Бъчварова: Мария Габриел ползва "външна платформа" за вътрешно-партийни теми Снимка: © Screenshot, bTV

Вицепремиерът Мария Габриел е прибързала с реакцията си да съобщи на европейските ни партньори позицията си срещу Меморандума, който ПП - ДБ предложиха на ГЕРБ за предстоящата ротация в правителството, защото така използва външна платформа за вътрешно-партийни теми.

Критиката към действията на Габриел, която би следвало да е следващият ротационен премиер на мястото на Николай Денков, дойде от бившият министър на външните работи, при това също от ГЕРБ - Румяна Бъчварова. Тя заемаше поста в периода 2015-2017 г. във второто правителство с премиер Бойко Борисов. След това беше посланик в Израел.

Бъчварова говори днес пред bTV - часове преди ГЕРБ да се събере на национално съвещание, на което да обсъжда коалиционно споразумение и бъдещето на правителството.

"Мисля, че Мария Габриел е много добър външен министър, тя съживи дипломатическото присъствие. Не знам съвет или настояване е било да проведе тази среща, но ГЕРБ се лиши от основния аргумент срещу идеята акад. Николай Денков да бъде външен министър при ротацията. Защото външно-политическата платформа беше използвана за вътрешно-партийни теми", коментира Бъчварова.

Става дума за срещата на Габриел с посланиците на ЕС и САЩ, на която тя обяви срещу предложението на ПП-ДБ как точно да е случи ротацията в правителството. Бившата министърка засегна и другата конфликтна тема между партньорите в управлението - а именно дали Денков за заеме мястото на Габриел в МВнР или то да остане за кадър на ГЕРБ. За второто настоява Борисов.

Мотивът за действията, който даде Габриел преди дни за посланическата среща, е желанието ѝ да държи информирани нашите европейски партньори какво се случва в България.

"Въпросът обаче е, че това се прави, когато има решение, а не когато предстои да бъде взето такова", категорична беше Бъчварова.

"Това си е нейна оценка. Това, което според мен усложни нещата, е тази прибързана реакция, която беше дадена пред такава аудитория. Посланието към всички европейски държави беше, че в България се случва нещо и може би няма да има правителство, преди на практика да са започнали преговорите", добави още тя.

Предложението за политическо споразумение, което да урежда отношенията между партньорите в управлението дойде преди повече от седмица от ПП-ДБ. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че документът съдържа няколко аспекта, от които най-важният е попълването на регулаторите.

В документа е предложено то да става по публичен график, а всяка от партиите да може да приема граждански или други номинации за членове на различните институции, но да поема партийна отговорност за тях.

Ако партиите в управлението не успеят да изгладят различията си по основните цели за следващите месеци, от ПП-ДБ предлагат да се отиде на предсрочни избори.

"От страна на ПП-ДБ беше предложен един документ, който според мен беше добре разработен, свързан с реформата на съдебната система и сферата на сигурността. Предполагаме, че те могат да се приемат без диалог. ОТ ГЕРБ също имаше такава констатация - част от техния Меморандум може да влезе в коалиционното им споразумение", каза бившият вътрешен министър.

По думите ѝ "всички разумни аргументи са в посока да има правителство, защото на практика външно-политическите приоритети се споделят от партньорите в упралението".

Бъчварова коментира и ролята на ДПС в настоящата политическа ситуация.

"Ако имаме ново правителство, бих го нарекла ново, не толкова ротационно, ДПС има шанс да излезе с една декларация, в която да обяви какво и защо подкрепя. И тогава няма да се чудим има ли задкулисие, няма ли задкулисие", смята тя.

Колкото до резките промените в позициите на Борисов по линия на партньорството с движението, Бъчварова ги определи като "еволюция".

"Очевидно има еволюция, очевидно има основание тази еволюция да бъде представена по толкова публичен начин", посочи още тя.

По-късно през деня се очаква ГЕРБ да се съберат на национално съвещание, на което ще се реши дали партията ще продължи с подкрепата си ротационното правителство.


Мария Габриел Мария Габриел: Няма да подпиша меморандума на ПП-ДБ, всичко си има граници

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024