Русия се е намесила в изборите на поне 9 държави, твърди доклад на американското разузнаване Снимка: © Getty Images

Москва използва шпиони, социални мрежи и руски държавни медии, за да подкопае общественото доверие в честността на демократичните избори по света. Нейни операции между 2020 и 2022 г. са взели под прицел най-малко 11 избори в 9 демократични държави. Това става ясно от нов доклад на американското разузнаване.

То е извършило оценка на опасността във връзка с руското влияние, която е изпратена до повече от 100 държави в различни континенти.

В доклада не се посочват страните, които са били засегнати от руските действия, но службите признават, че такива са били засечени за изборите в САЩ през 2020 г.

"Това е глобално явление. Нашата информация показва, че висши руски държавни служители, включително Кремъл, виждат стойност в този вид операции за влияние и ги възприемат като ефективни", се казва в документа, цитиран от "Ройтерс".

Неназован високопоставен служител на Държавния департамент, посочва пред агенцията, че успехът на Русия в разпространението на дезинформацията за изборите в САЩ през 2020 г. и за пандемията COVID-19 я е насърчил да засили операциите си за влияние върху изборите и на други места.

"Успехът ражда още успех и ние определено виждаме изборите в САЩ като катализатор", изтъква служителят.

Руското посолство не е коментирало данните. Те идват на фона на сериозното напрежение между Вашингтон и Москва във връзка с войната на Москва срещу Украйна и редица други глобални въпроси.

Докладът представлява най-новият ход на САЩ за борба с Русия, която се опитва да "посее нестабилност" в демократичните страни, като представя изборите като "нефункционални, а правителствата, които ги произвеждат, като нелегитимни", пише в документа.

Вашингтон "признава собствената си уязвимост към тази заплаха", като се отбелязва, че разузнавателните агенции на САЩ са установили, че "руски участници са разпространили и засилили информация, за да подкопаят общественото доверие в изборите в САЩ през 2020 г."

Русия "използва както явни, така и скрити механизми, включително мрежи за влияние и пълномощни лица, управлявани" от руските шпионски служби, се казва в доклада.

Като пример се посочва, че руската служба за сигурност ФСБ тайно е работила за сплашване на изборни служители, организиране на протести и "саботиране на гласуването в чужбина" на изборите в неназована европейска държава през 2020 г.

Русия също така е използвала социални мрежи и "прокси уебсайтове", за да посее съмнения относно честността на изборите в тези страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024