. "Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона. Неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото".

Точно засегнатата свобода на словото обаче е причината близо 6000 души да подкрепят доцента в онлайн петиция. Зад него застанаха преподаватели и студенти още от СУ и НБУ, както и от БАН.

Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски

"Дисциплинарното уволнение е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп". На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия университет", твърди ректорът Димитров.

В неделя Борисов също отрече да е правил агитация, но е очевидно, че греши. Самият той публикува видеа и снимки от посещението си в УНСС, в което говори за заплатите на преподавателите, за финансирането на проекта, дава и други примери за изразходване на средства, отпуснати от правителството.

Според ректора на УНСС – след поискано писмено обяснение и доказателства за твърденията на доц. Осиковски, Димитров не получил такива. Ректорът оставя опция да върне на работа преподавателя, но при едно условие:

"Публично призовавам да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) - но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г. Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", пише той в писмото си.

Ето разговорът между ректора и Борисов в УНСС на 2 април:

"Здраве желаем. Я да видим какво сме направили", казва Борисов на Димитър Димитров, който трябва да покаже новия учебен корпус, строен в продължение на 4 години по европейска програма, довел до няколко скандала заради неоснователно оскъпяване. 

Ректорът показва кабинетите, които в момента се оборудват: "Тук ще има 500 компютъра.."

"Колко? Ей сега бяхме на суперкомпютъра. Уникална работа. Уникална работа става. И е вече готов", отговаря Борисов и тръгва да огледа фасадата на сградата.  

"Като е "работа, работа, работа", ето, показваме. Суперкомпютри, университети, училища. Двойно възнаграждение на учителите и - което вие не казвате - със 100% увеличени заплатите на преподавателския състав!", казва премиерът. 

"Ами, не е сто процента...", отговаря ректорът. 

"А колко е?"

"По-малко е, някъде десет процента"

"Десет процента, а с това, което сложихме сега и приравнихме с учителите, младите учени, които така-така-така...?", подсказва Борисов. 

"Нашите заплати са малко по-големи,...", опитва се да омекоти удара Димитров. 

"Е, нищо де, да са по-големи, да не са по-малки. Добре, да си ми жив и здрав. Довиждане", завършва Борисов. 


Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха дисциплините на професор след участие в изборите

Ицо Хазарта за чистката в УНСС: Докъде може да стигне слугинажът на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед