Половин година след избухването на скандала "Росенец", плажът до лятното имение на Ахмед Доган продължава да е спорна зона, а незаконните постройки все още не са съборени. 

Това показва проверка на общинския съветник от "Да България" в Бургас Димитър Найденов. Имотът, в който Доган отсяда през лятото и беше забранил за външен достъп с бариери и охранители, в момента е отделен от пътя към плажа с метални огради. 

Фирмата, която се води официален собственик на имота, твърди, че тази част от брега не представлява плажна ивица, а е "терен, покрит с почва, самозалесил се с трева, храсти и дървета". 

Жалбата на фирмата е подадена през ноември на 2020 г., но още не е внесена в съда. Междувременно на плажа расте трева. 

"Ако това е плаж, в закона се посочва, че до него трябва да имат достъп всички граждани. Ако не е - амбициите за препречване на гражданите дотук ще станат много по-лесни. Тогава хората няма да виждат какви гости пристигат да се срещат с почетния председател на ДПС. Анонимността на почетния председател е много важна", казва Найденов. 

РИОСВ-Бургас също не е реагирала по въпроса от септември 2020 г. дали е разрешила изливането на бетон за брегоукрепване в зоната на Сараите, която е част от защитена територия.  

До "несъществуващия плаж" води асфалтов път, който е създаден върху държавен терен - но никой не знае как се е появил там и не фигурира в кадастралните карти. 

Върху него е построена триетажна къща, за която има заповед за премахване, но сградата все още не е съборена. Обяснението е, че община Бургас не е предвидила средства за тази цел в бюджета си за 2020 г. Все още Найденов очаква отговор от кмета дали ще отдели парите през 2021.  

Кеят със синята "кула" пред имението на Доган също все още стои на мястото си, въпреки че прокуратурата постанови да бъде премахнат. 

'В ДНСК не съществува преписка по премахването на кея, защото за него има само два документа - скица от кадастъра и нотариален акт. В него пише, че това не е кей, а е поземлен имот, а ДНСК не се занимава с тази дейност", казва още общинският съветник. 


Прокуратурата откри редица нарушения в Летния сарай на Доган

Ахмед Доган: Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик

ДПС реформира ръководството си и поиска "обединител" за нов президент

Прочети