Reuters Institute: Медиите в България страдат от ниско доверие, а все повече хора умишлено избягват новини Снимка: © Pixabay

Доверието на българите в новините като цяло е ниско (28%), а телевизиите и радиостанциите се смятат за най-надеждните източници на информация.

В същото време, България е сред държавите с най-силна публична критика срещу новинарските медии (т.е. честота на случаите, в които хората чуват другите да критикуват журналистиката) - явление, което се свързва и с по-високото ниво на недоверчивост спрямо медиите сред по-широката аудитория.

Това са изводите в новото годишно издание на Reuters Institute for the Study of Journalism към Оксфордския университет. Изследването обхваща 46 държави и е проведено с онлайн въпросник на YouGov между края на януари и началото на февруари 2023 г.

Двете частни национални телевизии Нова ТВ и bTV остават на върха като медийни брандове по честота на потреблението, като БНТ следва на по-далечно трето място. "24 часа" излиза начело в печатните издания (23%), а БНР - при радиата, макар с едва 13% слушатели, които го пускат поне веднъж в седмицата.

Сред онлайн медиите - новинарските сайтове на bTV и Нова отново си делят първенството по редовна аудитория с малка преднина за bTV, но тук пазарът изглежда малко по-равномерно разпределен.

Интересното е, че няма задължителна връзка между честотата на потребление и доверието в съответния бранд - БНР и БНТ са запазили престиж на надеждни източници на новинарска информация, въпреки че аудиторията им намалява.

Данните показват интересен феномен - все по-често срещано съзнателно избягване на новини от страна на читатели/зрители.

Това се отнася особено за информацията за войната в Украйна.

България и Гърция излизат на първо място с 57% от аудиторията, която казва, че понякога или често активно се опитва да избягва новини, при средно ниво от 36% за всички изследвани държави.

В България този дял се повишава с 10% на годишна база - на фона на двата поредни предсрочни вота за Народно събрание.

Сред всички изследвани страни - най-често онези, които избягват новините, го правят чрез превключване на друг канал, когато дойде ред за новинарската емисия, или прескачане на новинарските статии в социалните мрежи.

Тази група включва много от по-младите хора и тези с по-ниска образователна степен, пише в анализа.

Втората група от хора предпочитат да избягват новините с конкретни действия - например, като изключат нотификациите на телефона си или спират да проверяват какво се е случило, преди да заспят.

48% от българите казват, че умишлено не следят и новините от фронта в Украйна, което е с 10 на сто повече от средното за всички изследвани страни.

Това не е само български феномен - същото се случва и в други държави, които се намират в близост до военния конфликт. Особено висок е делът във Финландия (75%), следвана от Чехия (60%) и Германия (50%).

Тук не става дума задължително за липса на интерес към темата, а по-скоро за приоритизиране на времето и желание да се щади психическото здраве от истинските ужаси на войната, казват авторите на изследването.

Възможно е и потребителите в тези страни да се чувстват достатъчно добре информирани за Украйна, тъй като има широко и подробно отразяване на събитията по всички канали, включително в социалните мрежи.

Румъния, Полша и Турция показват по-ниска степен на съзнателно избяване на новини за Украйна - между 35-37 на сто. В САЩ само 32% от хората са отговорили, че нарочно не искат да знаят какво се случва с войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024