Уволненият дисциплинарно от УНСС доц. Мартин Осиковски може да се върне на работа, но само ако представи доказателство, че Бойко Борисов е осъществил предизборна агитация на територията на учебното заведение. Това обяви ректорът на университета Димитър Димитров чрез отворено писмо.

На 2 април преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС освободи всички свои позиции в знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Борисов. В същия ден лидерът на ГЕРБ беше в УНСС за оглед на новия корпус – два дни преди парламентарните избори. На 21 април университетът уволни дисциплинарно Осиковски.

„Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци", мотивира се ректорът за уволнението. "Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона. Неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото".

Точно засегнатата свобода на словото обаче е причината близо 6000 души да подкрепят доцента в онлайн петиция. Зад него застанаха преподаватели и студенти още от СУ и НБУ, както и от БАН.

Факултетът по журналистика на СУ и катедра "Медии" в УНСС застанаха зад доц. Мартин Осиковски

"Дисциплинарното уволнение е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп". На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия университет", твърди ректорът Димитров.

В неделя Борисов също отрече да е правил агитация, но е очевидно, че греши. Самият той публикува видеа и снимки от посещението си в УНСС, в което говори за заплатите на преподавателите, за финансирането на проекта, дава и други примери за изразходване на средства, отпуснати от правителството.

Според ректора на УНСС – след поискано писмено обяснение и доказателства за твърденията на доц. Осиковски, Димитров не получил такива. Ректорът оставя опция да върне на работа преподавателя, но при едно условие:

"Публично призовавам да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) - но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г. Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", пише той в писмото си.

Ето разговорът между ректора и Борисов в УНСС на 2 април:

"Здраве желаем. Я да видим какво сме направили", казва Борисов на Димитър Димитров, който трябва да покаже новия учебен корпус, строен в продължение на 4 години по европейска програма, довел до няколко скандала заради неоснователно оскъпяване.

Ректорът показва кабинетите, които в момента се оборудват: "Тук ще има 500 компютъра.."

"Колко? Ей сега бяхме на суперкомпютъра. Уникална работа. Уникална работа става. И е вече готов", отговаря Борисов и тръгва да огледа фасадата на сградата.

"Като е "работа, работа, работа", ето, показваме. Суперкомпютри, университети, училища. Двойно възнаграждение на учителите и - което вие не казвате - със 100% увеличени заплатите на преподавателския състав!", казва премиерът.

"Ами, не е сто процента...", отговаря ректорът.

"А колко е?"

"По-малко е, някъде десет процента"

"Десет процента, а с това, което сложихме сега и приравнихме с учителите, младите учени, които така-така-така...?", подсказва Борисов.

"Нашите заплати са малко по-големи,...", опитва се да омекоти удара Димитров.

"Е, нищо де, да са по-големи, да не са по-малки. Добре, да си ми жив и здрав. Довиждане", завършва Борисов.


Мартин Осиковски след уволнението от УНСС: "Политическата свобода е в ДНК на университета"

ЮЗУ по стъпките на УНСС: Съкратиха дисциплините на професор след участие в изборите

Ицо Хазарта за чистката в УНСС: Докъде може да стигне слугинажът на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката