Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми Снимка: © Screenshot

България прави голяма стъпка напред с пускането на газовата връзка с Гърция, но това не решава всички проблеми. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в интервю пред bTV.

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа. Капацитетът му е 3 млрд. куб. м годишно, от които са резервирани близо 1.57 млрд. куб. м. Христов обясни, че в момента се водят "сложни преговори" за отпускане на допълнително количество, като са поискани около 300-500 млн. куб. м.

Енергийният министър подчерта, че България ще продължи да върви към диверсификация на доставките на газ, като и този път не изключи руският енергиен гигант "Газпром" от сметките си. По думите му страната не е сложила точка на преговорите с руската компания и поддържа с тях "политика на отворените врати".

"Изпратили сме нашите искания. За момента нямаме отговор, но пък на нас това ни позволява да сме изправна страна по договора, така че все пак е някаква положителна стъпка за нас", обясни той.

Росен Христов: Когато се елиминира един доставчик на газ, ставаме зависими от другите

Христов прогнозира, че цената на газа за ноември ще е подобна на тази за октомври и ще е под 250 лева. Като причини за спада на крайната цена той посочи старта на интерконектора с Гърция, както и "конкурентните процедури, които "Булгаргаз" започна да провежда".

Другата седмица се предвижда да бъде свикано работно заседание в Министерството на енергетиката, на което да се обсъди сигурността на инфраструктурата. Поводът за нея е разрушаването на газопроводите "Северен поток", които ЕС определи като саботаж. Христов съобщи, че правителството възнамерява да направи стрес тестове на енергийната инфраструктура и нейната сигурност.

Служебният министър коментира и влиянието, което войната в Украйна оказва на енергийния сектор и по-конкретно скорошната ескалация на конфликта, след като Путин незаконно анексира четири украински области.

"Аз не съм военен експерт, но със сигурност мобилизацията показва, че няма намерение този конфликт да бъде приключен бързо. Съответно ние в енергетиката очакваме факторите, които влияят и на цени, и на доставки да продължат да действат", каза Христов.

Той обаче допълни, че не очаква някакви сътресения на пазара, тъй като действията да били предвидени и Европа подготвя да предприеме мерки за стабилизирането на енергийния пазар.

"Европа е твърда в това, че трябва да излезе от тази зависимост от руските енергийни източници, включително газа и нефта. Стабилно се движим в тази посока, а България вървим стабилно с Европа", подчерта служебният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024